25.9 C
Vaslui
7 mai, 2024

Morți la Spitalul Murgeni. Avocat: Ar fi vorba despre ucidere din culpă

22 noi 2023, 22:06

Sursă foto: Freepik – https://www.freepik.com/, @freepik

Avocatul Mihai Drăgan comentează evenimentul de la spitalul Murgeni. Unde s-ar încadra fapta și cine ar fi responsabil? Aflăm în rândurile de mai jos.

În urmă cu câteva ore, au fost internați 142 de pacienți la spitalul din Murgeni, iar motivul este toxinfecția alimentară. Patru dintre pacienți au murit în urma stopului cardio respirator.

Pacienții ar fi mâncat pește de la o pomană în decursul zilei de ieri, din cadrul Mănăstirii Florești.

Am luat legătura cu avocatul Mihai Drăgan pentru a clarifica mai multe detalii ale evenimentului nefericit.

„Responsabilitatea, în principiu, la prima vedere, aparține celui care a pus la dispoziție respectivele alimente, dacă aceste alimente sunt procurate dintr-un sistem de comerț legal, atunci se merge pe fir de la momentul aprovizionării pentru că orice aliment, când este pus în vânzare prin intermediul unui magazin trebuie verificat din punct de vedere calitativ și din punctul de vedere al provenienței. Dacă este vorba de pește, cum e în cazul în față, trebuie văzut dacă a fost pescuit de cei care l-au și gătit sau nu. Din punctul meu de vedere ar trebui să se meargă e fir pentru că peștele respectiv nu poate fi contaminat decât prin apa din care a fost pescuit sau din perioada transportului, perioada gătitului sau, dacă e cazul, ne putem gândi și la ceva premeditat, depinde cine a fost acolo.

Deși informațiile nu sunt suficiente pentru a putea avea o imagine de ansamblu asupra faptei, avocatul Mihai Drăgan ne-a spus că, în cele din urmă, ar fi vorba despre ucidere din culpă, însă trebuie descoperită „locația” culpei.

„Nu cred că acel pește a fost depozitat selectiv, presupun că a fost la un loc, iar dacă unii au avut probleme, iar alții nu, atunci se ridică niște suspiciuni. Sunt foarte puține datele de până acum pentru a merge pe ceva sigur.

Ar fi vorba despre ucidere din culpă în cele din urmă, dar trebuie să vedem unde este culpa. Dacă culpa este la depozitare, la contaminarea unui iaz, la modul de gătire, vor trebui făcute cercetări.”

Ministerul Sănătății a făcut un anunț după ce trei oameni au murit pentru că au mâncat pește de pomană de la starețul mânăstirii de la Florești.

„La ora 18:30, reprezentantii Ministerului Sanatatii au fost anuntati verbal de DSP Vaslui, referitor la o situatie grava aparuta la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, aflat in subordinea primariei din localitate. In cursul zilei de 21 noiembrie, toti pacientii si o parte din personalul spitalului au consumat alimente furnizate de o manastire din apropiere, pe baza de peste.

In cursul noptii de 22 noiembrie, 1 pacient a prezentat simptome digestive, varsaturi si diaree. Aceste simptome au aparut in cursul zilei de 22 noiembrie si la alti pacienti.

Pana in momentul de fata s-au inregistrat 3 decese si 1 pacient in stare grava e internat la Spitalul din Barlad.

Ministerul Sanatatii a organizat imediat dupa informare, o celula de criza care a dispus transferul tuturor pacientilor simptomatici la spitalul din Barlad, unde exista asistenta medicala de terapie intensiva, precum si preluarea de probe biologice și de aliment pentru analiza toxicologica la IML Iasi. Probe din alimente au fost preluate si directionate de asemenea catre INSP- Centrul de Sanatate Publica din Iasi pentru analize microbiologice.

Transferul pacientilor de la spitalul de psihiatrie catre spitalul din Barlad s-a realizat cu ambulante pentru victime multiple si este coordonat de Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Sanatatii”, a transmis Ministerul Sănătății.

Sursa: https://www.dcnews.ro/morti-la-spitalul-murgeni-avocat-ar-fi-vorba-despre-ucidere-din-culpa_939094.html

Ultimă oră

Același autor