Târgul “Expo Zoo Agroind”, cel mai popular din zona Moldovei: Vasluiul dă ora exactă în zootehnie!

0

Ediția a XV-a a expoziției pentru zootehnie, tehnică agricolă și industrie alimentară “Expo Zoo Agroind” va avea loc sub patronajul Instituției Prefectului, Primăriei Vaslui, Consiliului Județean, Direcției pentru Agricultură a Județului, Agenției Naționale pentru Zootehnie, asociațiilor crescătorilor de bovine și ovine din județele Moldovei, cu participarea unităților zootehnice, stațiunilor de cercetare și dezvoltare rurală și a multor crescători individuali.

În perioada 7-8 septembrie, la Vaslui, se va desfășura ediția a XV-a a expoziției pentru zootehnie, tehnică agricolă și industrie alimentară “Expo Zoo Agroind”. Târgul a devenit foarte popular în rândul fermierilor și locuitorilor din zona Moldovei, care așteaptă cu nerăbdare ziua deschiderii, odată cu sărbătoarea creștină a Nașterii Sfintei Maria, când este și “temeiul” bâlciului anual.
La eveniment au fost invitați, între alții, miniștrii agriculturii din România și Republica Moldova.
”În mod tradițional, târgul zootehnic de la Vaslui se organiza o dată la doi ani, dar ultima ediție a fost în 2012. În 2014, a existat o tendință de organizare a evenimentului, dar din cauza apariției bolii limbii albastre (Bluetongue), nu am avut aviz sanitar-veterinar și totul a fost amânat. În următorii doi ani, au fost două ediții ale Festivalului oierilor, în organizarea Asociațiilor Crescătorilor de Ovine din Regiunea Moldovei. Amploare precum cea a evenimentelor de până în anul 2012 abia acum se dă. O noutate foarte importantă este legată de faptul că vor fi reunite într-un târg toate stațiunile zootehnice din Moldova și unitățile învățământului superior de profil, cu expoziții de animale și informații științifice de ultimă oră”, spun organizatorii.
Manifestarea va avea loc sub patronajul Instituției Prefectului, Primăriei Vaslui, Consiliului Județean, Direcției pentru Agricultură a Județului, Agenției Naționale pentru Zootehnie, asociațiilor crescătorilor de bovine și ovine din județele Moldovei, cu participarea unităților zootehnice, stațiunilor de cercetare și dezvoltare rurală și a multor crescători individuali, dornici de a-și prezenta rezultatele muncii.
Potrivit organizatorilor, va fi cea mai mare expoziție de animale din România pentru că vor participa 21 de crescători de taurine, 18 de ovine, cinci de cabaline, doi de păsări și unul de caprine. Vizitatorii vor putea admira și aprecia peste 120 de exemplare de taurine din diverse rase de lapte sau carne: Angus, Charolaise, Limousine, Holstein, Bălțată cu negru sau roșu românească, Brună de Maramureș, inclusiv rase pe cale de dispariție, cum ar fi Sura de Stepă.
La specia ovine, vor fi prezente peste 250 de capete de Karakul (cu toate varietățile de culoare), Țurcană, Oaia cu cap negru (Carabaș), Suffolk șamd. Cum stână fără câini nu se poate, vor fi expuse și exemplare canine din rasa ciobănesc – mioritic, carpatin și de Bucovina.
Nu vor lipsi păsările, de la prepelițe și găini, până la aripate de ornament. Pentru ca tabloul să fie complet, vor fi expuse și exemplare de cabaline din Herghelia Națională de la Dumbrava, Neamț, și din mediul privat.
Vor fi și standuri pentru opt legumicultori din zonele Ivești, Pogonești și Banca.
Pe lângă toate acestea, va fi organizată o stână tradițională și vor fi expuse echipamente utilizate în zootehnie și nu numai: plug, motocoase, motocultivatoare, tractoare etc.
Participanților la eveniment li se vor asigura gratuit hrana animalelor și standurile, iar îngrijitorilor, corturi și o masă caldă.
În urma evaluării, cele mai valoroase animale vor fi premiate, crescătorii fiind recompensați cu bani și produse.

Loading...

Sursa: http://obiectivvaslui.ro/targul-expo-zoo-agroind-cel-mai-popular-din-zona-moldovei-vasluiul-da-ora-exacta-zootehnie/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.