19.7 C
Vaslui
4 mai, 2024

Programul educațional „Săptămâna verde” la Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui

Posted by:

24 aprilie 2024

În cadrul Programului educațional „Săptămâna verde”, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui a fost luat cu asalt de preșcolarii și școlarii de la instituțiile de învățământ din județul Vaslui.

Școala Gimnazială „Alexandra Nechita” Vaslui a fost reprezentată de doamna învățător Luminița Maftei, Școala cu clasele I-VIII Brodoc, reprezentată de doamna învățător Cerasela Gache și Școala Gimnazială Pușcași, reprezentată de doamnele Iulia Florea și Emilia Alexandru, profesori învățământ primar.

Copiii, însoțiți de cadrele didactice, au participat la activitățile practice pregătite de muzeografii muzeului vasluian, Ramona Palade, Paula-Andreea Nițoi, Marian Antoniu și restaurator Elena Botez. Aceștia au identificat componente ale portului popular tradițional românesc masculin și feminin, au răspuns la ghicitori cu temă etnografică și au completat un rebus.

Războiul de țesut tradițional care poate fi studiat în cadrul Secției de Etnografie și Artă populară Vaslui, dar și războaiele de țesut orizontale achiziționate în cadrul proiectului „Țesutul meșteșug străvechi îmbrățișat de generația contemporană”, ne-au ajutat să distingem urzeala de băteală, să înțelegem cum schimbau bunicile noastre rostul cu ajutorul tălpicilor, să vedem țesăturile tradiționale care ieșeau de pe sulul războiului de țesut ca mai apoi să țesem împreună la războiul de țesut.

Partajează asta:

Sursa: https://estnews.ro/2024/04/24/programul-educational-saptamana-verde-la-muzeul-judetean-stefan-cel-mare-vaslui/

Ultimă oră

Același autor