Un deținut din Vaslui, eliberat „din greșeală” din Penitenciarul Giurgiu, nu mai este de găsit

0

Noua Lege a recursului compensatoriu nu face numai victime nevinovate, până acum cei astfel eliberați remarcându-se deja prin faptele lor penale, dar a produs o adevărată bulibășeală în penitenciare. La Giurgiu, trei deținuți au fost eliberați „din greșeală” până acum, unul dintre ei, din Vaslui, nemaifiind de găsit pentru a fi reîncarcerat.

Loading...
Penitenciarul Giurgiu

Potrivit Agerpress, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Giurgiu, Cristian Șuță, a declarat că instituția s-a sesizat din oficiu și a deschis un dosar penal in rem pentru neglijență în serviciu după ce un deținut din Vaslui încarcerat la Penitenciarul Giurgiu a fost eliberat din greșeală și nu a fost găsit pentru a fi reîncarcerat.
Acesta este al treilea astfel de caz de deținuți eliberași „din greșeală” ca urmare a aplicării Legii recursului compensatoriu în Penitenciarul Giurgiu, după ce alțidoi bărbați au fost liberați, iar apoi căutați, ridicați și depuși în penitenciar.
„La nivelul IPJ Giurgiu, în data de 1 noiembrie, a fost primită o solicitare de reîncarcerare a unui bărbat în vârstă de 28 de ani din localitatea Bolintin Vale, județul Giurgiu. Polițiștii din localitate au efectuat activitățile specifice și în aceeași zi l-au găsit pe bărbat la domiciliu, l-au ridicat și l-au predat polițiștilor de la investigații criminale, ulterior acesta fiind depus la Penitenciarul Giurgiu”, a spus reprezentantul IPJ Giurgiu pentru Agerpress.
„În această situație, IPJ Giurgiu s-a sesizat din oficiu și a fost deschis, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Giurgiu, dosar penal in rem pentru neglijență în serviciu”, a declarat Cristian Șuță.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu, Dănuț Cazacu, a declarat, pentru Agerpress, că polițiștii de frontieră desfășoară „activități specifice” pentru depistarea celui căutat „în momentul în care acesta este dat în consemn la frontieră”.
De la aplicarea Legii recursului compensatoriu, beneficiarii eliberărilor au umplut paginile ziarelor cu faptelor lor.
Un condamnat pentru viol care a stat în penitenciar în ultimii 9 ani a atacat o femeie şi a violat-o la doar trei zile de la momentul în care a fost liberat în baza Legii recursului compensatoriu. S-a întâmplat în centrul Capitalei
Un sucevean în vârstă de 35 de ani, proaspăt eliberat din închisoare în baza legii privind recursul compensatoriu, după ce fusese condamnat la 6 ani și 9 luni pentru pentru vătămare corporală și furt, s-a întors deja în arest, după ce a fost prins de polițiști beat și fără permis, la volanul unui BMW.
„Rata de recidivă este cea mai mare la violuri şi pedofilie. Oamenii ăştia nu au cum să se vindece, chiar dacă în penitenciar au dat semne de îndreptare. Au aratat-o psihologii şi sociologii. Aceşti indivizi trebuie supravegheaţi în permanenţă. Brăţările de supraveghere în cazul lor trebuie să fie obligatorii. Acestea au dublu rol: de monitorizare şi de descurajare“, a explicat, pentru „Adevărul“, criminologul Dan Antonescu.

În prima zi în care Legea recursului compensatoriu a intrat în vigoare, pe 19 octombrie 2017, au fost eliberaţi 529 de deţinuţi. „În baza acestei legi, prin adăugirea celor şase zile (..) – au ieşit 529 de detinuţi. Nu credeam că impactul va fi atât de mare”, a declarat atunci Tudorel Toader. Din cei 529 de deţinuţi eliberaţi în prima zi în care Legea a intrat în vigoare 184 au fost condamnaţi pentru furt, 135 pentru tâlhărie, 47 pentru viol şi 33 pentru omor, dintre care şase au fost condamnaţi pentru omor deosebit de grav. În viitorul apropiat vor fi puşi în libertate alţi 3.000 de deţinuţi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.