SCANDALOS… Un proiect halucinant, care va goli bugetul Uniunii Europene de 5 milioane de euro, riscã sã devinã cel mai mare fâs din istoria proiectelor cu finantare europeanã în problematica romilor. Un grup de fundatii din Iasi a câstigat un proiect de 220 miliarde lei vechi, pentru a scoate din sãrãcie si ignorantã romii din douã sate ale comunei Dragomiresti, Doagele si Rãdeni. O cifrã incredibilã, pentru niste fundatii mai mult sau mai putin cunoscute. Culmea, desi sunt multe localitãti si în judetul vecin, care au probleme cu romii, cei de la Iasi au reusit sã prosteascã administratia de la Dragomiresti, sã se asocieze cu ei, desi primãria de aici nu beneficiazã de niciun cent de pe urma proiectului. Ieri, la Dragomiresti a avut lansarea oficialã a proiectului, la care au lipsit oficialitãtile judetene, semn cã sunt lucruri necurate la mijloc, în timp ce primarul Dãnut Iacob pare sã fi cãzut în capcana fundatiilor din Iasi, care vor încasa un sac de bani pentru… nimic! Mai grav, smecherii de la Iasi s-au gândit sã-si tragã o limuzinã de aproape 2 miliarde lei vechi, însã au anuntat ulterior cã au revenit asupra deciziei.

Loading...

Dacã ar fi dat cele 5 milioane de euro romilor din Doagele si Rãdeni, fiecare locuitor din cele douã sate ar fi primit – inclusiv copiii! – în jur de 1.000 de euro. Cu acesti bani, s-ar fi refãcut unele case si localitãtile ar fi arãtat altfel. Ori, fundatiile din Iasi îsi vor trage un purcoi de bani pe un proiect fantomã, câstigat nu se stie cum pe spinarea amãrâtilor din Dragomiresti, în timp ce localnicii vor rãmâne la fel de sãraci si necãjiti. Cu câteva zile înainte de lansarea oficialã a proiectului, petrecutã ieri la Dragomiresti, a izbucnit bomba. EMI Call Data Iasi, o firmã partenerã cu primãria Dragomiresti din judetul Vaslui, în proiectul pentru reducerea sãrãciei în rândul romilor, anunta cã vrea sã contracteze în leasing operational un autoturism 4×4 cu o valoare estimatã de peste 208.000 de lei (peste 45.000 euro). Firma a cerut initial ca autoturismul sã aibã volan încãlzit, cotierã centralã cu functie de refrigerare, sistem ‘follow me home’ si tapiterie de piele, dar ulterior a modificat anuntul scotînd aceste cerinte. „Am scos anumite lucruri din anunt pentru cã asa am considerat potrivit. Contractul a fost evaluat si nu se încalcã nicio lege. Eventual faceti o petitie la Ministerul Fondurilor Europene dacã credeti cã este prea mult”, spune, cu emfazã, Alina Jijie, reprezentantul legal al firmei care dorea sã facã aceastã achizitie. Conform anuntului publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene, achizitia acestui autoturism urma sã serveascã la proiectul vizând „reducerea gradului de excluziune socialã si sãrãcie pentru 551 de membri ai comunitãtilor rome marginalizate determinate si delimitate geografic în satele Rãdeni si Doagele (comuna Dragomiresti, judetul Vaslui) într-o manierã integratã, inovativã si sustenabilã”. O vrãjealã ieftinã, ca multe alte zeci de proiecte cu fonduri europene, care au mâncat sute de milioane de euro de la UE, fãrã niciun rezultat. O vrãjealã care l-a fãcut pe primarul Dragomirestiului, Dãnut Iacob, sã accepte parteneriatul cu acest grup de fundatii din Iasi, în mod de neînteles. Fundatii care, ieri, au chemat toatã presa localã si nationalã la Dragomiresti. în încercarea de a mediatiza o mare pãcãlealã, mai ales cã pentru mediatizarea proiectului au trecut o sumã imensã, de 1 miliard de lei vechi. Cine a primit sau va primi acesti bani, este altã problemã… Nu au venit romii din cele douã sate, care ar fi avut sã spunã multe despre cum se îmbogãtesc unii smecheri pe spinarea lor, cu tot felul de fundatii si asociatii. Nu a ajuns la Dragomiresti nici conducerea judetului, dezgustatã de maniera în care 5 milioane de euro sunt aruncati pe apa Sâmbetei, fãrã ca administratia localã sã beneficieze în vreun fel de pe urma proiectului.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/smecherie-cu-banii-ue-romii-din-doagele-si-radeni-prostiti-de-firme-din-iasi-pentru-5-milioane-de-euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.