Elena C. (32 de ani) a ajuns în vizorul poliţiştilor de la Crimă Organizată, în urma unei vizite efectuate la părinţii care locuiesc în judeţul Vaslui. În timpul vizitei, tânăra, care ulterior s-a constatat că este consumatoare de droguri de mare risc, a început să acuze stări de rău, căzând inconştientă. Speriată, mama tinerei a sunat la 112, cerând ajutorul medicilor de la Ambulanţă. 

Loading...

Medicul deplasat la solicitare a întrebat aparţinătorii dacă tânăra urmează vreun tratament, moment în care mama acesteia a precizat că a observat că fiica sa are o cutie cu medicamente în poşetă, însă habar nu avea că acestea sunt droguri. Femeia a preluat cutia cu medicamente şi a predat-o medicului. 

Tânăra, care de câteva zile prezenta stări de somnolenţă şi greaţă, a fost preluată de Ambulanţă şi transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui. În timpul transportului, aceasta a devenit lucidă şi a povestit medicului că se droghează cu heroină şi că încerca să îşi trateze dependenţa cu alte droguri, metadona, care şi le achiziţionase clandestin din Bucureşti. 

Medicii au sesizat poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vaslui, care au declanşat o anchetă în acest caz. 

”Inculpata este consumatoare de droguri, respectiv de heroină din anul 2009, devenind dependentă de astfel de substanţe în perioada 2011 – 2017. În cursul anului 2016 inculpata s-a adresat unui centru medical pentru a se trata, dar întrucât includerea într-un astfel de program dura circa 3 luni, a început să îşi procure pe cont propriu metadonă pentru a o ajuta să renunţe la consumul de heroină”, se menţionează în rechizitoriul procurorilor.

Acuzată de consum ilicit de droguri de mare risc, tânăra şi-a recunoscut în totalitate fapte. Aceasta a afirmat că procura pastile de metadonă, cu 35 lei/bucata de la persoane necunoscute din Bucureşti.  

În urma expertizării, s-a constatat că cele 22 de comprimate găsite în geanta tinerei conţineau ca substanţă activă Methadone, substanţă care face parte din tabelul anexă nr. II, din Legea 143/2000, modificată şi completată, privind combaterea, prevenirea traficului şi consumului ilicit de droguri, constituind drog de mare risc.
Procurorii au verificat în baza de date a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate s-a stabilit că nu exista nici o reţetă prescrisa sau eliberata pe numele inculpatei care sa conţină substanţa metadonă.

Lupta cu dependenţa de heroină a impresionat judecătorii

Consumul ilicit de droguri de mare risc se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni, la 3 ani. Tânăra însă a reuşit să îi impresiuneze de judecătorii din Vaslui care au decis să renunţe la condamnare, aplicându-i doar un avertisment. 

”Trebuie avut în vedere că inculpata a deţinut şi a consumat metadonă cu scopul de a se vindeca de dependenţa de heroină şi că, deşi a apelat anterior la instituţii abilitate pentru a obţine tratament, aceasta a fost înscrisă pe o listă de aşteptare. Acest aspect nu justifică săvârşirea infracţiunii, însă este de natură să reflecte o gravitate redusă. Instanţa apreciază că societatea are obligaţia de a sprijini şi oferi condiţii proprii persoanelor care se confruntă cu dependenţa de droguri pentru a se vindeca, iar de vreme ce inculpata beneficiază în prezent de un astfel de sprijin din partea familiei, dar şi a instituţiilor abilitate din afara ţării după cum rezultă din înscrisurile depuse la dosarul cauzei, impunerea de măsuri de supraveghere conform dispoziţiilor care reglementează amânarea aplicării pedepsei şi suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei ar îngreuna procesul de vindecare şi ar avea efectul opus celui urmărit de legiuitor prin incriminarea infracţiunii de care inculpata se face vinovată”, se menţionează în motivarea judecătorilor Tribunalului Vaslui.

Renunţarea la aplicarea unei pedepse i-a nemulţumit pe procurorii DIICOT, care au contestat hotărârea, dosarul fiind înaintat, pentru judecarea apelului, instanţei de control judiciar.

Sursa: http://adevarul.ro/locale/vaslui/tanara-consumatoare-heroina-trimisa-judecata-fost-demascata-greseala-propria-mama-transat-magistratii-speta-ciudata-1_59f07e2a5ab6550cb8795d6c/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.