Vaslui – între Flintstone, Darwin și mafia mexicană

0
Alexandru Ocheană

Orașul Vaslui a ajuns bau-bau-ul țării, un monstru cu aproximativ 55.000 de mii de capete greu de îmblânzit, în urma ipocriziei, indolenței și goanei după senzațional a fel de fel de așa-ziși jurnalisti care urmăresc cu disperare sa urce pe treptele afirmării și succesului profesional. De curând, linistitului oraș Vaslui i s-a atribuit din nou o etichetă de societate tribală, care duce cu gândul adesea la familia Flinstone, epoca de piatră, sau chiar la perioada descrisă de teoria darwininstă în care omul se trăgea exact din maimuță.

Loading...

Postul de televiziune Kanal D, prin jurnalistul special Stefan Stroe, un papițoi cu mușchi și mâinile adânc bagate în buzunarele goale, care amintește de o strofă din melodia „Pumnii mei minte nu are!”:

„Sunt șmecherul cel mai tare,
Bodyguard la firma mare;
Mi se spune Pentium patru,
Dar mi s-a ars integratu”,

a deja consacratului Florin Salam, dă o nouă palmă orașului mult prea lipsit de reacție în astfel de cazuri, printr-un video-reportaj de toată jena.

Materialul devine cel puțin frustrant încă din primele secunde pentru orice vasluian ce poate empatiza cu imaginea lui dincolo de granițele județului. Aceste materiale de publicitate negativă aduc litigii vizibile în special copiilor și duc adesea la o formă de discriminare ce se răsfrânge cu repeziciune asupra fiecărui cetățean care s-a născut în acest oraș. Fără a le pasa, dobitocii de genul reprezentat de acest Ștefan Stroe, fac ca cei ce merg la studii în orașele mari ale țării să plece capul rușinați la simpla întrebarea „De unde ești?”. Însă mai rușinoasă mi se pare lipsa de reacție de care am dat prea mult dovadă cu toți…

Să ne fie rușine, domnilor! Să ne fie rușine în primul rând ca acceptăm cu nepăsare ca alții să ne facă părinții „hoți”, „proști”, „cerșetori”! Să ne fie rușine, domnilor, că acceptăm cu seninătate ca alții să spună despre copii noștri ca sunt „violatori”, „criminali”, „bețivi”, „jeguri vasluiene”! Să ne fie rușine, domnilor, că acceptăm să fim numiți „scursurile societății”!
Despre Vaslui, se poate spune orice, se poate dovedi că orice este adevărat prin simpla fonetică și poziționare geografică: VASLUI! Fără să ne dăm seama, conform celor de la Kanal D, am ajuns într-un top al celor mai periculoase locuri din țară: „Vaslui, pe locul 3 în topul celor mai periculoase locuri din România”. Acest top invocat de steroidianul Stroe este luat din stele, de necontestat. Nimeni nu a putut contesta până acum cifra 3 prezentă în toate basmele și operele de fabulație narativă. Prezent la Vaslui, hotărât să abordeze unul din cele mai fierbinți subiecte actuale la nivel național, Stroe aduce în atenția țării violența ieșită din comun din 3 cartiere. Înțelegem acum de ce suntem pe locul 3 și mulțumim recunoscători faptului că nu avem doar un singur cartier „foarte periculos”, pentru că am fi fost plasați chiar în vârful piramidei.

Brusc, Vasluiul se transformă într-un oraș mexican unde „găștile de cartier sunt formate din tineri duri, gata să atace pe oricine le calcă teritoriul”. De unde traseul logic al cuvintelor ne face să realizăm că marele maro (bronzat) Stroe vorbește fix de la granița teritorială, dat fiind faptul că nu este atacat chiar el în timpul filmării reportajului. Un comportament agresiv și instigator se poate observa, când, fără jenă, îi provoacă pe cei câțiva „gangsteri” folosind replici precum „Bă, păi tu, pe-a ta că ești p….”. În contextul actual ne întrebam cu suprindere, oare „ce a vrut să spună autorul”!?

Arta lui Stroe atinge un nou nivel când în basmul său folosește tehnica informatică și întrebările incomplete pentru a putea scoate în evidență nivelul de agresivitate și insecuritate din cartierul redus doar la blocul G32! Trebuie să fii de o prostie rar întâlnită să nu realizezi că în dialogul:

„-Consideri că locul ăsta este periculos?
– Foarte periculos.
– Deci e un loc periculos acest G32..
– G 32 , da, da
– Deci, nimeni nu îndrăznește să vină pe aici?
– Nu îndrăznește nimeni.
– Oamenilor, practic, le este teamă să treacă pe aici…
– Le este foarte teamă”.

este de fapt vorba de starea blocului și nicidecum de acte de violența și teama de a trăi în acea zonă.

De departe însă cea mai periculoasă zonă este zona blocurilor de nefamiliști – Q, unde seara se poartă „un adevărat război” între grupări mafiote, formate din duri… ce fug în toate părțile când au văzut prostia „zmeului” Stroe. De unde ne putem da seama că acest jurnalist este mai dur decât toate „benzile” mafiote din teatrele de război vasluiene. Nu pot decât să felicit acest cetățean onorabil, ce a reușit marea performanța de a-i pune pe fuga pe „duri” ca un mare „JUSTIȚIAR” ce este.

După toate aceste aberații și calomnii aduse tuturor și fiecărui locuitor al acestui oraș, Kanal D, vine cu o montare menită ca, în ultimile 50 de secunde, să întărească ideea că au fost vizitate cele mai rău famate cartiere ale țării, însă uită că se află în zona Moldovei, iar accentul oamenilor care apar în aceste ultime secunde pur și simplu nu vrea să se mai arate. Tare aș fi curios să aflu în ce zonă a Bucureștiului au fost filmate aceste momente de rezumat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.