„În viața unei comunități apar momente deosebit de importante care vor conduce și conduc în final la dezvoltare și modernizare. Un astfel de moment este acesta, când, iată, vă prezentăm „Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Zonei Metropolitane Vaslui pentru perioada 2014-2020””, le-a spus la începutul ședinței primarul Vasile Pavăl consilierilor locali înainte de a li se cere votul asupra hotărârii privind aprobarea documentului, care dispune de o finanțare de 27,7 milioane euro pentru 100 de propuneri de proiecte.

Loading...

Consilierii locali vasluieni au fost chemați astăzi, 19 octombrie 2017, pentru a aproba „Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Zonei Metropolitane Vaslui pentru perioada 2014-2020”, document care cuprinde peste 100 de propuneri de proiecte de dezoltare ce urmează să fie implementate în următorii ani în municipiul Vaslui și comunele care fac parte din Zona Metropolitană. În cadrul aceleeași ședințe extraordinare, s-a aprobat și Planul de Mobilitate Urbană Durabilă a municipiului Vaslui.
Primarul municipiului Vaslui a spus că, după implementarea celor cinci proiecte din cadrul POR 2007 – 2013, privind infrastructura rutieră, iluminatul public, rețeaua de transport și centrele sociale, pentru oraș începe o nouă etapă de dezvoltare. „Am finalizat înființarea centrelor sociale, proiectul cu instalarea camerelor de vederi, iluminatul arhitectural, infrastructura stradală și internodalul. Azi venim cu o nouă strategie de dezvoltare a capitalei județului, care dispune de o finanțare de 27,7 milioane de euro. Pentru accesarea acestor fonduri este necesară adoptarea celor două hotărâri pe care le avem azi pe ordinea de zi”, a spus Vasile Pavăl.
Proiectele care vor fi demarate în municipiul Vaslui și unitățile adminsitrativ-teritoriale care țin de zona metropolitană (Bălteni, Delești, Laza, Lipovăț, Muntenii de Jos, Muntenii de Sus, Pușcași, Ștefan cel Mare, Tanacu, Văleni și Zăpodeni) vizează extinderea troleului, a spațiilor verzi, investiții în zona comunităților defavorizate, în educație.
„Vor intra în muncipiu circa 120 milioane de lei. Dacă ținem cont de faptul că bugetul nostru anual este de 145 milioane de lei, este o investiție impresionantă. S-a lucrat la aceste documente circa șase luni. Într-un mers corect al tuturor procedurilor, din partea a doua a anului viitor poate începe implementarea primelor proiecte”, a mai spus Vasile Pavăl.

Istoria unui megaproiect

În aprilie 2014, Consiliul Local Vaslui aproba actul de constituire al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitane Vaslui. Potrivit legii, municipiile reședință de județ pot constitui zone metropolitane prin asociere cu localitățile urbane și rurale aflate în zona imediată. Inițiativa locală consta în asocierea municipiului Vaslui cu 11 comune din jurul orașului (Bălteni, Delești, Laza, Lipovăț, Muntenii de Jos, Muntenii de Sus, Pușcași, Ștefan cel Mare, Tanacu, Văleni și Zăpodeni), cu susținerea Consiliului Județean, pentru a forma o zonă metropolitană funcțională.
Rezultatele așteptate ale unei astfel de inițiative vor fi: modernizarea transportului în comun, crearea de locuri de muncă, creșterea calității vieții locuitorilor prin îmbunătățirea accesului la infrastructură de calitate, reducerea sărăciei, creșterea capacității de absorbție a finanțărilor nerambursabile din fonduri europene.
„Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a Zonei Metropolitane Vaslui pentru perioada 2014-2023” constituie baza dezvoltării planurilor de acțiune pentru administrația publică locală și organizațiile partenere, în vederea prezentării de proiecte în cadrul programelor de finanțare naționale și europene care sprijină dezvoltarea locală.
Dezvoltarea municipiului Vaslui pentru perioada următoare este văzută prin prisma apartenenței acestuia la o zonă urbană funcțională alături de comunele amintite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.