18.7 C
Vaslui
29 martie, 2024

Săptămâna prevenirii criminalității în comunitățile din județul Vaslui

Posted by:

30 mai 2023

În perioada 22 – 26 mai 2023, Poliția Română a organizat, la nivel național, o nouă ediție a evenimentului „Săptămâna Prevenirii Criminalității”.

Polițiștii s-au întâlnit cu locuitorii judetului Vaslui și le-au oferit sfaturi despre cum să îi protejeze pe copii sau cum să nu devină victime ale infracțiunilor, care sunt soluțiile la problemele pe care le întâmpină în spațiul virtual, cum să își securizeze bunurile, ce să facă în cazul unor dispariții sau plecări voluntare și cum să prevină violența în familie.

La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui polițiștii au desfășurat activități informativ-preventive, având ca scop sensibilizarea cetățenilor cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție, precum și prezentarea consecințelor ce decurg din comiterea de infracțiuni.

Evenimentele organizate au avut un caracter unitar, tematica abordată la întâlniri fiind selectată în baza domeniilor de interes ale Poliției Române în zona prevenirii criminalității.

Sesiunile de informare a grupurilor-țintă și activitățile de distribuire, în locuri publice, a materialelor conținând recomandări preventive, au fost susţinute de către structurile de analiză și prevenire a criminalității, ordine publică și siguranță școlară. În creşterea eficienţei demersurilor cu caracter preventiv, în funcție de problematica abordată, fiind implicați parteneri care au atribuţii ori preocupări în domeniul siguranţei cetăţenilor.

Agenda activităților derulate în „Săptămâna Prevenirii Criminalității 2023” a fost următoarea:

22 mai – tema SIGURANȚA COPIILOR – polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au fost prezenți la Școala Gimnazială „Ion Agarici” Muntenii de Sus, unde 41 de elevi din clasele a VIII-a au primit sfaturi utile privind siguranța acasă, în drum spre școală, la școală și pe internet.

23 mai – tema SIGURANȚA ONLINE – elevii Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Vaslui au primit informații adaptate vârstei lor asupra pericolelor din mediul online și despre ce înseamnă să fie cetățeni digitali responsabili.

Au fost oferite materiale informative și au fost vizionate videoclipuri având ca temă siguranța minorilor pe Internet.

24 mai – tema PREVENIREA INFRACȚIUNILOR CONTRA PATRIMONIULUI – au fost desfășurate 2 activități de prevenire a infracțiunilor contra patrimoniului în Centrele de zi pentru persoane de vârsta a treia Buna Vestire și Sfântul Nicolae, ambele din municipiul Vaslui.

Activitățile au avut ca scop informarea cetățenilor cu privire la modalitățile prin care își pot proteja bunurile personale pentru a nu deveni victime ale furturilor din buzunare, genți, locuințe.

25 mai – tema PREVENIREA DISPARIȚIILOR DE MINORI / PLECĂRILOR VOLUNTARE DE ACASĂ – a fost sărbătorită Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți la Complexul de Servicii Comunitare „Neculai Roșca Codreanu” din Bârlad.

Activitatea a avut loc în cadrul proiectului national ”Plecatul de acasă nu este o soluție”, derulat în parteneriat cu Asociația Telefonul Copilului și a avut ca scop creșterea gradului de conștientizare cu privire la riscurile asociate plecărilor voluntare din familie și centrele de protecție.

Au mai fost discutate aspect legate de traficul și consumul de substanțe interzise, prevederi legislative, precum și instituțiile cărora le pot solicita sprijin și consiliere.

26 mai – tema PREVENIREA VIOLENȚEI DOMESTICE – au fost desfășurate activități în comuna Lipovăț și la Centrul de zi pentru persoane de vârsta a treia „Sfântul Nicolae” Vaslui, fiind promovat proiectul national de prevenire a violenței domestice „Bright Sky”. Scopul activității a fost creșterea gradului de conștientizare cu privire la gravitatea fenomenului violenței domestice la nivelul populației.

Partajează asta:

Sursa: https://estnews.ro/2023/05/30/saptamana-prevenirii-criminalitatii-in-comunitatile-din-judetul-vaslui/

Ultimă oră

Același autor