18.2 C
Vaslui
5 mai, 2024

Dumitru Buzatu, președintele suspendat al Consiliului Județean, trimis în judecată

De către

15 decembrie 2023

Dumitru Buzatu, președintele suspendat al Consiliului Județean Vaslui, a fost trimis astăzi în judecată, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Alături de Buzatu a fost trimis în judecată și expertul ieșean Radu Judele. Dosarul de corupție se va judeca la Tribunalul Vaslui.

Cu trei luni în urmă, Dumitru Buzatu, președintele suspendat al Consiliului Județean (CJ) Vaslui, a fost prins în flagrant primind mită. El este acuzat că ar fi primit 1,25 milioane de lei de la omul de afaceri Emil Savin. Întregul flagrant a fost filmat de procutorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). În imaginile făcute publice se poate vedea cum Buzatu primește geanta de la omul de afaceri, iar într-o altă filamen cum Dumitru Buzatu este blocat – din față și din spate – de două mașini ale ofițerilor DNA. Din cele două mașini au coborât mai multe forțe de ordine, respectiv mascați, polițiști și un procuror, care au găsit geanta cu bani în portbagajul mașinii în care se afla. La momentul respectiv, Dumitru Buzatu i-ar fi spus lui Emil Savin, potrivit referatului întocmit de procurorii DNA, că îi mulțumește pentru bani și că era „pe drojdie”. „Sărut mâna, Emil! Încă o dată îți mulțumesc, că eram pe drojdie”, ar fi spus Buzatu, conform stenogramelor DNA.

Dumitru Buzatu este arestat preventiv din data de 23 septembrie.

În data de 21 noiembrie 2023, Tribunalul Vaslui a decis prelungirea mandatului de arestare preventivă a lui Dumitru Buzatu, cercetat pentru luare de mită.

Omul de afaceri care a colaborat cu procurorii DNA pentru realizarea flagrantului lui Dumitru Buzatu este Emil Savin, care a avut mai multe contracte cu Consiliul Județean Vaslui, iar în momentul în care președintele CJ Vaslui a blocat mai multe plăți către el, Savin trebuia să-i plătească acestuia un comision de 10%.

„Menționez că îmi desfășor activitatea în domeniul construirii și reabilitării infrastructurii rutiere de mai mulți ani, cu precădere în jud. Vaslui. Precizez că de mai mulți ani sunt în topul constructorilor în domeniul infrastructurii rutiere din jud. Vaslui. În toată această perioadă am luat contact cu majoritatea antreprenorilor din jud. Vaslui care își desfășoară activitatea în domeniul menționat anterior.

Am aflat de la diverse persoane care activează în acest domeniu faptul că numitul Buzatu Dumitru, președintele CJ Vaslui, pretinde și primește un procent de minim 10% al contravalorii lucrărilor pe care le încredințează diverșilor antreprenori privind infrastructura rutieră din jud. Vaslui.

De asemenea, din atitudinea și modalitatea în care se desfășoară procedurile de atribuire a diverselor contracte privind infrastructura rutieră din jud. Vaslui, a rezultat că Buzatu Dumitru este cel care coordonează și supraveghează ca aceste lucrări să fie acordate antreprenorilor pe care îi agreează”, a declarat Emil Savin în dosarul în care a fost arestat Dumitru Buzatu.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2023/12/dumitru-buzatu-presedintele-suspendat-al-consiliului-judetean-trimis-in-judecata/

Ultimă oră

Același autor