Medicii Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași au anunțat că au reușit să salveze viața lui Sofian Mihai, un copil de 10 ani, din Bârlad, ce fusese diagnosticat cu o tumoare pe creier de către neurologii Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad. Prin intermediul unei postări pe pagina oficială de socializare a unității medicale ieșene, neurochirurgii au făcut cunoscută povestea copilului care a învins teribila boală.
„Sofian, eroul de 10 ani care a învins o tumoră ce îi punea viața în pericol, este un copil minunat din Bârlad, cu o poveste de viață care ne inspiră pe toți. Elev premiant în fiecare an școlar și întotdeauna «de nota 10», el a impresionat nu doar prin performanțele sale școlare, ci și prin curajul său nemărginit. Totul a început când Sofian a început să resimtă dureri de cap severe, dureri de burtă și episoade de vărsături care i-au alarmat pe părinți. Îngrijorați, aceștia l-au dus de urgență la spital, unde medicii au descoperit o tumoare de 4 centimetri în trunchiul cerebral – o amenințare reală la adresa vieții acestui mic luptător. Intervenția a fost una deosebit de complicată, dar specialiștii Spitalului de Neurochirurgie Iași, cu ajutorul tehnologiei de ultimă generație, au reușit să elimine complet tumora. Profesionalismul, dedicarea și munca în echipă au făcut posibilă această realizare medicală.
Astăzi, Sofian zâmbește din nou și este pregătit să urmeze tratamentele necesare pentru a avea o viață normală. Este dovada vie că speranța, curajul și medicina modernă pot învinge orice obstacol! Mulțumim părinților pentru încrederea acordată și întregii echipe pentru dedicare! Împreună, continuăm să luptăm pentru viețile celor mici și mari deopotrivă”, se arată în postarea medicilor ieșeni.
„Copilul de 10 ani s-a adresat spitalului din Bârlad din cauza faptului că familia a constatat că are dificultăți la mers, avea dureri de cap și vărsături care nu puteau fi explicate. Din aceste motive, s-a efectuat o explorare imagistică de tip tomograf, la care s-a descoperit o tumoră localizată la nivelul trunchiului cerebral. Examenul de rezonanță magnetică nucleară, efectuat în clinica noastră, a arătat prezența unei tumori la nivelul trunchiului cerebral de aproximativ 4 centimetri, care îi punea în pericol viața. S-a decis să se intervină chirurgical și s-a realizat o rezecție completă a acestei tumori. De altfel, copilul a trecut foarte bine prin operație, este în momentul de față conștient și urmează să plece acasă. Așteptăm rezultatul examenului anatomo-patologic. Probabil va fi vorba despre o tumoră care va necesita și tratamente complementare postoperatorii. În astfel de situații, durata de supraviețuire sau vindecare depinde foarte mult de cât reușești să elimini în timpul intervenției. Aici vorbim despre un caz fericit, în care RMN-ul postoperator nu mai arată prezența niciunei recidive tumorale la acel nivel.
Starea clinică este bună, iar evoluția postoperatorie, inclusiv rezultatul anatomo-patologic și tratamentele ulterioare, ne duc la convingerea că acest copil va avea o evoluție bună, cu șanse mari chiar și de vindecare în următorii 5 ani, dacă urmează tratamentele corect. Operațiile la acest nivel sunt dificile, necesitând multă experiență chirurgicală și, bineînțeles, o echipă medicală și o tehnologie adecvată, lucruri pe care clinica noastră le are. Este unul dintre mulții copii pe care i-am operat împreună cu echipa mea pentru astfel de leziuni și care trăiesc și astăzi, desfășurându-și viața în limite normale. A opera copii, am mai spus-o, presupune un grad de responsabilitate mult mai mare decât în cazul unui adult. Vorbim despre o ființă umană la început de drum, iar responsabilitatea este pe măsură, pentru că orice problemă postoperatorie poate să-i afecteze ulterior calitatea vieții”, a declarat prof. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” Iași.