14.8 C
Vaslui
4 mai, 2024

Guvernul a aprobat alocarea de fonduri PNRR pentru reabilitarea acumulării Solești

De către

25 aprilie 2024

În următorii trei ani, acumularea permanentă Solești, de pe râul Vaslui, situat în județul nostru, va fi reabilitată cu fonduri prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În ședința de guvern de marți, Executivul a adoptat o hotărâre prin care a aprobat caracteristicile principale şi indicatorii tehnico-economici aferenţi acestui obiectiv de investiţii.

Deși oficialii Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad au anunțat încă de anul trecut că acumularea Solești va fi reabilitată cu fonduri PNRR, abia în ședința de guvern de marți, 23 aprilie, a fost adoptată hotărârea privind aprobarea caracteristicilor principale şi a indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii „Îmbunătăţirea condiţiilor de funcţionare în siguranţă a acumulării permanente Soleşti, pe râul Vaslui, judeţul Vaslui”.

Așa cum a aprobat Executivul Ciolacu, valoarea investiției este de circa 101,77 milioane lei, urmând a fi realizată pe parcursul a trei ani.

Potrivit actului normativ, prin aceste lucrări se urmărește reducerea efectelor inundațiilor în bazinul hidrografic al râului Vaslui și în bazinul hidrografic al râului Bârlad, precum și a pagubelor asupra populației și a obiectivelor socio-economice de interes public amplasate în municipiul Vaslui.

Finanţarea investiției se va realiza din sumele aferente componentei de împrumut a PNRR, Componenta 1 – Managementul Apei, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, conform programelor de investiții publice aprobate potrivit legii. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Națională „Apele Române” – Administrația Bazinală de Apă Prut – Bârlad răspunde de modul de utilizare a sumei aprobate.

La anexa hotărârii adoptate se precizează că amplasamentul investiției este localitatea Satu Nou, comuna Solești, județul Vaslui, barajul acumulării Solești, râul Vaslui – afluent de stânga al râului Bârlad. În ceea ce privește indicatorii tehnico-economici, vorbim de o valoare totală de 101.779.000 lei, din care 55.456.000 lei cu TVA reprezintă cheltuielile cu construcții și montaj. Investiția va fi eșalonată astfel: anul I – 40.710.000 lei (22.180.000 lei pentru construcții și montaj), anul II – 40.710.000 lei (22.180.000 lei pentru construcții și montaj), anul III – 20.359.000 lei (11.096.000 lei pentru construcții și montaj). Durata de execuție a investiţiei este de 26 de luni.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2024/04/guvernul-a-aprobat-alocarea-de-fonduri-pnrr-pentru-reabilitarea-acumularii-solesti/

Ultimă oră

Același autor