„Ştiu că sunt prost. Dar când mă uit în jur, prind curaj” – Ion Creangă

Loading...

Săptămâna asta a fost cu vasluienii care sunt și care ar fi putut fi, și cu presa vasluiană… care este și nu poate fi altfel…
Știți care sunt efectele unui avort? V-a spus Obiectiv într-una din zile: „depresie, comportament agresiv față de tatăl copilului sau propria persoană, tulburări de personalitate, anxietate, inflamarea trompelor uterine”. Astea sunt într-o ordine cronologică care se finalizează cu trompetele uterine inflamate sau inflamarea trompetelor uterine este prima? Probabil că e prima și probabil că toți vasluienii ar putea să spună asta, tot la Obiectiv, pentru că doar la Obiectiv toți vasluienii pot să vorbească într-un glas. Vasluienii, cu mic, cu mare, s-au exprimat într-un singur glas în acest ziar, cum nu ar putea să o facă nici la referendum sau la alegeri, când se prezintă cel mult 50%. Ei, dar când vine vorba despre avort și mai ales pentru că îi întreabă Obiectiv toți au avut de spus un singur lucru. Ascultați aici și aduceți-vă aminte când ați gândit asta și cu cine erați când ați spus-o, pentru că a devenit… „știre și informație de presă”… Pentru că ați spus-o! Să fie clar! S-a dat la ziar.
„Vasluienii cred că sărăcia și lipsa de perspective e cauza pentru care multe femei refuză să aducă pe lume copii: ”Nu au, săracii de ei, nici case, nici locuri de muncă nimic! Pentru ce să mai aducă pe lume copii? Să vadă că nu au ce să le ofere? Eu am avut trei, dar aveam loc de muncă, soția la fel, aveam apartament. Acum, nu mai au decât sărăcie””. Toți vasluienii au spus asta sau au gândit-o la un moment dat. Toți au crezut așa: că au avut trei copii, o soție (inclusiv femeile…) și apartament. Au crezut și au mărturisit-o lui Obiectiv! Recunoașteți acum! Pentru că rezultă clar că toți vasluienii au avut trei copii, un loc de muncă și apartament, lucru pe care l-au povestit recent la Obiectiv… De câte ori să vă repet?! Scrie la ziar! Care nu a avut așa nu e om, deci nu e nici vasluian! De peste tot și toți, vasluienii au anunțat asta, precum niște trompete, într-un articol despre creșterea alarmantă a numărului de avorturi: „Peste 100 pe lună! Vasluiul, fruntaș la avorturi”…

„Trompetele răsună
Prin munți și prin câmpii,
Vasluienii toți avortează
Cu sutele de mii…”

La anu’ va fi soare din nou

Nu știu dacă sunteți pregătiți pentru informația asta! Nici nu știu cum să vă spun! Dar Obiectiv a aruncat, în exclusivitate, bomba mediatică, bomba cu ceas, pe piața media, cu o informație care vă va bulversa și vă va schimba ireversibil viața. Nu o să mai puteți dormi la fel, mânca la fel, și nici celelalte. Totul se va schimba în viața voastră! Masa nu o să vă mai fie masă, casa nu o să vă mai fie casă! Și îi privește pe toți vasluienii această informație de o importanță vitală! Practic, nu aveți scăpare, nu aveți nici unde să fugiți, nici unde să vă ascundeți! „În noaptea de 28/29 octombrie, România va trece la ora oficială de iarnă”, a scris ziarul pe 4 octombrie. Deci, mai aveați numai 24 de zile ca să vă pregătiți. Acum sunt și mai puține… Credeți că-i destul? Pe dracu! Mai sunt mai puțin de 20 de zile! Numărătoarea inversă a început, ceasul ticăie! Sunteți pierduți, ora oficială vine peste voi!
V-am spus că știrea era pe 4. Eu am văzut-o printre primii și am început să mă pregătesc din timp! M-am simțit privilegiat că am aflat-o înaintea altora, așa cum ar trebui să se simtă toți vasluienii. Pentru că probabil niciun ziar din Teleorman, de exemplu, nu a avut grija asta: să-i anunțe pe cititorii lui că peste 20 de zile vine ora de iarnă… Sau a avut-o…?
În aceeași ordine de idei și proporțional, Obiectiv va difuza probabil săptămâna aceasta o știre despre sosirea primăverii, peste o săptămână despre celebrarea centenarului Unirii și probabil într-o lună ziarul va fi în măsură să vină cu o știre vitală: sfârșitul mileniului trei!

Râuri de sânge…

Mare supărare mare în presa vasluiană agitată și sensibilizată precum fata mare după… ceva prea mare. Ce i s-a întâmplat este că Robo preia ceea ce sunt „știri și informații de presă”, adică ceea ce produc ziarele vasluiene, și le distribuie pentru cititorii săi, câți și care or fi și s-or găsi. „Știrile și informațiile de presă” sunt tocmai cele despre care Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe spune destul de clar, la articolul 9, nimic altceva decât că „nu pot beneficia de protecția legală a dreptului de autor”. „Știri și informații de presă”! Este exact ceea ce face presa vasluiană. Nu scrie opere literare, nici științifice sau intelectuale. Rar i se mai întâmplă Vremii noi, ce-i drept, să exemplifice și să expliciteze un act sexual între minori, eventual cu o filmare, și să pară ceva epic sau științific pentru violatorii de la Văleni. Și Obiectivului, care scrie din Vaslui, dar poate din mai multe județe, i se mai întâmplă să publice fragmente din opera lui Joe Dipenza fără a preciza sursa sau a avea acordul autorului… Și acolo e vorba, într-adevăr, de o operă! Dar în afară de asta, presa vasluiană nu produce nimic altceva decât „știri și informații de presă”, adică cele exceptate de lege de la „protecția legală a dreptului de autor”. E chiar atât de simplu! Aceste „știri și informații de presă”, care nu „țin” legal de autorul lor, sunt redistribuite de Robo-Știri.
Vremea nouă publica pe site până mai ieri știri naționale întregi cu precizarea sursei, precum Robo. Acum și le-a înjumătățit, pentru că se pregătește de proces…
Pregătiți-vă, zicem noi, dar nu pentru unul singur! Vor fi multe, multe procese, procese frumoase, pe alese, cu oameni mulți, nu atât de frumoși ca voi, care vor vorbi despre drepturile de autor și altele cum vreți voi, dar mai ales cum nu vreți. O să fie frumos…!

Acum câteva lucruri despre Robo-Știri, pentru că, dacă te interesează să dai pe cineva în judecată, ar trebui să știi ceva despre el, doar procesul ăsta e un act aproape intim, până la urmă… Robo este un serviciu informatic de interpretare media, care indexează presa națională și locală, pentru a ajunge să ofere servicii de informare, pe subiect și persoană, la cerere, de exemplu. Până în prezent, poate să informeze vasluienii cu ceea ce media națională vorbește despre județul sau localitățile lor, sau faptelor altor vasluieni prin țară sau lume. Deci, obiectul de activitate nu este preluarea știrilor, ci manipularea, analiza, interpretarea lor, în curând urmând să fie capabil să ofere un algoritm de scoring pentru detectarea calității unui articol, analiză comparată și alte statistici, topuri și servicii.
Prin urmare, pentru colegii noștri care vor sânge: până veți ajunge în instanță, vă veți pierde obiectul și subiectul procesului chiar și pentru voi înșivă, pentru că …Surpriză! Va deveni cât se poate de evident pentru oricine că nu în simpla preluare a unor articole de presă stă obiectul de activitate al lui Robo-Știri… Zic și eu, acum, și s-ar putea să știu despre ce vorbesc… Dar nu trebuie să mă ascultați! „Să curgă sânge…!” Râuri de sânge…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.