18.7 C
Vaslui
29 martie, 2024

VIDEO | Revolta unui vasluian: “în Primăria Vaslui se fumează ca la turci”

21 martie 2023

11 secunde ago

– Advertisement –

INDIGNARE… Un vasluian a contactat redacția cotidianului Vremea Nouă, precizând că în instituția condusă de Vasile Pavăl se fumează în birouri. Cetățeanul a mers, zilele trecute, pentru a rezolva o problemă, fiind nevoit să treacă prin mai multe birouri ale primăriei. Acesta s-a arătat dezamăgit de felul cum unii subalterni ai primarului Pavăl înțeleg să respecte legea antifumat. “Sunt birouri unde mirosul de țigară te lovește de îndată cum intri, ceea ce nu mi se pare normal. Legea antifumat este pentru toți sau numai pentru oamenii de rând?”, s-a întrebat tânărul. Acesta ne-a trimis și probe pentru a demonstra cum angajații Primăriei Vaslui încalcă legea la locul de muncă. Amintim că Legea antifumat a intrat în vigoare în martie 2016. Ca persoană juridică, amenda se ridică până la 5.000 de lei. Autoritățile precizează că orice persoană poate reclama încălcarea legii anti-fumat, prin simpla apelare a serviciului de poliție locală, IPJ sau ISU, ori prin email. Amenda este de la 100 la 500 de lei pentru persoanele fizice, iar sfera de aplicare intră în competența Poliției și Poliției locale.

Fumatul în spații închise este sport național în România, pe care cei aflați deasupra legii îl practică zilnic, fără să fie sancționați. În 2020, premierul de la acea vreme, Ludovic Orban, a fost surprins fumând chiar în biroul său de la Palatul Victoria. După ce a fost pozat, iar poza a devenit virală pe rețelele de socializare, Orban a recunoscut că a făcut o greșeală de care îi pare rău, pentru că a dat un exemplu negativ tinerelor generații. În 2021, senatorul PNL Daniel Fenechiu, care este și liderul grupului senatorilor liberali, a fost prins și filmat fumând ilegal pe holurile Parlamentului. Zilele trecute, membrii Organizației de Tineret a Partidului Social Democrat au organizat o petrecere la Sinaia, într-un complex al Regiei Autonome “Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat”, unde dedicațiile manelizate pentru Ciolacu au curs fără număr. Deși se aflau într-o clădire a statului, tinerele vlăstare ale social-democraților trăgeau din țigări la foc automat, încălcând și ei legea. Despre fumatul în spații închise ne-a scris, zilele trecute, și un vasluian, căruia nu i-a venit să creadă cât de mult se fumează în instituția condusă de primarul Vasile Pavăl. Acesta a mers la primărie pentru a-și pune la punct documentația casei pe care urmează să o construiască, fiind trimis de la Ana la Caiafa. “Și eu lucrez la buget, într-o instituție publică, însă nouă ni s-a comunicat din prima zi că încălcarea interdicției de a fuma este o abatere disciplinară gravă și dacă nu vom respecta legea vom fi aspru sancționați. De mai bine de șase ani, colegii noștri care fumează ies afară din clădire, chiar dacă plouă, chiar dacă e frig, chiar dacă ninge. La primărie se pare că funcționează o altă lege, unde fumătorii sunt mai presus de ea. Acolo sunt birouri unde mirosul de țigară te lovește de îndată cum intri, ceea ce nu mi se pare normal. Legea antifumat este pentru toți sau numai pentru oamenii de rând?” s-a întrebat vasluianul. Acesta a trimis mai multe poze și video-uri redacției în care câteva angajate ale primăriei sunt surprinse fumând în birourile unde își desfășoară activitatea.

Ce sancțiuni riscă fumătorii și angajatorii lor

Un angajat poate fi sancționat pentru că fumează într-un spațiu închis de la locul de muncă de către: angajator, prin regulamentul intern în care sunt prevăzute sancțiuni interne (în conformitate cu Codul Muncii) pentru nerespectarea interdicției de a fuma la locul de muncă; reprezentant al Poliției Locale sau MAI atunci când acesta constată, în cadrul unei acțiuni de control, că angajatul fumează într-o zonă în care fumatul este interzis.

Sancțiunile ce pot fi stabilite de angajator sunt sancțiunile disciplinare prevăzute în Codul muncii: avertismentul scris; retrogradarea din funcție (cu acordarea salariului corespunzător funcției în care s-a dispus retrogradarea) pentru o durată de cel mult 60 de zile; reducerea salariului de bază pe o durată de 1-3 luni cu 5-10%; reducerea salariului de bază și/sau, după caz, și a indemnizației de conducere pe o perioadă de 1-3 luni cu 5-10%; desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă. Cu excepția avertismentului scris, toate celelalte măsuri disciplinare necesită efectuarea unei cercetări disciplinare înainte de a fi aplicate.

O persoană juridică poate fi sancționată: de către un reprezentant al Poliției Locale sau MAI atunci când acesta constată, în cadrul unei acțiuni de control, că angajații sau/ și cetățenii fumează într-un spațiu în care fumatul este interzis; de către inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă atunci când aceștia constată că sunt încălcate prevederile art. 39 alin. (9) lit. e) din Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, cu modificările și completările ulterioare. Totodată, aceștia sunt abilitați să verifice dacă regulamentul intern cuprinde prevederi referitoare la răspunderea disciplinară a salariaților pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 15/2016. Legea prevede sancțiuni pentru: persoanele fizice care fumează în spațiile în care fumatul este interzis: amendă contravențională de la 100 la 500 de lei; persoanele juridice care administrează spațiile în care fumatul este interzis: amendă contravențională de 5000 lei (prima abatere), amendă contravențională de 10.000 lei și suspendarea activității până la remedierea situației (a doua abatere), amendă contravențională de 15.000 și închiderea unității la următoarea abatere.

Ultimele Știri

Sursa: https://www.vremeanoua.ro/video-revolta-unui-vasluian-in-primaria-vaslui-se-fumeaza-ca-la-turci/

Ultimă oră

Același autor