cu 35 de minute in urma
10 iunie 2025
Evenimentul care ar fi trebuit să promoveze tradițiile populare și gastronomia românească s-a transformat într-un focar de toxiinfecție alimentară, soldat cu zeci de persoane afectate și o anchetă epidemiologică de amploare. Vineri seara, în orașul Negrești, județul Vaslui, mai mulți copii și adulți au ajuns la spital după ce au participat la filmarea unui videoclip cu temă de nuntă tradițională, organizat în incinta restaurantului Hanul Boieresc. Potrivit autorităților, nu mai puțin de 15 copii au fost transportați la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Vaslui cu simptome digestive — dureri abdominale, greață și vărsături — iar alți trei pacienți au fost evaluați la centrul de permanență din Negrești. În total, aproximativ 80 de persoane au fost prezente la eveniment, dintre care cel puțin 13 au prezentat simptome.
Organizatorii se spală pe mâini
Într-un mesaj publicat pe rețelele sociale, reprezentanții Ansamblului „Mlădițe Codăeștene”, organizatorii principali, încearcă să delimiteze complet responsabilitatea localului, precizând că „toate alimentele consumate au fost aduse din exterior, din proprie inițiativă, de membrii ansamblurilor participante”. Se afirmă, de asemenea, că restaurantul Hanul Boieresc „nu a furnizat, preparat sau servit niciun produs alimentar” și că locația ar fi fost aleasă doar pentru decorul cu specific tradițional, potrivit unui videoclip de muzică populară.
DSVSA: Restaurantul NU este lipsit de vină
În timp ce organizatorii încearcă din răsputeri să-i absolve de orice responsabilitate pe administratorii restaurantului, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Vaslui (DSVSA) are o opinie clar diferită. Potrivit comunicatului oficial emis de instituție, localul a fost amendat cu 12.000 de lei și i s-a suspendat temporar activitatea. Motivul? A permis consumul de alimente aduse din exterior, fără niciun control sanitar, fără trasabilitate, fără declarații de conformitate și fără garanții privind starea de sănătate a persoanelor care le-au preparat. Mai mult, ancheta DSVSA a identificat deja produse precum caș, sarmale, ceafă afumată, plăcinte și sandvișuri, toate gătite în gospodăriile private ale unor membri din ansamblurile „Soleștenii” și „Mlădițe Codăeștene”. Autoritățile au început demersurile pentru a afla de la cine a fost achiziționat cașul și cine a gătit celelalte produse tradiționale, în vederea stabilirii sursei exacte a contaminării. Oricât ar insista organizatorii că responsabilitatea aparține exclusiv celor care au adus mâncarea, realitatea este că, din punct de vedere legal, administratorul unui local public are obligația de a preveni orice consum de produse neconforme sau neavizate sanitar, chiar și în cazul unor evenimente „private”.