12.7 C
Vaslui
28 aprilie, 2024

Să-i oferim împreună un dar Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, Ocrotitoarea Episcopiei Hușilor: o nouă raclă

Vineri, 15 Martie 2024

Episcopia Hușilor a inițiat o colectă publică pentru realizarea unei noi racle pentru moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, Ocrotitoarea Episcopiei Hușilor.

„Dragostea față de Sfânta Mare Muceniță Chiriachi se manifestă și prin împodobirea și păstrarea, în cel mai autentic mod, a odorului de preț pe care îl avem de la ea, sfintele moaște.

Ajutorul și întărirea în credință resimțite în preajma Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, precum și pilda vieții sale, ne motivează ca cinstirea pe care i-o datorăm să devină aidoma cinstirii de care se bucură Sfânta Cuvioasă Parascheva la Iași, Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou la București, Sfântul Mucenic Ioan cel Nou la Suceava, Sfânta Muceniță Filofteia la Curtea de Argeș și aidoma cinstirii Sfântului Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Mitropoliei Banatului.

Avem nădejde că rugămintea noastră de a ne sprijini în realizarea unei noi racle, pentru moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, propice cinstirii ce i se cuvine, va găsi ecou în inimile preoților și credincioșilor din întreaga Eparhie, frumusețea exterioară a noului chivot urmând să ilustreze dragostea noastră față de Sfânta Muceniță și noblețea sufletului creștin iubitor de sfinți”,

a afirmat Părintele Episcop Ignatie al Hușilor.

Sfânta Mare Muceniță Chiriachi ocrotește, din anul 1787, Eparhia Hușilor, sfintele moaște fiind aduse la Catedrală, din Sfântul Munte Athos, de Episcopul Iacov Stamati. Încă din acele vremuri, credincioșii au perceput-o ca grabnic folositoare, primind răspuns și mângâiere duhovnicească în rugăciunile lor.

Primite de la Athos într-o cutiuță din lemn de chiparos, Episcopul Iacov Stamati se îngrijește să le așeze într-o raclă specială, de forma unui chivot, de argint, poleit cu aur. Ierarhul a realizat acest chivot, lucrat cu multă măiestrie, cu sprijinul familiei polcovnicului Alexie Srebriacov, în 1791.

De asemenea, în anul 1807, Episcopul Meletie I Brandaburul realizează tocul de argint, de forma mâinii, care îmbracă, până astăzi, sfintele moaște.

Trecerea timpului și-a pus, iremediabil, amprenta asupra raclei realizate în timpul Episcopului Iacov Stamati. Aceasta este restaurată integral și este necesar să fie conservată într-un mediu specific.

Astfel, sfintele moaște au fost mutate, provizoriu, într-o altă raclă, până ce va fi realizată una nouă, reprezentativă pentru Sfânta Mare Muceniță Chiriachi, și expresie a recunoștinței și a evlaviei noastre față de ocrotitoarea Eparhiei.

În fiecare lăcaș de cult din Eparhie, va fi afișat anunțul editat de Centrul Eparhial, care conține contul pentru donații și tipul de chitanță care va fi emis de preoții parohi, tuturor celor care vor dona. De asemenea, pe calendarele tip agendă, pentru anul 2024, editate de Episcopia Hușilor, a fost trecut contul în care se pot face donații pentru viitoarea raclă.

Conturi bancare pentru donații:

LEI: RO93 RNCB 0261 0052 1388 0041

EURO: RO56 RNCB 0261 0052 1388 0028

COD SWIFT/ BIC: RNCBROBU

TITULAR CONT: EPISCOPIA HUȘILOR

Sursa: https://episcopiahusilor.ro/sa-i-oferim-impreuna-un-dar-sfintei-mari-mucenite-chiriachi-ocrotitoarea-episcopiei-husilor-o-noua

Ultimă oră

Același autor