21.2 C
Vaslui
28 aprilie, 2024

În memoria lui George Stanca, o alee din Cimitirul Bellu poartă acum numele jurnalistului

Publicat la 4 februarie 2024, 09:21

Pe 4 februarie 2019, după mai multe luni de suferință, George Stanca a murit pe patul de spital, la „Sfânta Maria” din Capitală. Avea 71 de ani. A fost un cunoscut jurnalist, scriitor și pamfletar, iubitor de muzică, poezie și fotbal. Echipa Rapid a fost pasiunea arzătoare a vieții sale. Zilele trecute, George Stanca a fost omagiat în mod deosebit.

George Stanca și viața sa spumoasă, plină de replici cu umor, dar și acide, a făcut ca mereu să fie în atenția publicului. Era un personaj care plăcea, care știa să cucerească publicul dintr-o încăpere, de pe stadion, dintr-un studio de televiziune sau pe cel care-i citea articolele publicate în cele mai importante ziare și reviste.

În ultimii ani din carieră a avut o rubrică permanentă, zilnică în ziarul Click!, iar textele sale erau extrem de apreciate de cititori. Scria cronici despre echipa lui de suflet Rapid, dar și despre actori, cântăreți, jurnaliști, pamflete despre politicienii sau oameni de afaceri. Erau personaje cunoscute, cu care se intersectase de-a lungul anilor de scriitor și jurnalist sau de fondator al Cenaclului Flacăra sau de cântăreț într-o trupă rock în vremea când era student la Institutul de construcții.

Săptămâna pe care tocmai o încheiem, joi, 1 februarie, la Cimitirul Bellu acolo unde este înmormântat a fost pusă o

plăcuță în memoria lui pe care scrie „Aleea George Stanca”. Este un gest de apreciere față de cel plecat în urmă cu 5 ani din mijlocul familiei, a lumii scriitorilor și ziariștilor. Soția Lena Stanca și cei doi copii ai lor încearcă să-i mențină vie memoria. La comemorarea de la

au fost prezenți și mulți

rapidiști din Giulești, cartierul unde s-a născut și crescut George Stanca. Rubrica sa „Il Giuleștino” din Evenimentul zilei sau Gazeta Sporturilor nu e ușor de uitat de fanii echipei.

Spre aducere aminte… George Copos

Pentru toți rapidiștii din Giulești, care în acești ultimi 5 ani l-au omagiat pe George Stanca prin diverse acțiuni, am să reproduc un text scris de fostul meu coleg și prieten jurnalist, publicat în ziarul Click! în 3 decembrie 2012. E un pamflet pe care l-am găsit în volumul său, apărut post-mortem sub îngrijirea soției sale Lena Stanca, volum care se numește „Il Giuleștino. Rapidistul”.

Am ales un fragment acid, în care George Stanca îl critică pe

, patronul de atunci al clubului, dar și pe alții care au aruncat echipa Rapid în prăpastia retrogradării. Și-a strigat suferința la cote maxime, în acea perioadă. Mă întreb: câți oare dintre ei au aprins o lumânare pentru George în acești ani? O pot face azi, când se împlinesc cinci ani de când a plecat.

Epitaf pentru Rapid: vânare de vânt…

„Sunt deprimat, ca lovit de soartă când văd cum se stinge simbolul unui cartier, al unei tradiții de 89 de ani: Rapid. Tradiție deschisă de bunicul meu „cheferist”, continuată de tatăl meu adoptiv, a mea și a copiilor mei. Rapid pierde în serie. Jucătorii nu mai au elan, forță ,voință. Cu burta goală? Asta e doar o consecință. Mai grav e că nu mai are aer. Poate să se salveze de la retrogradare, dar nu mai poate supraviețui…

L-am văzut după bătălia de la Vaslui pe Daniel Pancu. Ochii în pământ. Din pământ venim, în pământ ne ducem, părea a spune. Analiștii caută explicații. Copos. Credulitatea lui căpoasă. Viclenia cărpănoasă. Alungarea unor Mircea Pascu – cine își mai amintește? A lui Dinu Vamă. Aducerea și excluderea repetată a unor Anghelache, Sichitiu, Zotta. Ca birlici. Imixtiunile coposiene. Ignorarea idioată a pepinierei proprii.

Cine sunt nenorociții care i-au pus lui Copos creierul pe bigudiuri să adaugă străinii? Să aducă. Pe care acum nu îi mai poate plăti. Las că nu joacă nimic! Printre ei și promisiuni dezamăgitoare. Brașovenii cu nume valahe. Surdu, cel puțin în ultima vreme, a mișcat cât a jucat. Dar Roman, dezamăgire… Stingher. Păsărică pe sârma de telegraf… S-a recurs la eternul Rada, rapidist până la moarte.

S-a revenit la autocar. Tot așa ar fi trebuit să se ajungă la ograda proprie. Domnul patron a disprețuit echipele subordonate ca pe un dușman. Cine hoitul mă-sii i-o fi turnat otravă în ureche? Acum plătește, Copoase, metecii ăștia din țările calde. Care își pun iarna pe călcâie mănuși din pielea…

Apoi, suporterii. Galeria. Ultrașii… (…) Spectatori. Câți bani a luat clubul de la public? Cei de la U Cluj au dat de la ei. Frecție urinar-lacrimogenă. Umple, nene, stadionul! Să geamă! Să crape! Apoi cere socoteală mercenarilor. Venetici sau băștinași… Dar, mult prea triștii mei frați într-un

unde dragoste de club nu e, nimic nu e… numai vânare de vânt…”

(George Stanca,

3 decembrie 2012)

Cărțile publicate de George Stanca

„Tandrețe maximă”, Editura Albatros, București, 1981, versuri, lector

„Poeme pricinoase”, Editura Eminescu, București, 1983, versuri, lector

„Excursie cu liftul”, Editura Albatros, București, 1988, versuri lector

„Angel radios”, Editura Giuleștino, prefață de

, București, 1994, versuri, selecție

„Un an sub Ciorbea”, Editura Giuleștino, București,

, pamflete politice

„De la marea schimbare la marea dezamăgire”, Editura Giuleștino, București, 2001, pamflete politice,

„Stare de gr(e)ație”, Editura Giuleștino, prefață de Eugen Simion, postfață de Ion Rotaru, București, 2001, versuri

„Ești mică, Bocșă”, Editura Giuleștino. București,

(în colaborare cu Lena Stanca), colinzi, cântece, redactor Lena Boldea

„Giuleștina și ai mei,” Editura Giuleștino, București,

, cronici și pamflete de sport, redactor Lena Boldea

„Piese neterminate pentru o vioară dezacordată”,

, București, 2004, nuvele, redactor Mădălina Ghiu, prefață Dan Cristea

„Eu vă sfidez pe toți”,

, 2004, eseuri consumculturale, redactor Lucian Pricop, prefață Bogdan Ghiu

istoria Presei, Pamfil Șeicaru, îngrijitorul ediției, Editura Paralela 45, Pitești, redactor Lucian Pricop

Angel Radios (Beaming Angel), Editura Paralela 45, Pitești, 2008, ediție bilingvă româno-engleză, traducere Maria Muguraș Petrescu

Angel Radios (Angel Radieux), Editura Călăuza, Deva, 2010, ediție bilingvă româno-franceză, traducere Maria Muguraș Petrescu

”Epistolar”, București, Editura Adevărul, București, 2011, scrisori

”Șantajul și etajul. Pamfil Șeicaru între legendă și adevăr”, Editura Adevărul, București, 2012, Teza de doctorat

„Erotikon”, Editura Niculescu, București, 2011, versuri, prefață Al.Cistelecan

”Cu tandrețe maximă”, Editura Princeps, Iași, 2013, Opera poetică, Ediție critică realizată de Lena Boldea Stanca, prefață de Daniel Corbu,

”Pionier în pop, rock, folk”, Editura Semne, București, 2017, articole de muzică, redactor Lena Boldea Stanca

”Un corp scufundat într-un lichid” Editura Semne, București, 2017, versuri, redactor Lena Boldea Stanca

„Reporter de profesie”, Editura Semne, București, 2018, reportaje, însemnări, jurnale, interviuri, portrete în aqua-forte, redactor Lena Boldea Stanca

Revista presei

Sursa: https://evz.ro/george-stanca-alee-cimitirul-bellu.html

Ultimă oră

Același autor