Subventiile destinate producãtorilor agricoli vasluieni ar putea fi blocate!

0

ÎNTÂRZIERE… Acum, la nici o sãptãmânã pânã la începerea plãtilor subventiilor, o contestatie ar putea bloca transferul banilor cãtre agricultorii vasluieni. Se pare cã totul a început în cadrul licitatiei pentru obtinerea contractului de întretinere si dezvoltare a softului “Sistemul Integrat de Administrare si Control (IACS)”, ce a avut loc în data de 6 octombrie. Licitatia, la care s-au înscris 3 companii, a fost blocat de o a patra firmã, care a constestat întregul proces de atribuire al contractului. Acest sistem este responsabil cu gestionarea acordãrii de subventii si fãrã de care nu pleacã niciun euro de la APIA, obtinerea acestui contract fiind foarte profitabilã pentru câstigãtorul licitatiei. Din pãcate, dacã pânã în data de 13 octombrie nu se va desemna un câstigãtor, sute de fermieri din Vaslui ar putea rãmâne fãrã o bunã bucatã din subventii. Cu toate astea, directorul executiv APIA Vaslui, Rãzvan Arteni, este sigur cã producãtorii agricoli din Vaslui îsi vor primi banii, începând cu data de 16 octombrie.

Loading...

În momentul de fatã plãtile subventiilor din Campania 2017 sunt sub semnul întrebãrii. Asta dupã ce un scandal a izbucnit în cadrul licitatiei pentru întretinerea si dezvoltarea softului ”Sistemul Integrat de Administrare si Control” (IACS). Acest program este responsabil cu gestionarea bazei de date nationale, în care este trecut fiecare producãtor agricol si, bineînteles, cuantumul de subventii pe care trebuie sã le primeascã. Este evident cã, scoaterea din functiune a acestuia poate duce la o crizã în cadrul APIA. Conform informatiilor prezentate, la aceastã licitatie au fost înscrise trei companii, dar din pãcate o a patra a intervenit în ultimul moment, acest lucru “înghetând” licitatia. Astfel, aceastã contestatie poate duce la întârzierea, sau în cel mai rãu caz, la oprirea plãtilor subventiilor din Campania 2017. Bineînteles, acest lucru va duce si la blocarea pregãtirilor de efectuare a plãtilor pentru Campania 2018. Dacã acest lucru se adevereste, efectele ar putea fi dezastruoase pentru agricultorii vasluieni. Din cauza acestei contestatii, conform informatiilor prezentate în presa nationalã, orice dezvoltare la sistemul IACS se amânã si nici întretinerea acestuia nu va mai putea fi efectuatã.

APIA Vaslui este optimistã si linisteste agricultorii vasluieni

Cu toate cã plãtile cãtre fermierii vasluieni ar putea fi în pericol, cei de la APIA Vaslui sustin cã banii vor începe sã ajungã în conturi de luni, 16 octombrie. “Desi nu sunt la curent cu acest incident, pot spune un lucru. Asa cum a dispus Ministrul Agriculturii, Petru Daea, noi vom începe efectuarea plãtilor de la începutul sãptãmânii viitoare. Noi suntem pregãtiti pentru acest lucru. Am primit avizul favorabil si din partea celor de la Curtea de Conturi pentru începerea efectuarii plãtilor”, a declarat directorul executiv al APIA Vaslui, Rãzvan Arteni. Declaratia acestuia este întãritã si de informatii oficiale care mentioneazã faptul cã plãtile în avans din 2017, programate pentru a începe la 16 octombrie, nu vor fi afectate, aceastea fiind deja introduse în sistem.

Cine este compania care ar putea tine subventiile vasluienilor în aer?

Compania care se face vinovatã de o posibilã blocare a sistemului de plãti, de care APIA depinde foarte mult, nici mãcar nu are vreo legãturã cu agricultura. Este vorba de firma Metalubs Balkans SRL, care, culmea, produce uleiuri, sisteme de filtrare a apei si produse publicitare! Pe site-ul firmei,  nu se gãseste însã nimic care sã semene a software si cu atât mai putin software foarte complicat cum este cel pentru care se face licitatia de la APIA. În schimb, Metalubs Balkans vinde, si încã în sistemul MLM (folosit de firmele de cosmetice, din mânã în mânã), “tratamente pentru protectia motoarelor” care “cresc durata de viatã a motoarelor si a transmisiilor si restabilesc performantele motoarelor masinilor vechi”. Aceastã companie nu este la prima performantã de acest gen. În august 2017, Metalubs a contestat licitatia privind „Achizitionarea serviciilor informatice de dezvoltare, mentenantã si suport tehnic precum si achizitionarea de echipamente hardware si software în cadrul proiectului «Mentenanta si modernizarea sistemului informatic SIRENE»“, relateazã colegii de la publicatia online stiripesurse.ro. (Andrei Manolachi)

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/subventiile-destinate-producatorilor-agricoli-vasluieni-ar-putea-fi-blocate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.