23 C
Vaslui
6 mai, 2024

Misiune specială a pompierilor hușeni care au ajutat la venirea pe lume a unei fetițe

De către

26 aprilie 2024

Seara trecută , pompierii militari hușeni au avut o misiune mai specială, plină de emoții: au ajutat la aducerea pe lume a unei fetițe perfect sănătoase, într-o locuință din satul V etrișoaia, comuna Vetrișoaia.

„Un apel la numărul unic pentru situații de urgență, 112 anunța că o femeie aflată în nouă luni de sarcină avea nevoie de ajutor, durerile fiind deosebit de mari, iar contracțiile foarte dese, din cinci în cinci minute. Din aceasta cauză, femeia în vârstă de 31 ani nu se mai putea deplasa, aceasta rămânând căzută în ușa locuinței. Echipajul SMURD format din plutonier adjutant șef Andrișoi Cristinel, (comandant de echipaj), plutonier adjutant Marta Ciprian (conducător autospecială) și sergent major Anghel Cosmin (servant) a plecat imediat spre adresa indicată în nota de anunțare”, au transmis cei de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență despre misiunea de aseară.

„Am ajuns destul repede la persoana care ne-a apelat. Femeia însărcinată era în pragul ușii, iar atunci când ne-a văzut, travaliul s-a accentuat. Bebelușul nu avea răbdare, se grăbea să iasă. Nu am apucat să transportăm pacienta în ambulanță, astfel că nașterea a avut loc acolo. Am fost echipajul cel mai apropiat de caz, astfel că noi am fost îndrumați primii acolo. Dinspre Murgeni venea spre Vetrișoaia un echipaj specializat aparținând SAJ Vaslui. Distanța era destul de mare, astfel că nu puteam aștepta. Am luat legătura cu doamna asistentă Dorina Chiriță, astfel că am urmat toți pașii procedurali în cazul unei nașteri. Ne-a ajutat enorm și faptul că mama nu era la prima naștere.

După ce mama a născut, i-am acordat îngrijirile necesare, am curățat bebelușul, l-am izolat termic și i-am tăiat cordonul ombilical. Apoi am transportat tânăra mamă și frumoasa fetiță la Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Huși”, a explicații plt. adj. șef Cristinel Andrișoi.

Pompierii au arătat că în acest caz au trebuit să pună în practică toate cunoștințele teoretice legate de naștere, pentru că bebelușul nu a mai avut răbdare și a vrut să vină pe lume mai repede. „Acolo unde cunoștințele teoretice ale paramedicilor nu au fost suficiente, pompierii au fost ajutați cu multe sfaturi practice venite de la doamna asistentă Dorina Chiriță”, au povestit cei de la ISU.

„Nici eu și nici colegii mei nu am mai avut un asemenea caz. Am avut mari emoții, mai ales că nașterea a avut loc într-un mediu nu tocmai steril, dar, pe moment, am lăsat reacțiile afective deoparte și am făcut tot ceea ce ținea de noi pentru a ajuta mama și copilul nou-născut. Emoțiile ne-au copleșit abia după ce am ținut copilul în brațe, o fetiță sănătoasă, frumoasă și foarte gălăgioasă, ceea ce este foarte bine. Și fetița și mama au ajuns cu bine la spital. Ambii sunt sănătoși”, au spus plt. adj. Ciprian Marta și sg.maj. Anghel Cosmin.

După naștere, mama și fetița au fost transportate și acum se află internate la Spitalul municipal „Dimitrie Castroian” Huși.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2024/04/misiune-speciala-a-pompierilor-huseni-care-au-ajutat-la-venirea-pe-lume-a-unei-fetite/

Ultimă oră

Același autor