Podgorie in Franta

Loading...

De câteva zile, prin viile din Huși este forfotă mare, asta pentru că fermierii au început recoltatul strugurilor. Că vorbim despre marii sau micii viticultori, toți spun că producția din acest an este bună, chiar dacă în aprilie am avut parte de câteva zile de iarnă veritabilă.

La Huși, începutul toamnei este sinonim cu cel al campaniei de recoltare a strugurilor. În ciuda faptului că primăvara a fost una capricioasă, viticultorii din zonă spun că anul 2017 vine cu o producție bună, aproape la fel ca anul trecut.
“A fost un an bun! Pentru că după ninsoarea din aprilie zăpada s-a topit repede și nu am avut parte de îngheț, culturile de viță-de-vie au fost salvate. Un alt aspect care ne-a ajutat mult în acest an este faptul că am avut o vară bună, adică a plouat destul de mult și fără grindină”, a declarat un fermier hușean.

“Nu vrem să renunțăm la viță, chiar dacă e mult de muncă”

Alți viticultori hușeni spun că încă nu au început recoltatul deoarece vor ca strugurii să profite de perioada caldă a lunii septembrie.
“Noi avem aproape șapte hectare de viță-de-vie. Nu vrem să renunțăm la viță, chiar dacă e mult de muncă! Încă nu ne-am apucat de recoltat pentru că, în această perioadă, avem parte de zile călduroase și vrem ca stugurii să mai acumuleze ceva zahăr. Să știți că recoltă este! Cam într-o săptămână ne vom apuca și noi de recoltat strugurii pentru vin. Între timp, am zis să venim la piață cu struguri de masă. Pot să spun că oamenii chiar au cumpărat, sunt mulțumită de ce am reușit să vând în ultimele zile”, ne-a spus o femeie venită în Piața Agroalimentară din Huși.
Cei mai mulți dintre fermieri spun că valorifică singuri strugurii culeși.
“Prefer să-mi fac eu vinul meu acasă și pe urmă să-l vând. Dacă ar fi să vând strugurii, prețul este foarte mic, cam 60-70 de bani pe kilogram, din câte am auzit, și nu-mi convine. Nu scot mai nimic din cheltuiala făcută peste an. Am însă vecini care preferă să vândă strugurii ca să nu mai muncească în plus”, ne-a explicat un alt fermier venit în piață.
Perioada de recoltare a strugurilor reprezintă un bun prilej pentru unii de a-și rotunji veniturile sau de a lucra ca zilieri. Ziua de muncă este plătită cu sume ce variază între 50-70-80 de lei.

Sursa: http://obiectivvaslui.ro/viticultorii-huseni-au-inceput-campania-de-recoltare-strugurilor-fost-un-bun/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.