Vasluiul și întâlnirea Klaus Iohannis – Donald Trump

0

Ce legătură poate exista între recenta întâlnire dintre președintele României și cel american și județul Vaslui? În afara considerentelor geostrategice, Vasluiul a fost “prezent” prin cadoul pe care Iohannis i l-a făcut lui Trump: o copie a spadei primite de Ștefan cel Mare de la Papa Sixtus al IV-lea după Bătălia de la Vaslui.

Loading...

Numele județului Vaslui este singurul din țară care a avut privilegiul de a fi legat oarecum, la un nivel simbolic, de vizita oficială în Statele Unite ale Americii a președintelui României, Klaus Iohannis. Dacă, așa cum prevăd uzanțele diplomatice, președintele României a primit cadou de la președintele Trump o vază inscripționată cu „The White House”, Iohannis a oferit cadou o copie a spadei lui Ștefan cel Mare primită cadou de domnitorul Moldovean de la Papa Sixtus al IV lea după Bătălia de la Podul Înalt, când acesta i-a conferit titlul de “athleta christi” (atlet al creștinătății) și, pe lângă spada realizată în atelierele armurierilor italieni și binecuvântată personal de Papă, un steag de luptă.
În lupta de la Vaslui din 1475, Ștefan se acoperă de glorie, spulberând uriașa armată otomană care intrase în Moldova. Impresionat de faptele de arme ale voievodului, Papa Sixtus al IV lea i-a conferit titlul de “athleta christi”, dar și două daruri, un steag de luptă și o sabie, care, binecuvântată chiar de Papă fiind, I s-au atribuit apoi calități magice.

“Lama dreaptă cu două tăișuri cu lungimea de 125 cm; pe ambele fețe ale spadei, în lungul lamei, sunt făcute câte 3 șențulețe, cel din mijloc – mai lung, este însoțit de alte două mai scurte, de o parte și de alta. Spada descrisă are vârf în formă de triunghi. Mânerul armei în formă de fus, numit de specialiști „de două mâini”, adică de apucat cu ambele mâini, este înfășurat cu fir argintiu, iar după alți istorici – cu fir de aur. Spada are gardă cu brațe drepte în formă de cruce, terminate cu butoni conici. Mânerul cu cap în formă de disc, care avea în mijloc un medalion, probabil o fi fost o piatră scumpă sau un blazon, care a căzut, iar pe marginea discului este gravată următoarea inscripție cu caractere slavone,  pe o față: ”† I|an´ ș Stefan´ voevoda  g”, pe revers este continuată inscripția: „ospodar´ zemli  Moldavskoü”, arată Istoricul doctor Andrei Eșanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.