Fermele mici și mijloci, dar și viticultorii persoane fizice din județ care dețin plantații de struguri pentru vinuri varietale vor fi scutiți de taxa de autorizare și certificare anuală, conform unui proiect legislativ pus în dezbatere publică la Senat.

Loading...

Conform expunerii de motive a proiectului, impozitele și taxele anuale ajung la peste 1.200 lei pe fiecare hectar de vie, astfel că micii fermieri, cei care dețin aceste suprafețe cu struguri pentru vinuri varietale, ajung să plătească dublul sumei pe care o primesc ca subvenție de la stat: “Sunt județe în România unde cultura de viță de vie este preponderentă, spre exemplu județul Vrancea, care are o suprafață viticolă de peste 24.000 de ha și unde 100.000 de locuitori trăiesc din această activitate și plătesc impozitul anual pe teren, pe remorci, pe tractoarele agricole, pe venitul realizat din această activitate și TVA-ul pentru imputurile necesare tehnologiei anuale a cultivării viței de vie”, se mai argumentează în expunerea proiectului.

Legea nr. 164/2015 viei și vinului

Art. 30 După alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (1 indice 1), cu următorul cuprins: Persoanele fizice și operatorii economici care produc struguri de vin de soi varietal și vin soi varietal sunt scutiți de taxa anuală de certificare și autorizare a plantațiilor viticole și a vinului soi varietal.

De altfel, Legea nr. 164/2015 prevede doar certificarea vinurilor varietale, nu și instituirea vreunei taxe. Taxa de certificare este prevăzută doar într-un ordin de ministru, Ordinul nr. 903/26.08.2016 al ministrului Agriculturii, ordin care nu a ținut cont, așa cum susțin inițiatorii proiectului legislativ, de faptul că vinurile varietale nu sunt ca cele soi nobil, prevăzute a se autoriza conform normelor europene.

Proiectul legislativ a fost trimis Guvernului și Consiliului Legislativ, care vor emite avize pozitive sau negative, apoi va fi dezbătut la Senat, care este prima cameră sesizată. Pentru a fi adoptat, proiectul trebuie să treacă și de votul majorității din plenul Camerei Deputaților.

comments

Sursa: http://estnews.ro/2017/09/03/viticultorii-vasluieni-mai-scapa-de-o-taxa-la-stat/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.