13.2 C
Vaslui
26 februarie, 2024

Schema perversă prin care șoferii erau storși de bani de angajații Poliției

Publicat la 29 noiembrie 2023, 12:18

Ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) au efectuat marți percheziţii domiciliare în 16 locaţii de pe raza municipiului Huşi, dintre care una la sediul unei instituţii publice. Operațiunea vizează infracţiuni de luare de mită, care ar fi fost comise de către poliţişti şi poliţişti de frontieră.

În cursul zilei de marţi,

au pus în executare un număr de 11 mandate de aducere a suspecților de luare de mită. Dintre aceștia, opt sunt agenţi de poliţie din cadrul IPJ Vaslui – Poliţia municipiului Huşi, un agent de poliţie din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui şi două persoane fără calitate specială.

Cum erau șoferii păcăliți să încalce legislația rutieră ca mai apoi să dea mită

Polițiștii de la Huși și cel de la Poliția de Frontieră au pus la cale un scenariu extrem de complex. Aceștia puneau doi conducători auto să circule foarte încet pe DE 581.

care nu mai aveau răbdare să circule în spatele lor îi depășeau pe linie continuă.

Ulterior, aceștia erau opriți de polițiști. Oamenii legii propuneau o sumă variată între 100 și 1.500 de lei pentru a scăpa de contravenție:

„Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că, începând cu luna iunie 2023 şi până în prezent, poliţişti din cadrul IPJ Vaslui – Poliţia municipiului Huşi şi din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Vaslui, ce îşi desfăşoară activitatea pe raza municipiului Huşi, având atribuţii pe linie rutieră, au pretins şi primit de la conducători auto, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 100 de lei şi 1.500 de lei, pentru a nu-i sancţiona contravenţional”, se arată în comunicatul de presă transmis de

Un ucrainean forțat să dea șpagă polițiștilor nu a ezitat și a sunat la telefonul verde Anticorupție

Ofițerii DGA au intrat pe fir, într-o operațiune amplă, care a necesitat supraveghere audio/video. Ulterior au fost efectuate descinderi la domiciliile celor vizați de anchetă. A fost făcută o descindere și la sediul Poliției Huși.

Anchetatorii îi acuză pe toți cei nouă polițiști că au pus la cale o schemă amplă prin care să primească mită:

„În cursul zilei de 28 noiembrie 2023, ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – serviciile anticorupție din județele Vaslui, Galați, Brăila, Vrancea, Buzău, Ialomița, Bacău și Neamț, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, efectuează percheziții domiciliare în 16 locații, aflate pe raza municipiului Huși, județul Vaslui, dintre care una la sediul unei instituții publice, într-o cauză penală care vizează săvârșirea mai multor infracțiuni, inclusiv de corupție”, se mai arată în comunicat.

Depășirea pe linie continuă era abaterea cea mai des întâlnită pentru care era cerută mită

Se pare că unul dintre polițiști s-ar fi autodenunțat, prezentând anchetatorilor schema pusă la cale:

„Direcţia Generală Anticorupţie, instituţie cu atribuţii pe linia prevenirii şi combaterii corupţiei în rândul angajaţilor Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu celelalte structuri MAI, în cazul de faţă IGPR – IPJ Vaslui, acordă o importanţă majoră menţinerii unui climat de integritate, prin identificarea şi cercetarea angajaţilor care încalcă legea, astfel încât să fie eliminate orice suspiciuni sau vulnerabilităţi de natură să prejudicieze imaginea ministerului”, se mai afirmă în comunicat.

Pe lângă polițiștii ridicați, la audieri au ajuns și cei doi complici ai acestora. Aceștia îi iritau pe șoferi, forțându-i să încalce regulile rutiere.

Revista presei

Sursa: https://evz.ro/politisti-husi-albita-mita.html

Ultimă oră

Același autor