Ziua în care luptăm împotriva risipei de alimente

0

Gigel Crudu

Loading...

Considerând că alimentația este o nevoie fundamentală a omului și o condiție necesară supraviețuirii și prosperității ființei umane, în 1980, Adunarea Generală ONU a decis marcarea Zilei Mondiale a Alimentației în fiecare an, la 16 octombrie. În prezent, această zi este sărbătorită în 192 de țări.

“Pentru ediția din acest an, care este intitulată «Schimbăm viitorul migrației. Investim în securitatea alimentară și dezvoltarea rurală», peste tot în lume, la nivelul factorilor de decizie, sunt organizate conferințe, seminarii și mese rotunde. Scopul acestui eveniment este de a face cunoscute problemele sectorului alimentar și de a spori solidaritatea cu sectorul agriculturii, punând bazele unor politici de acțiune comune. Alegerile  alimentare din viața zilnică a familiei de azi nu sunt întotdeauna dintre cele mai fericite. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a depus eforturi susținute pentru inițierea de politici guvernamentale care să contribuie în mod eficient la asigurarea securității produselor alimentare și la promovarea produselor agroalimentare românești. Agricultura sănătoasă duce la o alimentație sănătoasă. România îndeamnă populația la o alimentație sănătoasă și la o mai mare atenție în gestionarea alimentelor. Potrivit celor mai recente date emise de Organizația Mondială a Sănătății, principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de alimentația nesănătoasă: 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentație incorectă și dezechilibrată”, a declarat Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură a Județului Vaslui.

Problema este că alimentația majorității românilor se caracterizează printr-un aport mare de grăsimi și proteine totale, un raport mult supraunitar dintre grăsimile animale și cele vegetale, un aport insuficient de carbohidrați și de fibre alimentare și un aport insuficient de calciu, magneziu și seleniu. Totodată, dieta românilor conține un consum dublu de sare față de valorile recomandate.

“Cele mai consumate alimente în România sunt carnea și preparatele de carne, ouăle și produsele din lapte, pâinea și zahărul, iar la polul opus se numără peștele, leguminoasele, fructele oleaginoase și sucurile naturale. Limitându-și numeric sursele alimentare, omul modern este mai predispus la dezvoltarea unor deficite cronice de nutrienți, cu toată bogăția paradoxală a puținelor soiuri alimentare folosite. O altă particularitate – deloc lipsită de importanță – o constituie asocierea în peisajul lumii moderne a excesului alimentar cantitativ și calitativ (mai ales pe fondul utilizării predominante a alimentelor rafinate și concentrate, în asociere cu sedentarismul propriu civilizației actuale), cu deficite alimentare de multe ori grave și cu consecințe nefaste asupra stării de sănătate a unor segmente încă extinse din populație”, a mai spus Gigel Crudu.

Sursa: http://obiectivvaslui.ro/ziua-care-luptam-impotriva-risipei-de-alimente/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.