Ca în fiecare an, vasluienilor care tranșează porcii din gospodării nu prea le pasă de prevederile europene preluate în legislația națională și cam sar peste asomare, dar și peste examenul trichineloscopic.

Loading...

Odată deschis sezonul de sacrificare a porcilor înainte de Crăciun, începe și perioada în care crește numărul de îmbolnăviri cu trichineloză. Vasluienii nu se învață minte și, convinși că știu ei mai bine ce au mâncat porcii din gospodăriile lor, nu duc carnea la analize. Practic, nu realizează că este un deranj minim, cu un preț derizoriu, dar care i-ar scuti de o boală grea. Se expun astfel îmbolnăvirii cu trichineloză, boală provocată de parazitul Trichinella spiralis. Transmiterea la om se face prin consumul de carne care conține larve capabile să se dezvolte odată ajunse în intestin. Trebuie știut că animalele parazitate rămân contagioase timp îndelungat, ca și carnea acestora, chiar dacă este păstrată la frigider sau congelată.

Boala nu se transmite însă de la om la om. Gravitatea ei depinde de numărul larvelor ingerate. Consecințele consumului de carne infestată sunt: diaree, vomă, dureri abdominale, conjunctivită, dureri musculare generalizate și pot ajunge la polinevrite, meningită, encefalită sau miocardită, dacă larvele invadează sistemul nervos central, inima sau plămânii.

Dacă porcul e infestat, ești despăgubit de stat!

Examenul trichineloscopic costă numai 9 lei fără TVA, respectiv 10,71 lei cu tot cu TVA, și se poate efectua în orice oraș sau comună din județ, la cabinetul medicului veterinar de circumscripție.

“Testarea cărnii de porc o fac medicii veterinari. Examenul trichineloscopic durează doar aproximativ 15 minute. Pentru verificarea cărnii, proprietarul porcului trebuie să ducă la laborator 100-150 de grame de mușchi abdominal, recoltat din diafragmă, mușchii limbii, fălcii sau zonei intercostale.

Foarte important, și poate că mulți nu știu, este că dacă la examenul trichineloscopic se stabilește că porcul este infestat, proprietarul nu iese în pierdere. Se întocmește un proces verbal la circumscripția sanitară veterinară, în bază căruia cel care are ghinionul ca porcul să aibă trichineloză este despăgubit de stat la valoarea de piață a animalului, în funcție de greutate.

Nimeni nu asomează porcii, deși e obligatoriu

Asomarea porcului înainte de sacrificare este obligatorie, prin lege, încă din 2007, când UE ne-a obligat să ne conformăm standardelor și să electrocutăm animalul înainte de a-l înjunghia, pe considerentul că acest tip de sacrificare este cu milă față de animal. Dacă în urmă cu nouă ani prevederea a făcut multă vâlvă, acum a căzut în desuetudine. Vasluienii folosesc în continuare metoda clasică, direct cu cuțitul în gât, iar autoritățile știu, dar îi lasă în pace.

De altfel, ar fi imposibil ca reprezentanții Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui să știe unde, când și cine taie un porc fără să-l asomeze. Doar dacă te pârăște vecinul, DSVSA vine și te ia la întrebări. Dacă nu, se presupune că ai respectat legea și nu ai chinuit animalul. Oricum, la prima abatere fiind, nici nu poți fi sancționat cu mai mult de un avertisment.

Sursa: http://obiectivvaslui.ro/vasluienii-s-au-pus-deja-pe-taiat-porcii-se-deschide-oficial-sezonul-de-trichineloza-2/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.