fbpx
14.8 C
Vaslui
joi, 29 septembrie, 2022

URMA SCAPĂ TURMA… S-a pus batista pe țambal în cel mai voluminos dosar de fraudare a banului public de la Huși, cu 40 de inculpați! Instanța Judecătoriei locale a decis că s-au prescris faptele inițiate de două funcționare, una de la ITM și alta de la Agenția Locală de Ocupare a Forței de Muncă, ce, în perioada 2007 – 2013 își făcuseră împreună o adevărată “afacere cu șomeri”, ca să poată încasa în propriile buzunare subvenția pe care statul o dădea pentru fiecare angajare a unor persoane de peste 45 de ani. Istețe, cele două hușence și-au dat mâna și au început să conceapă, cu ajutorul unor patroni mărunți de prin Huși și împrejurimi, un plan prin care să facă angajări fictive, astfel încât persoanele fals angajate să beneficieze de ajutor de șomaj, iar ele să bage în buzunar câte 500 de lei pentru fiecare asemenea client. Practic, ele au furat statul de două ori. Procurorii DNA au aflat de mașinăria de fraudare a banilor publici de la un alt angajat al Agenției de Ocupare a Forței de Muncă Huși. Bărbatul și-a turnat colega, în momentul în care a înțeles că aceasta râvnește ca și el la același post de conducere a agenției. Deși anchetatorii au pornit vijelios în ancheta care părea să zdruncine corupția din “orașul dintre vii”, iată că, după aproape 10 ani de la izbucnirea scandalului, toată lumea scapă basma curată și asta pentru că Justiția a fost încă o dată prea molcomă și prea tărăgănată, până când faptele de “înșelăciune” s-au prescris.

Fericire mare la Huși, unde cele două funcționare inculpate în cel mai stufos dosar de înșelăciune, au scăpat de toate acuzațiile, atât ele, cât și patronii care le-au ajutat, dar și zecile de persoane necăjite, folosite în tot acest mecanism ilegal de furat bani de la stat. Pe bună dreptate, faptele s-au prescris. Hotărârea în acest sens a fost dată de instanță luni, 12 septembrie. Judecătorii spun fără echivoc faptul că a intervenit prescripția faptelor, așa că, chiar dacă procurorii au timp pentru Apel în următoarele 10 zile, e greu de crezut că s-ar mai putea schimba ceva. Au trecut aproape 10 ani de când a aflat Justiția de toată “afacerea cu șomeri”, însă abia în 2021 a ajuns dosarul pe masa judecătorilor. Nici nu a apucat instanța să citească miile de pagini din dosarul cu peste 40 de inculpați, că, iată, a și venit prescripția peste toată vânzoleala. Gurilele rele spun că, de fapt, asta s-a și dorit, ca cercetările să intre în prelungiri și să rămână nădejdea la prescripția salvatoare. Unii avocați din dosar însă nu sunt de această părere și vin cu argumente.

Loading...

“Pe de altă parte, este firească și frustrarea comunității, care traduce toată situația prin sintagma “hoții cu bani scapă mereu”

“A fost un dosar foarte dificil prin volumul său de muncă. Imagininați-vă că un procuror are de căutat, de audiat, de verificat zeci de persoane. Unele sunt dispuse să recunoască, altele nu. Sunt înscrisuri care trebuie analizate în detaliu, mii de pagini uneori, sunt puneri față în față, sunt, așadar, multe aspecte, extrem de minuțioase, care nu pot fi lăsate la o parte într-un dosar cu atât de mulți inculpați. Nu e deloc simplu. Inculpații vin apoi fiecare cu avocații lor, care caută mereu să îi scoată din situație, cer expertize, cer termene, etc. Adică, vreau să spun că într-un asemenea dosar cu atât de mulți inculpați e aproape de înțeles că un timp atât de lung nu a fost îndeajuns. E și procurorul om. Dar acestea sunt limitele legii, nu poți sări dincolo de ele, iar prescripția este prevedere clară, funcțională într-un stat de drept. Pe de altă parte, este firească și frustrarea comunității, care traduce toată situația prin sintagma “hoții cu bani scapă mereu”. La suprafață privind, chiar așa pot părea lucrurile, însă în profunzime, există argumente justificative. Anchetatorii să știți că au muncit la acest dosar cât au putut. Chiar și judecătorul a avut în față un dosar dificil. Până la urmă se poate ataca cu Apel și se poate merge mai departe, dar prescripția este clară pentru toată lumea”, au explicat avocații.

Sursa: https://www.vremeanoua.ro/inculpatii-din-dosarul-somerilor-de-la-husi-fericire-in-sala-de-judecata-faptele-s-au-prescris-si-ce-s-a-furat-furat-ramane/

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,902FaniÎmi place
241CititoriConectați-vă
12CititoriConectați-vă

Robo Știri