Executivul a aprobat o hotãrâre privind acordarea de ajutor financiar organizatiilor de producãtori si altor forme asociative pentru comercializare din sectorul fructelor si legumelor.

Loading...

Ajutorul financiar se asigurã din Fondul European de Garantare Agricolã (FEGA), urmare a modificãrii legislatiei UE in sectorul fructelor si legumelor. Pentru a primi ajutorul financiar, beneficiarii trebuie sã depunã si sã aibã aprobat un program operational. Programele operationale au o duratã minimã de 3 ani si maximã de 5 ani. Ajutorul financiar din partea UE va fi egal cu valoarea contributiilor financiare ale membrilor sau ale organizatiei de producãtori plãtite efectiv, dar limitat la 50% din valoarea realã a cheltuielilor suportate de organizatia de producãtori, conform programului operational aprobat. Sprijinul financiar comunitar este limitat la 4,1% din valoarea productiei comercializate (VPC) a fiecãrei organizatii de producãtori, pragul putand fi majorat in functie de anumite criterii. Procentul de 4,1% din VPC poate fi majorat la 4,6% din VPC in cazul organizatiilor de producãtori si la 4,7% din VPC in cazul altor forme asociative pentru comercializare, cu conditia ca suma ce depãseste 4,1% din VPC sã fie destinatã mãsurilor de prevenire si gestionare a crizelor. Organizatiile de producãtori recunoscute panã la data intrãrii in vigoare a hotãrarii adoptat joi de Guvern isi pãstreazã recunoasterea si pot beneficia de prevederile acesteia, cu conditia respectãrii obligatiilor asumate la data recunoasterii. Organizatiile de producãtori care au un program operational aprobat inainte de data intrãrii in vigoare a hotãrarii solicitã in scris la centrele judetene ale APIA, panã la data de 1 noiembrie 2017, dupã caz continuarea, modificarea sau inlocuirea programului operational pentru a beneficia de prevederile hotãrarii. Prevederile se aplicã inclusiv programelor operationale depuse spre aprobare pentru care nu a fost finalizatã procedura de aprobare panã la data intrãrii in vigoare a prezentei hotãrari. Prin acordarea sprijinului financiar se urmãreste cresterea cantitativã si calitativã a produselor din sectorul fructe si legume si cresterea nivelului de valorificare a productiei, care impreunã pot asigura stabilizarea nivelului preturilor produselor pe piatã; asigurarea materiei prime pentru unitãtile de procesare; echilibrarea balantei comerciale prin stimularea ofertei de legume-fructe din productia autohtonã. Totodatã, actul normativ prevede adoptarea de norme pentru punerea in aplicare a prevederilor acestei hotãrari, care se aprobã prin ordin al ministrului Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale. La data intrãrii in vigoare a noii hotãrari se abrogã HG nr. 1078/2008 privind acordarea de sprijin financiar grupurilor de producãtori recunoscute preliminar si organizatiilor de producãtori in sectorul fructe si legume, cu modificãrile si completãrile ulterioare.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2017/10/sprijin-financiar-pentru-asociatiile-de-fermieri-din-sectorul-legume-fructe.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.