13.1 C
Vaslui
4 mai, 2024

Vasluienii se pot înscrie la Festivalul – Concurs „Mai cu folk”, ediția a X-a

De către

25 aprilie 2024

Vasluienii care se consideră talentați se pot înscrie în corcurs la Festivalul „Mai cu folk” organizat de Primăria și Consiliul Local Vaslui, ajuns la cea de-a X-a ediție. Pe lângă concursul pentru amatori, ediția aniversară din acest an va avea invitați de marcă, precum Alexandru Andrieș, care va concerta în prima zi, pe 18 mai, și Focul Viu, cu recital duminică, 19 mai, după premierea câștigătorilor.

De-a lungul anilor, Festivalul „Mai cu Folk”, ajuns la ediție aniversară, a X-a, a avut artiști de excepție, precum regretatul Gyuri Pascu, Zoia Alecu, Ducu Bertzi, Emeric Imre și Jimi el Laco, Mircea Baniciu, Nicu Alifantis, Vasile Șeicaru, Mircea Vintilă sau Walter Ghicolescu.

Pentru a X-a ediție, de anul acesta, care va avea loc pe 18 și 19 mai, în Parcul Copou din municipiul Vaslui, se cunoaște deja un nume mare, Alexandru Andrieș, care va concerta în prima zi. Până atunci, vasluiniei de până în 35 de ani cu afinități artistice și iubitori ai folkului se pot înscrie în concurs, trimițând formularul de înscriere pe care îl găsesc pe site-ul primăriei și înregistrarea audio/video a materialului care va fi susținut în concurs, la adresa de e-mail:

. În urma audiției/vizionării materialelor, va avea loc o preselecție a participanților și vor fi invitați în concurs doar cei admiși. Nu se percepe taxă de înscriere.

Concursul se va desfășura pe categoriile de vârstă: până la 12 ani; 13 – 15 ani; 16 – 20 de ani și 21 – 35 de ani, pe cele două secțiuni – individual și grup. Fiecare concurent sau grup va prezenta, în concurs, 2 piese muzicale, compoziții proprii sau prelucrări din creația românească de gen. Participanții se vor acompania singuri, la chitară sau alte instrumente specifice muzicii folk. Nu se admite acompaniament înregistrat (negativ). Un concurent se poate înscrie o singură dată la categoria individual și într-un singur grup, indiferent de mărimea acestuia (duo, trio, etc.). Câștigătorii edițiilor anterioare ale festivalului nu mai pot concura, ei urmând a fi invitați să susțină un recital. Trebuie menționat că compozițiile proprii și folosirea instrumentelor naturale (reci) vor constitui un criteriu important de departajare. De altfel, „Festivalul urmărește identificarea și promovarea talentelor interpretativ – creative și îmbogățirea cu noi valori a repertoriului de gen. Festivalul-concurs este conceput ca o manifestare cultural-artistică adresată grupurilor și interpreților individuali de muzică folk, cu vârsta până la 35 de ani, propunându-și descoperirea, lansarea și mediatizarea unor autentice valori ale genului și popularizarea acestora”, se arată în regulamentul manifestării publicat de Primăria municipiului Vaslui.

Concursul propriu zis se va desfășura sâmbătă, 18 mai 2024, începând cu ora 10.00, în Parcul Copou sau, în caz de vreme nefavorabilă, în sala mare a Casei de Cultură „Constantin Tănase”, iar festivitatea de premiere va avea loc a doua zi. Organizatorii vor oferi trofee, diplome și premii în bani pentru fiecare dintre categoriile de vârstă anterior enunțate, la individual și grup, premiile acordate în concurs fiind următoarele: Trofeul Festivalului-concurs MAI CU FOLK – 1000 lei; Premiul – 700 lei; Premiul II – 600 lei; Premiul III – 500 lei; Premiul pentru creație – 500 lei; Premiul Special „Ion Chiriac” – 800 lei. Elevii din prima categorie, cei până în 12 ani vor primesc Diploma „MICUL FOLK-IST”, diplomă care nu condiționează evaluarea prestației artistice pentru celelalte premii. De asemenea, fiecare profesor coordonator care și-a înscris elevii la Festivalul – concurs „MAI CU FOLK” vor primi diplome de excelență și simbolul festivalului.

În afara concurenților care vor evolua pe scena din Parcul Copou, organizatorii au pregătit și o serie de surprize, respectiv sâmbătă, 18 mai, de la ora 18.00, recitalul câștigătoarei de anul trecut, Elena Erika Nițu, după care, de la ora 19.00, vor concerta cunoscutul Alexandru Andrieș și invitații săi, Ioana Mîntulescu, Berti Barbera, Vlady Săteanu și Sorin Romanescu. În a doua zi a festivalului, după festivitatea de premiere și recitalul concurenților, formația „Focul Viu” ca susține un recital extraordinar. Intrarea, atât la spectacolul din Copou, cât și la cel din Casa de Cultură, dacă vremea va fi nefavorabilă, este liberă.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2024/04/vasluienii-se-pot-inscrie-la-festivalul-concurs-mai-cu-folk-editia-a-x-a/

Ultimă oră

Același autor