Vă prezentăm, astăzi, zece dintre curiozităţile despre ţara noastră. Ştiaţi că?

Loading...

1. Numele staţiunii Costineşti vine de la politicianul Emil Costinescu, fost ministru de Finanţe, la sfârşitul secolului XIX şi unul dintre fondatorii Băncii Naţionale a României.

Costinescu a fost de trei ori ministru de Finanţe şi, o vreme, primar al Bucureştiului. Cu ajutorul coloniştilor germani, în 1896 Emil Costinescu a înfiinţat staţiunea care îi poartă numele şi astăzi, Costineşti.

 2. Timişoara a fost primul oraş european iluminat stradal cu energie electrică în anul 1884, iar Bucureşti a fost primul oraş din lume iluminat cu petrol, în anul 1858.

3. Sfinxul din Munţii Bucegi are aceeaşi înălţime ca Sfinxul din Egipt. Acesta este şi motivul pentru care unii cercetători cred ca ar fi fost realizat de către oameni si nu de forţele naturii şi că, de fapt, reprezintă o zeitate.

4. Cele mai vechi fosile de homo sapiens din Europa au fost descoperite în sud-vestul României, în Peştera cu Oase. Fosilele, care au fost denumite de cercetători “Oase 1”, “Oase 2” şi “Oase 3”, au fost datate la o vechime de 35.000 – 40.500 ani.

5. Cea mai înaltă sculptură din Europa este chipul lui Decebal sculptat într-o stâncă de la Cazanele Dunării. Basorelieful are 55 m înălţime şi o lăţime de 25 m. Lungimea ochilor: 4,3 metri; lungimea nasului: 7 metri; lăţimea nasului: 4 metri.

6. Bancnota românească de 10 bani pusă în circulaţie în 1917 este cea mai mică bancnotă din lume. Dimensiunile acesteia erau de doar de 2,75 x 3.80 cm.

7. Canalul Dunăre-Marea Neagră este pe locul trei în lume în topul celor mai lungi căi de navigaţie create de om, după Canalul Suez şi Canalul Panama. Pentru construcţia sa au fost excavaţi 294 milioane m3 la canalul principal şi alte 87 milioane m3 la ramura nordică, Poarta Albă-Midia Năvodari 

8. Biserica de lemn a Mănăstirii Săpânţa-Peri este cea mai înaltă biserică de lemn din lume. Construcţia are o înălţime totală de 78 metri, se află pe malul Tisei şi fost realizată între anii 1998 şi 2003. Turla mănăstirii este vizibilă de la o distanţă de cinci kilometri peste Tisa şi poate fi observată din Transcarpatia, regiunea Maramureşului istoric din Ucraina.

9. În localitatea Lucăceşti din judeţul Bacău a fost construită prima sonda petrolieră comercială din lume.

10. Timişoara a fost primul oraş european care a introdus tramvaiele trase de cai, în anul 1869.

Sursa: http://adevarul.ro/locale/vaslui/top-10-curiozitati-despre-romania-vine-denumirea-statiunii-costinesti-1_59f435045ab6550cb890a3c4/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.