Dosarul instrumentat de procurorii militari a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Vaslui, unde se află în prezent în camera preliminară. Cei trei jandarmi trimişi în judecată sunt: Cristian Neculai Cramer, Sorin Tarciniu şi Giorgian Florin Macovei. Lista inculpaţilor este completată de poliţista Andreea Lupu din cadrul Poliţiei Municipiului Bârlad. Odată cu trimiterea în judecată, toţi au fost retraşi din activitatea operativă fiind puşi la dispoziţia inspectorilor şefi.

Loading...

”Prin rechizitoriul dispus în dosarul cu număr unic 99/P/2016, s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului plt. maj. Cramer Cristian Neculai, din cadrul IJJ Vaslui, pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă, a inculpatului plt. maj, Tarciniu Sorin, din cadrul IJJ Vaslui, pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă, a inculpatului plt. maj. Macovei Giorgian Florin, din cadrul IJJ Vaslui, pentru săvârşirea infracţiunii de loviri şi alte violenţe, şi a inculpatei agent de poliţie Lupu Andreea, din cadrul Poliţiei Municipiului Bârlad, pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului”, a precizat purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi, lt. col. magistrat Vasile Catrinel Chirilă. 

Tribunalul Vaslui a admis legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, respingând toate excepţiile invocate de cei patru inculpaţi. Judecătorii au decis scoaterea din dosar a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vaslui, care avea calitate de parte responsabilă civilmente, aşa cum au stabilit procurorii la finalul urmăririi penale.

Ancheta care s-a soldat cu trimiterea în judecată a celor trei jandarmi şi a poliţistei a fost declanşată în urma unei plângeri penale formulate de un bârlădean, George Ichim, care a reclamat faptul că ar fi fost reţinut fără drept de jandarmii inculpaţi şi, dus la secţia de poliţie, ar fi fost bătut în prezenţa poliţistei. 

În urma agresiunii bărbatul a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal din Bârlad, prezentând mai multe urme de lovituri, inclusiv în zona capului. La finalul anchetei, pe baza probelor administrate (certificat medico legal, declaraţii de martori etc) procurorii au apreciat că în cauză sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunilor reţinute în sarcina celor patru.

Chiar dacă dosarul nu a fost soluţionat în instanţă, conducerea Jandarmeriei Vaslui afirmă că jandarmii acuzaţi nu au agresat ”în niciun fel” respectiva persoană. Varianta prezentată de conducerea IJJ Vaslui este complet diferită de cea reţinută de procurori în anchetă. 

Inspectorul-şef al IJJ Vaslui, Gheorghiţă Păvăloaiea, a precizat că, de fapt, jandarmii inculpaţi ar fi fost agresaţi verbal de victimă, iar dosarul trimis spre judecare ar fi doar ”o răzbunare a victimei” (!), care nu ar fi fost în nici un fel agresată.  

Potrivit şefului IJJ, în martie 2016, un jandarm aflat în misiune şi care executa misiuni de patrulare în municipiul Bârlad a fost avertizat de o trecătoare că ar fi fost scuipat pe spate de un bărbat. Jandarmul s-a întors să-l caute pe făptaş şi l-a găsit într-un bar din apropiere, iar când i-a cerut să-şi explice gestul, acesta a început să-l înjure, să-l ameninţe şi chiar să încerce să-l lovească. Totodată, bărbatul a refuzat să se legitimeze, drept urmare jandarmul şi-a chemat în ajutor colegii, luându-l pe sus pe reclacitrant şi conducându-l la secţia de poliţie, acolo unde l-au audiat şi ulterior sancţionat contravenţional, în prezenţa unei poliţiste, Andreea Lupu. Victima susţine însă în în biroul Poliţiei municipiului Bârlad, în prezenţa poliţistei Andreea Lupu a fost agresată.

Colonelul Păvăloaiea susţine că după ce subalternii i-au permis ”recalcitrantului” să plece, bărbatul i-ar fi ameninţat că va face plângere împotriva lor, pe motiv că ar fi fost agresat. Ar fi solicitat şi o ambulanţă care a refuzat să îl transporte la spital, bărbatul ajungând, ulterior, prin mijloace personale la unitatea spitalicească. 

Sursa: http://adevarul.ro/locale/vaslui/trei-jandarmi-politista-barlad-judecati-purtare-abuziva-victima-scuipat-unul-militari-1_59cb65e55ab6550cb8942bcd/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.