Se vor întoarce vasluienii acasă?

0

În următorii trei ani, consiliile județene din zona Moldovei vor implementaun proiect prin care încurajează antreprenoriatului în rândul celor stabiliți în străinătate. Pentru 250 de oldoveni, minim 20 din fiecare județ, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST pune la dispoziție câte 40.000 de euro pentru înființarea de firme cu profil non-agricol în mediul urban.

Loading...

Vasluienii cu abilități în afacaeri care sunt stabiliți în străinătate vor putea înființa și conduce p firmă acasă dacă vor accesa fondurile puse la dispoziție prin proiectul „ReCONNECT DIASPORA – Reconectarea resurselor umane active din diaspora la comunitățile de origine prin susținerea antreprenoriatului”, accesat de ADI EURONEST, asociație din care face parte și Consiliul Județean (CJ) Vaslui, alături de cele din Bacău, Iași, Suceava, Neamț și Botoșani. Contractul pentru finanțarea europeană în valoare de 8.417.475,52 lei a fost semnat la jumătatea lunii septebrie 2017 și se va derula pe parcurisul a 36 de luni, timp în care va susținută înființarea a 30 de întreprinderi cu profil non-agricol în zona urbană din Regiunea Nord-Est de către persoane care au avut domiciliu în străinătate în ultimele 12 luni. Cei din grupul țintă pot accesa până la 40.000 de euro în scopul înființării și desfășurării unei afaceri proprii.
Într-o primă fază, vor fi selectate 250 de persoane, câte minim 20 de persoane din fiecare județ, care, după ce vor urma cursuri de educație anteprenorială, vor participa la o selecție a planurilor de afaceri în vederea acordării finanțării. În total, vor fi aprobate 30 de astfel de planuri de afaceri, persoanele respective, câte minim 2 solicitanți din fiecare județ, urmând a fi sprijiniți pentru înființarea de firme în mediul urban.
Pentru a face parte din grupul țintă, persoanele interesate trebuie ca, pe lângă condiția obligatorie de a face dovada domiciliului sau rezidenței în străinătate în ultimele 12 luni până la momentul înscrierii, trebuie să demonstreze și calități de antreprenor. Pot face acest lucru fie prin documente de înființare a unei societăți comerciale în străinătate, sau care să ateste experiența specifică în domeniul în care dorește să inițieze o afacere prin intermediul programului, dar și prin acte care să demonstreze că au lucrat în domeniu sau au absolvit studii de specialitate.
Calendarul derulării acestui proiect este strict, astfel că, după informarea și selecția persoanelor din grupul țintă, până în ianuarie 2018, va urma, în februarie – iunie 2018, derularea cursurilor de formare antreprenorială pentru persoanele selectate în program. În perioada martie – august 2018 va fi organizat concursul de selecție a planurilor de afaceri, urmând ca, între septembrie 2018 și august 2020 să se treacă la înființarea, finanțarea și dezvoltarea firmelor nou create. Vasluienii interesați pot urmări site-ul CJ Vaslui (cjvaslui.eu), pentru a afla detalii cu privire la acest proiect și despre întâlnirile cu cetățenii și organizațiile care au activități dedicate românilor din Diaspora care vor fi organizate începând de luna viitoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.