19.5 C
Vaslui
27 aprilie, 2024

Vaslui: Trei elevi de liceu, voluntari SMURD, au salvat viaţa unui bărbat care a făcut infarct pe stradă / L-au resuscitat până la sosirea medicilor, pacientul fiind internat în spital

astăzi, 18:49

Trei elevi de liceu din Vaslui, care au devenit voluntari SMURD anul trecut, au salvat, marţi, viaţa unui bprbat care a fcut infarct pe stradă. Victima, de 62 de ani, a căzut din picioare în apropierea loculuin în care se aflau cei trei. Aceştia i-au acordat primul ajutor şi au început manevrele de resuscitare, până la sosirea medicilor.

”Astăzi, trei voluntari din cadrul ISU Vaslui şi echipajul ambulanţei SMURD tip C1 (terapie intensivă mobilă) au salvat viaţa unui bărbat care a suferit un infarct miocardic. În apropierea sediului Aquavas/Goscom Vaslui, un bărbat în vârstă de 62 ani a căzut din picioare ca secerat. Trei elevi ai Liceului Teoretic „Mihail Kogălniceanu” şi voluntari SMURD în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Podul Înalt” Vaslui au văzut cele întâmplate, au traversat imediat strada, au evaluat victima şi au început să îi acorde primul ajutor, concomitent apelând şi numărul unic pentru situaţii de urgenţă, 112”, au transmis, marţi seară, oficialii ISU Vaslui.

Potrivit acestora, elevii au relatat dispecerului de serviciu că bărbatul se află în stop cardiorespirator, la faţa locului fiind trimis de urgenţă echipajul şi ambulanţa SMURD pentru terapie intensivă mobilă (TIM).

”Aşa cum au învăţat la cursurile de prim ajutor, cei trei voluntari SMURD au început manevrele de resuscitare şi au continuat până la sosirea ambulanţei TIM. În cel mai scurt timp posibil, ambulanţa SMURD a ajuns la faţa locului, echipajul continuând manevrele de resuscitare. După ce a fost stabilizat, bărbatul a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui”, a mai transmis sursa citată.

Cei trei voluntari se numesc Maria Ignat (16 ani) Ianis Bologa (17 ani) şi Gherghe Ştefan sunt elevi în clasele a-X-a respectiv a-XI-a din cadrul LMK Vaslui, aceştia devenind voluntari SMURD în anul 2023.

”Chiar dacă cei trei elevi aveau emoţii şi se temeau să nu fi greşit în vreun mod (reacţie firească, având în vedere că această a fost prima intervenţie într-o situaţie de urgenţă reală), doctorul coordonator de pe ambulanţa SMURD a fost încântat de intervenţia tinerilor salvatori, medicul declarând că «voluntarii au acţionat ca la carte, mărind considerabil şansele de supravieţuire a pacientului, prin acţiunea energică şi sigură de până la sosirea echipajului de terapie intensivă mobilă»”, au mai transmis oficialii ISU Vaslui.

În acest moment, pacientul este internat la Terapie Intensivă.

Sursa: https://www.news.ro/social/sanatate/vaslui-trei-elevi-de-liceu-voluntari-smurd-au-salvat-viata-unui-barbat-care-a-facut-infarct-pe-strada-l-au-resuscitat-pana-la-sosirea-medicilor-pacientul-fiind-internat-in-spital-1922404909002024011821455640

Ultimă oră

Același autor