16.4 C
Vaslui
30 aprilie, 2024

Unul dintre cele mai mari parcuri eoliene se va ridica la Hoceni și Dimitrie Cantemir

De către

17 aprilie 2024

Comunele Hoceni și Dimitrie Cantemir vor avea, în curând, unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din județ cu 31 generatoare electrice eoliene care vor avea o putere totală de 204.6 MW. Valoare investiției este de 205.000.000 euro.

Luni, pe 15 aprilie 2024, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Vaslui a emis acordul de mediu pentru proiectul „Parc eolian Hoceni – Dimitrie Cantemir”, unul dintre cele mai mari din județ, care are ca beneficiar societatea Omnienergy Production. „Menționăm că dintre cele 11 proiecte reglementate în ultimii 2 ani, acesta este unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din județul Vaslui, cu o putere totală de 204.6 MW și o valoare a investiției de 205.000.000 euro”, au precizat cei de la APM Vaslui.

Noul parc eolian va fi compus din 31 generatoare electrice eoliene de tip Siemens Gamesa SG 6.6-170. Turbinele eoliene vor avea puterea de 6.6 MW fiecare, înălțimea turnului de maxim 155 m, diametrul rotorului de 170 m și înălțimea maximă de 240 m. Terenul aferent lucrărilor propuse a se executa are suprafața totală de 356.360.00 mp și este situat în extravilanul comunelor Hoceni şi Dimitrie Cantemir (comuna Hoceni – 320.160 mp și comuna Dimitrie Cantemir – 36.200 mp) şi se află deja în proprietatea SC Omnienergy Production SRL. Proiectul va fi implementat într-o singură etapă, pe durata unui an calendaristic; perioada de funcţionare fiind de 25 ani.

„Rolul central al energiei regenerabile în atenuarea schimbărilor climatice este incontestabil. Având în vedere că energia verde va furniza în viitor, în scenarii energetice conforme cu acordul de la Paris, două treimi din producția globală de energie până în 2050, proiectele eoliene aduc o contribuție importantă la tranziția energetică a Europei și la obiectivele sale ambițioase de zero emisii. Respectarea standardelor și a termenelor stricte stabilite de Directiva privind energia regenerabilă (RED 3) a Uniunii Europene necesită investiții semnificative în tehnologie și infrastructură. Directiva modelează viitorul surselor regenerabile de energie în întreaga Europă, iar România trebuie să se ridice la înălțimea așteptărilor pentru a-și asigura locul într-o tranziție energetică durabilă”, a transmis APM Vaslui, care a precizat că are în procedură de evaluare a impactului asupra mediului alte 9 proiecte eoliene care vor valorifica potentialul eolian al podișului Moldovei cu consecințe benefice asupra factorilor de mediu, prin înlocuirea energiei electrice produse în instalațiile termoenergetice.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2024/04/unul-dintre-cele-mai-mari-parcuri-eoliene-se-va-ridica-la-hoceni-si-dimitrie-cantemir/

Ultimă oră

Același autor