-2.4 C
Vaslui
6 februarie, 2025

PS Ignatie a participat miercuri la ședința anuală a Consiliului Național Bisericesc și la cea a Adunării Naționale Bisericești

Miercuri, 5 Februarie 2025

Palatul Patriarhiei a găzduit miercuri, 5 februarie, ședința anuală a Consiliului Național Bisericesc (CNB), urmată de cea a Adunării Naționale Bisericești (ANB). A fost prezentată

activităților Bisericii Ortodoxe Române în anul 2024, au avut loc luări de cuvânt din partea membrilor și au fost supuse spre aprobare diferite hotărâri. Ambele întruniri ale organismelor centrale ale Bisericii Ortodoxe Române au fost prezidate de Prea­fericitul Părinte Patriarh Daniel.

Prima întâlnire a fost cea a Consiliului Național Bisericesc, organism central executiv al Sfântului Sinod și al Adunării Naționale Bisericești. În deschidere, a fost citit apelul nominal de către părintele Ion Dragomir, consilier patriarhal la Cabinetul Patriarhal, și a fost constatată îndeplinirea cvorumului statutar privind întrunirea.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a prezentat Raportul general anual (sinteză) al Consiliului Național Bisericesc pe anul 2024, privind activitatea din Biserica Ortodoxă Română, intitulat „

După închiderea ședinței de lucru, în Aula Magna a Palatului Patriarhiei s-au adăugat membrii Adunării Naționale Bisericești. Părintele conf. dr. Lucian Petroaia, secretarul general al Adunării Naționale Bise­ricești, a citit apelul nominal, iar Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit apoi un cuvânt de deschidere cu referire specială la Raportul general (sinteză) al Consiliului Național Bisericesc pe anul 2024.

A urmat suspendarea ședinței plenare pentru examinarea lucrărilor și întocmirea referatelor de către comisiile permanente: Comisia administrativ-juridică și de validare; Comisia socială și pentru comuni­cații media; Comisia culturală și educațională; Comisia economică, bugetară și de patrimoniu imobiliar (bunuri bisericești); Comisia pentru românii ortodocși de peste hotare și pentru relații externe bisericești.

După întrunirea pe comisii, au fost reluate lucrările în plen și au fost prezentate referatele comisiilor permanente asupra Raportului general (sinteză) anual.

La final, au fost invitați să ia cuvântul membri ai Adunării Națio­nale Bisericești și au fost supuse spre aprobare hotărârile ședinței, care au fost aprobate.

„Dorim să vă mulțumim în mod deosebit tuturor celor care ați pregătit lucrările Adunării Naționale Bisericești, de la Cancelaria Sfântului Sinod și de la sectoarele Ad­ministrației Patriarhale, dar și celor care au participat la lucrările în comisii și raportorilor care au prezentat lucrările. Vă mulțumim că ați fost prezenți la

sfânt și mare de ieri, al Sfintei Liturghii și al proclamării canonizării a 16 sfinți români recent ca­nonizați. A fost o mare binecuvântare de la Dumnezeu și o mare apreciere din partea pelerinilor, care au venit din țară anume să participe la acest eveniment. După cum s-a văzut de la Jurnalul Televiziunii TRINITAS, mai mulți pelerini care au venit din țară erau bucuroși pentru că unii i-au cunoscut pe sfinții proclamați. Și-au adus aminte de chipul lor pe care l-au văzut în realitate, iar acum l-au recunoscut în icoană, deși icoana este reprezentarea unui om de pe pământ care este viu în Împărăția cerurilor. Este o transfigurare a chipului. Această evlavie a credincio­șilor pentru sfinții nou canonizați s-a transformat în bucurie pentru toți. Se împlinesc 75 de ani de la canonizarea din 1950, pe care a făcut-o ca inițiator Patriarhul Justinian, și proclamarea canonizării în 1955. A fost un act de curaj inspirat pentru a arăta celor care sunt în închisori că nu sunt uitați de Biserică. Vă mulțumim și pentru această participare și ne rugăm Preasfintei Treimi, Maicii Domnului și tuturor sfinților, în mod deosebit sfinților nou canonizați, să ne dăruiască tuturor ajutor pentru a sluji Biserica lui Hristos spre binele credin­cio­șilor, dar și spre binele poporului român”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Consiliul Național Bisericesc este organism central executiv al Sfântului Sinod și al Adunării Naționale Bisericești, iar Adunarea Națională Bisericească este organismul central deliberativ al Bisericii Ortodoxe Române pentru problemele administrative, sociale, culturale, economice și patrimoniale.

Reprezentanții Adunării Eparhiale a Episcopiei Hușilor în Adunarea Națională Bisericească sunt domnul notar Mihai Armașu, domnul profesor Costel Pascaru și părintele Ciprian Apopei.

sursa: ziarullumina.ro

Sursa: https://episcopiahusilor.ro/ps-ignatie-participat-miercuri-la-sedinta-anuala-consiliului-national-bisericesc-si-la-cea-adunarii

Ultimă oră

Același autor