21.4 C
Vaslui
1 mai, 2024

VIDEO | Scandalul de la Școala de Arte din Bârlad are ecouri în Austria. Un fost elev, astăzi violonist, ia atitudine

REACȚIE… Un fost elev al Școlii de Arte “N. N. Tonitza” Bârlad, stabilit astăzi în Austria, s-a alăturat campaniei “Arta se face în liniște”. Tudor Andrei a auzit de atmosfera tensionată din școala pe care a absolvit-o și a realizat un video inedit: imaginile îl surprind pe acesta cântând la vioară, iar, apoi, transmițând un mesaj Inspectoratului Școlar Județean Vaslui: “ De mai bine de un an, eu, unul, aud lucruri despre actualul director al Scolii de Muzică. Lucruri ce țin de un neprofesionalism cras și gafe făcute la tot pasul. Întâmplările mai recente sunt despre răutate, intimidare la adresa profesorilor și lupte interne între întreg corpul didactic și această doamnă director. (…) Cerem mai întâi Inspectoratului Județean Vaslui să rezolve această problemă nemaintâlnită până acum în cadrul acestei școli de muzică care funcționează de mai bine de 60 de ani cu rezultate bune si foarte bune pentru țara noastră”, a transmis Tudor Andrei. “ Cuvintele, ca și muzica ta, mi-au ajuns la suflet. Dacă voi, cei care ați muncit cot la cot cu noi, ne susțineți astăzi, înseamnă că ne-am făcut datoria (și mai mult de atat), înseamnă că valorile pe care vi le-am transmis, vă călăuzesc viață. Mulțumim că ne ești alături, Tudor, și îți dorim mult succes în continuare!”, i-a răspuns profesoara Doina Niagu.

Reamintim că, săptămâna trecută, Consiliul de Administrație al școlii Gimnaziale de arte “N. N. Tonitza” Bârlad a aprobat, demiterea directoarei Ramona Borș. Mai mulți profesori au acuzat-o că “are un stil de conducere autoritar”, că instituie frica în școală și că ignoră solicitările cadrelor didactice de a respecta legea. “După numeroase sesizări la Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, s-a încercat medierea conflictelor de către aceștia. În ciuda intervențiilor inspectoratului, de fiecare dată situația s-a înrăutățit. Atitudinea doamnei director este tipică unui abuzator, aceasta încercând să conducă școala instituind frica și folosind amenințări la adresa cadrelor didactice. A declarat public că nu poate fi dată jos din funcție deoarece are susținere “de sus”. Deși este titulară la un liceu tehnologic din oraș și nu a luat niciodată contact cu școala de arte, doamna Borș a vrut cu tot dinadinsul să opteze pentru această instituție la concursul susținut pentru funcție. Printre numeroasele acuzații care i se aduc, se numără: Stil de conducere autoritar, nedemocratic; hărțuire și intimidare prin chemarea poliției când nu este capabilă să gestioneze un conflict; interpretarea personală a legislației, într-o manieră care deformează sensul și litera acesteia; punerea în practică în mod discreționar în defavoarea cadrelor didactice și numai în favoarea ei a normelor legislative; lipsa de implicare în activitățile artistice ale școlii, atribuindu-și, în schimb, meritele public; instigarea la conflict și susținerea acestora; ignorarea sistematică a solicitărilor cadrelor didactice de a respecta legislația”, au transmis profesorii care au inițiat procedura de demitere a directoarei Ramona Borș.

Violonistul Tudor Andrei: “ Sperăm că Inspectoratul Județean Vaslui să rezolve această situație”

Pe grupul de Facebook “Prietenii Școlii Gimnaziale de Arte “N. N. Tonitza” Bârlad” a luat amploare o campanie de solidarizare cu profesorii care au inițiat procedura de demitere a directoarei. Sub hashtagul “arta se face în liniște”, foști elevi au publicat mesaje emoționante în care au rugat să se ajungă la un consens. Unul dintre aceste mesaje îi aparține lui Tudor Andrei, absolvent al Școlii de Muzică din Bârlad, promotia 2000, astăzi violonist în Austria.

“Locuiesc la Viena, unde îmi desfășor activitatea muzicală, după ce am absolvit două dintre cele mai importante instituții de învățământ muzical din lume – Academia Regală de Muzică din Londra și studii la Viena. De mai bine de un an, eu unul aud lucruri despre actualul director al Școlii de Muzică. Lucruri ce țin de un neprofesionalism cras și gafe făcute la tot pasul. Întâmplările mai recente sunt despre răutate, intimidare la adresa profesorilor și lupte interne între întreg corpul didactic și această doamna director. Daca profesorii școlii de muzică, care sunt niște oameni cu bun simț, cu un suflet ales și sensibil, au pornit acest demers de a demite actualul director, înseamnă că știu ei de ce! Sunt oameni care au predat acolo o viață întreagă și au trecut prin multe de-a lungul timpului și cunosc ce înseamnă funcționarea unei școli de muzica. Lor li se adaugă profesori mai tineri, unii fiind foști elevi ai acestei școli și care vor sa ducă mai departe tradiția. Am fost și eu anunțat de grupul format din foști elevi care sunt indignați și care vor să pună umărul la susținerea profesorilor și îi vom ajuta. Cerem mai întâi Inspectoratului Județean Vaslui să rezolve această problemă nemaîntâlnită până acum în cadrul acestei școli de muzică care funcționează de mai bine de 60 de ani cu rezultate bune și foarte bune pentru țara noastră. Din ce se discută, demersurile grupului de foști elevi sunt mai ample și vor fi aduse la cunoștință în perioada imediat următoare și se va acționa la nivel național: instituțional, media și chiar politic. Se discută peste tot cum că acest director a fost numit politic, altfel neputând fi justificată câștigarea concursului acestui post, având în vedere neprofesionalismul de necrezut, lipsa simțului realității, neștiința și la care se adaugă răutatea și bețele în roate puse la tot pasul de un singur om, împotriva tuturor profesorilor și intereselor școlii de muzică. Sperăm că Inspectoratul Județean Vaslui să rezolve această situație și să conlucreze cu încredere cu domnii profesori, cum a făcut-o dintotdeauna și să se bucure împreună de rezultatele acestei instituții speciale!”, spune violonistul Tudor Andrei în mesajul său video publicat pe grupul de Facebook “Prietenii Școlii Gimnaziale de Arte “N. N. Tonitza” Bârlad”.

“De două zile “curg” mesajele de încurajare ale actualilor și foștilor elevi”

SUSȚINERE… Profesorii Școlii de Arte din Bârlad se simt copleșiți de numeroasele mesaje de susținere și speră ca mesajele foștilor elevi să ajungă la cei care vor lua o decizie în acest caz. Iată câteva dintre reacțiile cadrelor didactice: “Mulțumim pentru susținere! Poate mesajele voastre vor ajunge la inima celor de care depinde soarta școlii noastre. Dacă nouă nu ne vor da un răspuns favorabil, cum vă vor răspunde vouă?”; “Ne simțim copleșiți de multitudinea aprecierilor venite de la foștii noștri elevi, aprecieri sincere și dezinteresate”; “De două zile “curg” mesajele de încurajare ale actualilor și foștilor elevi. Dragii noștri, am vrea să vă răspundem tuturor, dar mai ales, fiecăruia în parte! Suntem mândri de voi, dar și de noi, pentru că în cuvintele voastre se regăsesc visele noastre trecute, prezente și viitoare!”; “Nu pot să cred ce mi se petrece! Nu mai pot rosti cuvinte! Sunt sărace în a exprima indignarea pe care o simt și nedreptatea la care e supusă școala de Muzică! Îți mulțumesc pentru suport!”.

Sursa: https://www.vremeanoua.ro/scandalul-de-la-scoala-de-arte-din-barlad-are-ecouri-in-austria-un-fost-elev-astazi-violonist-ia-atitudine/

Ultimă oră

Același autor