Sentintã definitivã în cazul tâlharilor preotului Gusã

0

DECIZIE FINALÃ…Adusi în fata magistratilor Curtii de Apel Iasi, tinerii care l-au tâlhãrit pe preotul Stefan Gusã si-au primit pedepsele definitive. Si asta dupã ce unul dintre tâlhari a renuntat la apel. Pentru ceilalti, instanta ieseanã a considerat cã demersul acestora nu are un fundament legal si l-au respins. Astfel, tinerii care l-au tâlhãrit pe preotul Gusã au rãmas cu pedepsele aplicate de cãtre judecãtorii vasluieni. Magistratii au decis ca Sandu Marian Veronel sã fie condamnat la mai mult de patru ani de închisoare. Costea Mãdãlin Cosmin va trebui sã execute trei ani de închisoare si Traian Porcãrasu a primit 2 ani si 6 luni de închisoare. Singurul care a scãpat de închisoare a fost Iulian Dolcan, condamnat la doi ani de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe o perioadã de supraveghere de 3 ani.

Loading...

Tâlharii preotului Gusã vor rãmâne în spatele gratiilor dupã ce unul dintre cei patru a decis sã renunte la apel, iar celorlalti, magistratii Curtii de Apel Iasi le-au respins apelul ca nefondat. Astfel, cei patru tâlhari care au nãvãlit, în luna martie, peste preotul arhimandrit de la Movila lui Burcel, vor rãmâne cu pedepsele date de cãtre judecãtorii vasluieni. Magistratii Judecãtoriei Vaslui au decis sã-l trimitã dupã gratii pe Sandu Marian Veronel pentru o perioadã de 4 ani, 2 luni si 20 de zile. La aplicarea pedepsei instanta a tinut cont de faptul cã acesta este recidivist si mai are la activ o condamnare datã de cãtre judecãtoriii ieseni pentru o faptã asemãnãtoare. Cel de-al doilea inculpat, Mãdãlin Cosmin Costea, va executa o pedeapsã de trei ani de închisoare în regim privativ de libertate. Cu Traian Porcãrasu magistratii s-au arãtat ceva mai blânzi si au decis condamnarea acestuia la 2 ani si 6 luni de închisoare la care au adãugat o pedeapsã complementarã constând în interzicerea unor drepturi pe o perioadã de doi ani. Singurul care a scãpat sã stea în spatele gratiilor este Iulian Mihãitã Dolcan. În cazul sãu, magistratii au decis condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendarea executãrii pedepsei pe o perioadã de trei ani si l-au obligat sã efectueze 100 de zile de muncã în folosul comunitãtii. Instanta a luat act de faptul cã preotul Gusã nu s-a constituit parte civilã si a decis ca inculpatii sã suporte doar cheltuielile judiciare în cuantum de 1.200 de lei. În luna martie a acestui an patru bãrbati au intrat peste staretul mãnãstirii, preotul Stefan Gusã, în jurul orei 2.30 noaptea. Pentru a nu fi recunoscuti, si-au acoperit fetele cu cagule si au folosit o lanternã puternicã. I-au pus lumina în ochi preotului, fãrã sã scoatã un cuvânt si au vrut sã fugã cu bunurile din chilie. Speriat si buimac de somn, preotul a pus mâna la ochi, sã se apere de lumina lanternei, moment în care a fost lovit cu o bâtã si unul dintre tâlhari a folosit un spray lacrimogen. “M-am speriat foarte tare când m-am trezit cu tâlharii peste mine, în chilie. Am reusit sã ies afarã si sã strig dupã ajutor. Tâlharii au reusit sã fugã dupã ce au luat cheile la douã autoturisme si niste bani, aproximativ 200 de lei. Dupã mine, cred cã sunt aceeasi care au mai furat de la mãnãstire si pe care i-am tot iertat pânã acum. De data aceasta nu am sã o mai fac. E timpul sã rãspundã pentru faptele lor”, spunea, atunci, preotul Stefan Gusã. Pe baza celor povestite de cãtre fata bisericeascã, suspectii au fost retinuti în foarte scurt timp de cãtre politisti. Chiar dacã staretul mãnãstirii Movila lui Burcel din comuna Miclesti a povestit de doi tineri care au intrat peste el în chilie, ancheta politiei a scos la ivealã întreaga poveste. De fapt, a fost vorba de patru persoane cu vârste cuprinse între 19 si 37 de ani, toate din judetul Iasi.

Tâlhãrie trasã la indigo în ianuarie 2016

Nu este pentru prima datã când mãnãstirea Movila lui Burcel este tinta hotilor si rãufãcãtorilor. În noaptea de 25 spre 26 ianuarie 2016, doi bãrbati, cu cagule negre si mãnusi, au venit cu gânduri necurate, dorind sã jefuiascã lãcasul de cult. “Unul dintre infractori se numeste Veronel Marian Sandu si a lucrat pe la mãnãstire, stia care este rânduiala casei. El si un alt bãiat au venit noaptea, cu cagule, au fortat usa de la intrarea în locuintele celor care sunt în mãnãstire, de unde au furat cheile de la masini, stiau cã le tin dupã usã. Au mers la masini si au încercat sã le porneascã, dupã ce au dat jos numerele de la una din masini, asa fãcuserã si la Iasi, unde au mai furat alte masini. Norocul meu a fost cã, în acea noapte, masinile nu aveau baterii, asa cã nu au putut sã le fure. Hotii s-au dus în bisericã, au intrat si în altar, furând toti banii din cutia milei, de la cutia de lumânãri sau cutia din altar. Aveau mãnusi, se vedea clar pe înregistrare cum au furat inclusiv Evanghelia. Mi-au furat si un rând de vesminte preotesti, pe care politistii le-au gãsit acasã la acest Veronel”, povestea preotul Gusã, în urmã cu mai bine de un an.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/sentinta-definitiva-in-cazul-talharilor-preotului-gusa

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.