fbpx
14.8 C
Vaslui
joi, 29 septembrie, 2022

REUNIUNE… Jurnaliștii vasluieni, membri ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), și-au ales conducerea pentru următorii ani. Președinte a fost ales prof. dr. Dumitru V. Marin, iar vicepreședinți – prof.dr. Vicu Merlan și ziaristul Lili Trifu. De asemenea, în cadrul reuniunii Adunării Generale a ziariștilor profesioniști, de zilele trecute, au fost propuse mai multe măsuri de revigorare a domeniului. Printre acesta se numără obținerea personalității juridice pentru această filială, susținerea Zilei presei vasluiene de pe 26 septembrie, finanțare pe bază de donații, primirea unor noi membri dintre ziariștii cu ani de muncă în presă, soții/soțiile celor primiți în UZPR să fie și ei/ele primiți/primite. „Filiala Vaslui a UZPR se declară deschisă pentru primirea solicitanților”, a anunțat președintele Dumitru V. Marin.

Profesorul Dumitru V. Marin face parte din Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România încă de la începutul înființării formațiunii: „Pe 5 decembrie 1990 am întocmit primul proces-verbal de înființare a acestui grup de presă, 11 persoane și un analfabet subprefect. Pe 24 decembrie 1990 am difuzat pe emițătoarele TVR prima emisiune a TVV. Din 1990 am fost prezenți la orice inițiativă putea întări și dezvolta presa vasluiană, din 1991 am participat la diverse încercări organizatorice, din 1996 am participat la fiecare adunare convocată de președintele Mihai Miron, iar după 2012, când s-a retras, am fost alături de Doru Glăvan. Cam întotdeauna am fost în conducerea UZPR, ca vicepreședinte sau în Comitetul Director. Până și astăzi, prezența mea într-un prim plan este notabilă și viața filialei se confundă mai mult decât aș dori eu, cu activitatea mea personală. Filiala Vaslui a avut membri legitimați, îndeosebi de la grupul de presă Cvintet te-ra care a avut la un moment dat 66 de angajați, și TvV, radio, ziar, iar de 7 ani și ½ și revista MCR. Aproximativ toți ziariștii locali sunt trecuți pe la TVV, vârfurile fiind L. Pârvoiu, C. Striblea, A. Petrea”, explică prof. Marin.

Loading...

„Noua cultură existențială va impune o nouă categorie jurnalieră”

Potrivit acestuia, „condiția actuală a ziaristului este extrem de șubredă, spre dispariție, oricum, presa scrisă este pe butuci, independența acesteia e o gogoriță socială. Sistemul social nu are nevoie de ziariști independenți; de la Vasile Alecsandri, primul ziarist român, de la cei de la Revoluție și până astăzi, independenți au fost doar cei cu ceva avere. Noua cultură existențială va impune o nouă categorie jurnalieră. Înscriși în filiala Vaslui, cu accept verbal sau scris, 14 ziariști. S-au născut în județul Vaslui un număr de 55 de membri din evidența UZPR. Astăzi, ziariștii atestați prin apartenența la UZPR sunt cei care ne vedem. Unora nu le pare bine că ne putem strânge rândurile și fac altceva decât ce ar trebui. Opțiunea lor, dar afirmarea mai pregnantă a Filialei vasluiene este o necesitate, pentru că oricine va fi președinte are sarcina să taie din suspiciuni, să netezească o cale de colaborare. Și așa existența unei profesii de ziarist independent este cu mari-mari probleme sociale și mai ales personale”, se arată în raportul de activitate al filialei vasluiene a UZPR.

Sursa: https://www.vremeanoua.ro/filiala-vaslui-a-uniunii-ziaristilor-profesionisti-din-romania-o-noua-etapa-iata-de-cine-va-fi-condusa/

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Social Media

11,902FaniÎmi place
241CititoriConectați-vă
12CititoriConectați-vă

Robo Știri