16 C
Vaslui
8 septembrie, 2024

PS Ignatie: „Dacă am investi duhovnicește, cu atâta implicare cum își dedică oamenii de afaceri timpul pentru a se îmbogăți, am dobândi, mult mai mulți, harul Duhului Sfânt”

Vineri, 19 Iulie 2024

În după-amiaza zilei de joi, 18 iulie 2024, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a săvârșit slujba Vecerniei unită cu Litia în Parohia „Sfântul Ilie” din municipiul Huși, cu prilejul prăznuirii celui de-al doilea ocrotitor al sfântului locaș, Sfântul Serafim de Sarov.

Cu această ocazie, a fost adusă o părticică din moaștele Sfântului Serafim de Sarov, de la Mănăstirea Bujoreni, care vor rămâne în biserică, spre închinare, până duminică, 21 iulie 2024.

Din soborul slujitorilor au făcut parte și părintele consilier eparhial Vladimir Beregoi, parohul bisericii, alături de părinții consilieri eparhiali Eduard-Nicușor Irimiea și Aurelian-Ciprian Tacu, de părintele exarh Zaharia Curteanu, de părintele inspector Dragoș Trofin și de părinții protopopi Iulian Dumitru Ștefan și Andrei Mereuță.

În cuvântul adresat celor prezenți, Ierarhul Hușilor, pornind de la un îndemn al Sfântului Serafim de Sarov, adresat lui Motovilov, a afirmat că investiția spirituală, în virtuțile care ne sunt cel mai la îndemână, și în care ne regăsim, Îl face prezent pe Duhul Sfânt în viața noastră.

Prin săvârșirea slujbei Vecerniei unite cu Litia, am intrat în duhul de sărbătoare dedicată Sfântului Serafim din Sarov.

În întâlnirea pe care a avut-o cu ucenicul său, Motovilov – un om bogat, cu o anumită vizibilitate socială –, Sfântul Serafim i-a spus acestuia că „scopul vieții creștine este dobândirea Duhului Sfânt”. Această dobândire a Duhului Sfânt, Sfântul Serafim o gândește în termenii pe care noi îi înțelegem cel mai bine astăzi.

Noi trăim într-o societate structurată din punct de vedere economic, care poartă numele de capitalism. În linii foarte succinte, această formă economică se bazează pe proprietatea privată și pe acumularea de bunuri, pe care ulterior le putem investi. Osia centrală a capitalismului rezidă în această capacitate de a face schimb de mărfuri, gândindu-ne să avem capitalul cel mai bun, ca să ne putem bucura de investiții pe măsură.

Sfântul Serafim de Sarov gândește în aceeași logică, spunându-ne că noi ar trebui să gândim nevoința de a dobândi Duhul Sfânt în logica unui negoț duhovnicesc. Acestui termen, pe care noi, cei din secolul XXI, îl înțelegem foarte bine, Sfântul Serafim de Sarov îi dă o conotație spirituală.

Sfântul Serafim ne spune că un om de afaceri este întotdeauna preocupat să eficientizeze cât mai mult și cât mai bine capitalul pe care îl deține. Cu alte cuvinte, depune efortul de a dobândi cât mai multe bunuri pe care, ulterior, să le investească.

Creștinul ar trebui să procedeze la fel, însă în sens duhovnicesc, fără să se lege și să fie preocupat, într-o manieră obsesivă, de dobândirea bunurilor materiale. Creștinul trebuie să caute să câștige Duhul Sfânt, și Îl poate câștiga dobândind virtuțile, căutând să-și formeze un capital duhovnicesc din acestea, de care se va bucura cel mai mult, primind liniște, pace, pe Duhul Sfânt și, în final, să devină moștenitor al Împărăției Cerurilor.

Acest cuvânt, în care Sfântul Serafim de Sarov folosește această imagine plastică, este răspunsul la o întrebare pe care i-a pus-o acest om bogat – Motovilov – care a avut șansa extraordinară de a-l vedea pe Sfântul Serafim de Sarov în lumină, în chip simțit și vizibil (l-a văzut transformat tot în lumină, îi vedea doar buzele mișcându-se – în plină iarnă, cădeau fulgii pe lângă cei doi, care erau cuprinși de lumina dumnezeiască necreată).

Motovilov îl întreabă:

„Cum putem practica, părinte, în numele lui Hristos, celelalte virtuți care ne vor permite primirea Duhului Sfânt? Până acum mi-ați vorbit doar de rugăciune.”

Iar Sfântul Serafim de Sarov răspunde astfel:

„Câștigați Duh Sfânt negociind, în numele lui Hristos, cu toate virtuțile posibile. Faceți în Duhul comerț. Lucrați cu ceea ce vă va aduce cele mai mari beneficii. Capitalul, rodul binecuvântat al milostivirii dumnezeiești, investiți-l în casa de economii cea veșnică a lui Dumnezeu, cu procent spiritual nu de 4% sau 6%, ci de 100% și, poate, infinit mai mult. De pildă: rugăciunea și privegherea vă aduce mai multe haruri? Privegheați și vă rugați. Vă este avantajos și benefic postul? Postiți. Vă aduce mai mult milostenia? Faceți milostenie. Fiecare faptă bună socotiți-o făcută în numele lui Hristos. Vă voi povesti de mine, ticălosul Serafim. M-am născut într-o familie de neguțători, în Kursk. Înainte de a intra în mănăstire, fratele meu și cu mine făceam comerț cu diferite mărfuri, în special cu cele ce-mi aduceau mai mare câștig. Faceți la fel. Cum în comerț ținta este realizarea celor mai mari beneficii posibile, așa în viața creștinească, ținta trebuie să fie nu numai rugăciunea și faptele bune, ci obținerea celor mai mari haruri și virtuți posibile, pe care Dumnezeu ni le dăruiește.”

Observați cât de actual este Sfântul Serafim de Sarov, cel care ne învață să fim oameni foarte inteligenți și înțelepți – să căutăm să dobândim virtutea care ne este cea mai benefică, și de pe urma căreia avem cea mai mare realizare spirituală și suntem cei mai eficienți din punct de vedere duhovnicesc.

Fiecare dintre noi ne cunoaștem – știm ce talant ne-a dat Dumnezeu, ce putem face cu mai multă înlesnire a sufletului, și cu o anumită lejeritate. Acea virtute să o sporim și să o transformăm într-un capital duhovnicesc, pus în „banca” veșniciei, unde ne vom bucura, când vom merge în Împărăția Cerurilor.

Un om care știe să iubească, să sporească darul iubirii, să-l împărtășească celor din jur. Un om care știe să fie bun, să sporească bunătatea. Un om care este înțelept, să caute să sporească înțelepciunea, și să o dăruiască și celor din jur. Și așa cu toate virtuțile – să facem comerț duhovnicesc, așa cum ne îndeamnă Sfântul Serafim de Sarov.

«Deci luați seama cu grijă, cum umblați, nu ca niște neînțelepți, ci ca cei înțelepți, răscumpărând vremea, căci zilele rele sunt.» (Efeseni 5, 15-16)

Tot ceea ce ne-a spus Sfântul Serafim de Sarov este într-o consonanță deplină cu ceea ce spune Sfântul Apostol Pavel.

În limba greacă, pentru cuvântul „vreme” este folosit „keros”, care înseamnă clipă (moment, o frântură din timp). Acea clipă să o folosim la maxim, să o răscumpărăm, adică să fim atenți cu acel moment.

În limba română am pierdut puțin sensul, și credem că timpul și vremea sunt sinonime, însă ele nu sunt. Este o diferență. Chiar se spune că doar vremea vremuiește, timpul niciodată nu „timpuiește”.

Acea clipă noi o putem transforma într-o ocazie binecuvântată. Dacă suntem atenți la cele mici, vom fi atenți și la cele mari.

Îndemnul Sfântului Serafim de Sarov este foarte frumos și extrem de actual pentru lumea de astăzi. Dacă am investi duhovnicește, cu atâta implicare cum își dedică oamenii de afaceri timpul lor pentru a se îmbogăți, am ajunge, mult mai mulți, sfinți, am dobândi, mult mai mulți, harul Duhului Sfânt.

Din păcate, noi investim în altceva – în rău, în păcat. Este o luptă, a fiecăruia dintre noi, și simțim în viața noastră cum ne luptă patimile, una mai mult decât cealaltă. Ne este greu să ne debarasăm.

De multe ori, simțim aceste patimi ca pe niște energii străine, pe care n-am vrea să le avem – așa cum spune Sfântul Apostol Pavel, că săvârșește răul pe care nu-l voiește, iar nu binele pe care ar vrea să-l facă în fiecare moment.

În slujbele noastre, folosim foarte des un substantiv – e ca un fir roșu al acestora – milă (milostivire, îndurare), cerută de la Dumnezeu pentru păcatele noastre. Indiferent cât de mult ne afundăm în hăul păcatelor, dacă vom avea conștiința pocăinței și a investirii sufletului nostru în milostivirea lui Dumnezeu, vom ajunge odată la liman, la un moment de liniște, la o smulgere din vâltoarea patimilor – patimi care ne sunt dragi și pe care, din păcate, le iubim, căutăm să fim foarte „eficienți”.

Dacă am inversa un pic lucrurile și le-am vedea dintr-o altă perspectivă, energia pe care o depunem în patimi am converti-o într-o energie depusă pentru a spori în virtute. Nu este simplu. Necesită o mare luptă, așa cum spune Sfântul Apostol Pavel – lupta împotriva păcatului trebuie să fie până la sânge.

Sfântul Serafim de Sarov să se îndure de noi, păcătoșii, cei care investim mai mult în păcate, negociem să câștigăm mai mult păcatele decât virtuțile și lumina faptelor bune – care ne înfrumusețează și ne înnobilează sufletul cu adevărat.

Sursa: https://episcopiahusilor.ro/ps-ignatie-daca-am-investi-duhovniceste-cu-atata-implicare-cum-isi-dedica-oamenii-de-afaceri-timpul

Ultimă oră

Același autor