16.9 C
Vaslui
28 martie, 2024

Punctul de Trecere a Frontierei Bumbăta-Leova, deschis traficului internaţional la frontiera cu R. Moldova

Posted by:

23 mai 2023

În data 23 mai 2023, în prezenţa domnului Sorin GRINDEANU, viceprim-ministru şi ministrul transporturilor şi infrastructurii din România, a doamnei Lilia DABIJA, ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale din R Moldova, precum şi a domnului Lucian BODE și doamnei Ana REVENCO, miniştrii afacerilor interne din cele două state, a avut loc deschiderea Punctului de Trecere a Frontierei Bumbăta-Leova în regim de trafic internaţional la graniţa cu Republica Moldova.

La activitate au participat, totodată, domnul chestor general de poliţie Bogdan DESPESCU, secretar de stat al MAI, domnul chestor de poliție Victor-Ştefan IVAŞCU inspectorul general al Poliției de Frontieră Române, alături de omologul său din Republica Moldova, domnul comisar şef Rosian VASILOI, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi locale de pe teritoriul ambelor state, cu atribuţii în punctul de trecere.

Punctul de Trecere a Frontierei Bumbăta (România) – Leova (R. Moldova) este deschis (în baza Hotărârii Guvernului nr. 100/2023) în regim de trafic internațional de persoane și pentru traficul internațional de mărfuri. Legătura dintre cele două puncte se realizează prin intermediul podului flotant instalat între localitățile dintre cele două state. De comun acord, autorităţile din România şi R. Moldova au stabilit operaţionalizarea etapizată a punctului de trecere, programul de funcționare fiind stabilit în intervalul 08:00-20:00, până la limita unei greutăți totale de 3,5 tone pentru mijloacele de transport.

Prin acest punct de frontieră nu este permis transportul de materiale periculoase, animale vii şi de produselor supuse controlului fitosanitar.

Punctul de Trecere a Frontierei Bumbăta funcţionează în subordinea ITPF Iași – Sectorul PF Berezeni şi beneficiază de o arteră de control pentru fiecare sens, intrare şi ieşire din ţară, cabine de control, echipamente tehnice şi IT. Personalul care îşi desfăşoară activitatea la supravegherea şi controlul trecerii frontierei este asigurat din cadrul structurilor Poliţiei de Frontieră.

Având în vedere faptul că frontiera cu Republica Moldova este frontieră externă a Uniunii Europene, la controlul de frontieră participă, pe lângă Poliția de Frontieră, și alte autorități responsabile cu efectuarea de verificări cu privire la traficul de mărfuri dintre cele două state.

Noul punct de frontieră se alătură celor şase puncte de trecere cu specific rutier deschise traficului internaţional la graniţa României cu R. Moldova, operaţionalizarea lui urmând să asigure creşterea fluenţei traficului de călători între România şi R. Moldova.

Deschiderea acestui punct de trecere se înscrie în sfera consolidării relaţiilor bilaterale dintre cele două state, fiind în concordanţă cu prevederile Regulamentului (EC) nr. 399/2016 al Parlamentului European şi al Consiliului din 9 martie 2006 privind crearea unui Cod Comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulaţii a persoanelor peste frontiere (Codul Frontierelor Schengen).

Informaţii de background

Lungimea frontierei dintre România și Republica Moldova este de aproximativ 681 km, fiind operaționalizate șase puncte de trecere a frontierei de stat deschise traficului internațional cu specific rutier.

În primele patru luni ale acestui an, punctele de trecere de la granița cu Republica Moldova au fost tranzitate de peste 2,8 milioane de persoane, atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire. Totodată, au trecut frontiera româno-moldoveană peste 914.000 de mijloace de transport, dintre care aproape 171.000 au fost camioane, pe ambele sensuri de deplasare.

Punctul de Trecere a Frontierei Bumbăta (România) – Leova (Republica R. Moldova) se află situat în localitatea Bumbăta, jud. Vaslui şi are corespondent pe teritoriul Republicii Moldova, localitatea Leova.

La data de 22.08.2022, între Guvernul României şi Republicii Moldova a fost încheiat, prin schimb de note verbale, Acordul privind înfiinţarea punctului de trecere a frontierei de stat dintre România şi Republica Moldova deschis traficului internațional rutier Bumbăta – Leova;

De asemenea, la 08.02.2023 a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr. 100/2023 privind deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei de stat Bumbăta (România) – Leova (Republica Moldova) și înființarea punctului vamal de frontieră Bumbăta, pentru completarea anexei nr. 1 la Normele metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat a României, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 445/2002, precum și pentru preluarea şi darea în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a drumului comunal DC 41, situat în comuna Vetrișoaia, pentru trecerea în domeniul public al statului, precum şi pentru încadrarea acestuia în categoria funcţională a drumurilor de interes naţional.

Spaţiile şi utilităţile necesare pentru desfăşurarea activităţii de control în punctul de trecere a frontierei sunt asigurate de către administratorul punctului, respectiv Consiliul Local al Comunei Vetrişoaia.

Partajează asta:

Sursa: https://estnews.ro/2023/05/23/punctul-de-trecere-a-frontierei-bumbata-leova-deschis-traficului-international-la-frontiera-cu-r-moldova/

Ultimă oră

Același autor