20.2 C
Vaslui
28 aprilie, 2024

Şoferul zburător şi accidentul spectaculos care putea fi evitat. Titi Aur avertizează că „nu viteza ucide. A avut o mare şansă”

24.02.2024 16:26

Un şofer de doar 18 ani din Vaslui a zburat, la propriu, din maşină. Acesta a pierdut controlul vehicului, s-a răsturnat, iar în acest timp a fost aruncat pe geamul lateral din maşină. Titi Aur, instructor de conducere defensivă, a analizat accidentul la DC Conducem şi a spus ce s-a întâmplat.

„Accidentul a avut loc într-un loc foarte cunoscut mie, lângă oraşul meu natal, Bârlad. Am trecut de sute, poate de mii de ori pe acolo. Important este, însă, că vedem în continuare, după cum am mai discutat noi aici, că centura de siguranţă nu se poartă. Deşi este obligatoriu, deşi ar trebui ca toată lumea să înţeleagă utilitatea acestui dispozitiv, de element de siguranţă pasivă, care te ajută doar în caz de accident, 50% din şoferii din România nu poartă centura.

Acest tânăr, care a zburat la propriu, probabil, sau aş spune eu sigur, dacă ar fi fost oprit cu un minut-două înainte de această fază, şi i s-ar fi povestit teoria cu centura de siguranţă, sigur face parte din categoria celor care comentează că Titi Aur e un babalâc care te încurcă în trafic, care vorbeşte de centură, de respectat viteza, toate alea. Ce nu vor sau nu pot să înţeleagă acest gen de şoferi, tineri sau mai puţin tineri, este că ceea ce încerc eu să transmit este că şi eu am fost aventurier, am trecut prin multe faze la limită, am scăpat de multe ori, am conştientizat că am scăpat la noroc, am avut şansa că am participat la automobilism sportiv şi am învăţat multe, şi acum încerc să transmit informaţii ca alţii să nu mai rişte, să greşească cât mai puţin”, a declarat Titi Aur la DC Conducem.

Ce s-a întâmplat, de fapt

Accidentul, care a avut loc pe 5 februarie, a fost analizat de poliţiştii vasluieni, care au oferit câteva detalii despre acesta.

„Astăzi, 5 februarie 2024, ora 08.18, Poliția municipiului Bârlad a fost sesizată, prin apel S.N.U.A.U. 112, cu privire la faptul că, pe drumul european DE 581, în comuna Zorleni, județul Vaslui, s-a produs un eveniment rutier în urma căruia a fost vătămată o persoană. În urma primelor cercetări efectuate, polițiștii Serviciului Rutier Vaslui au stabilit că, un autoturism înmatriculat în județul Vaslui, condus de un tânăr de 18 ani din comuna Banca, județul Vaslui, care se deplasa din direcția Vaslui către Bârlad, ar fi pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat.

Șoferul a fost proiectat în afară autoturismului și a fost vătămat corporal, fiind transportat la Spitalul Municipal de Urgență Bârlad pentru evaluare și acordarea de îngrijiri medicale. Tânărul a fost testat alcoolscopic, rezultatul înregistrat fiind negativ. Polițiștii rutieri continuă cercetările în vederea stabilirii cu exactitate a împrejurărilor producerii evenimentului rutier și dispunerea măsurilor legale, în cauză fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă”, au transmis reprezentanții IJP Vaslui, conform

Ce ne arată acest accident. „Nu viteza ucide”

Titi Aur a explicat apoi că acest accident „ne arată cât de importantă este centura de siguranţă”.

„Nu ştiu şi nu vreau să discut motivul pentru care a fost scăpată maşina de sub control. Nu e din cauza drumului, după cum se vede. Unii spun că nu vor mai fi accidente dacă avem autostrăzi. Ba vor fi! Pentru că această şosea este una foarte bună, foarte bine semnalizată. Acest şofer a făcut o greşeală, care l-a dus la acest eveniment. Maşina a făcut acele clătite, acele răsturnări. Eu am mai spus de multe ori, nu viteza ucide, ci opritul brusc. La raliu ştim că atunci când ai scăpat maşina de sub control, sunt daune mari dacă te opreşti brusc în ceva. Fie el cap de pod, copac, zid, etc. Cele mai puţin dure avarii sunt când faci aceste clătite. Când te rostogoleşti. Accidentul este spectaculos, dar nu aduce daune foarte mari la maşină, mai ales când e pe pământ, ca aici.

Dauna mare e când nu ai centura, ca aici. Pentru că te poţi comporta ca rufele în maşina de spălat, eşti aruncat în toate direcţiile. Nu ai forţă să te ţii de volan sau de altceva. Apar tot felul de fracturi, leziuni, etc. Sau păţeşti cum a păţit acest tânăr, care a fost aruncat pe geam. Am înţeles, din fericire, că nu a fost foarte grav rănit. E tânăr, a căzut pe pământ. Dar o astfel de cascadorie e mult mai periculoasă pentru o femeie, sau un bătrân. Sper să îi fie învăţătură de minte, centura salvează viaţă. Dacă avea centura, maşina era distrusă la fel, dar el nu ar fi făcut această aventură. A avut o mare şansă. Dacă se oprea în ceva dur, putea să aibă probleme mari. Eu sunt convins că în şcoala de şoferi nu s-a pus accent pe cât de importantă e centura de siguranţă. Ci că trebuie să o ai ca să nu te vadă poliţistul fără”, a mai spus Titi Aur.

24 feb 2024, 19:05

Sursa: https://www.dcnews.ro/soferul-zburator-si-accidentul-spectaculos-care-putea-fi-evitat-titi-aur-avertizeaza-ca-nu-viteza-ucide-a-avut-o-mare-sansa_950192.html

Ultimă oră

Același autor