19.9 C
Vaslui
17 mai, 2024

Proiect cultural la Muzeul Județean Vaslui: „Urbanscape Vaslui – explorând realitatea pe urmele graficii lui Cik Damadian”

Posted by:

30 aprilie 2024

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui a demarat vineri, 26 aprilie 2024, proiectul cultural și de cercetare „Urbanscape Vaslui – explorând realitatea pe urmele graficii lui Cik Damadian”.

Scopul principal al proiectului este de a permite tinerilor vasluieni, membri ai Grupului de Voluntari „Ștefanienii” din cadrul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, să exploreze și să descopere locuri semnificative din orașele Vaslui, Bârlad și Huși, imortalizate de artistul Cik Damadian în grafica sa, în perioada 1977-1978.

„Cunoscut caricaturist și desenator Cik Damadian s-a născut în anul 1919 la Constanţa și a decedat la București în anul 1985. Schițele care au stat la baza realizării acestui proiect fac parte din expoziția de 43 de desene „Vaslui – Bârlad – Huși”, care a fost deschisă în sala „Arta” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui în anul 1979” , au precizat organizatorii evenimentului.

Prima etapă a proiectului s-a concentrat pe explorarea orașului Vaslui, oferind participanților oportunitatea de a redescoperi și documenta peisajele urbane și culturale inspirate din creațiile artistului.

Sub îndrumarea atentă a coordonatorilor de proiect, muzeografii Diana Matei, Marian Antoniu și a pedagogului muzeal Ramona Palade, tinerii voluntari au participat la sesiuni interactive de fotografie, capturând esența locurilor care au servit drept sursă de inspirație pentru artistul Cik Damadian.

Rezultatele primei etape a proiectului se vor concretiza într-o expoziție ce va fi organizată cu ocazia Zilelor Culturale ale Municipiului Vaslui. Următoarele etape ce au în vedere orașele Bârlad și Huși se vor desfășura în anul 2025.

(Dănuț CIOBANU)

Partajează asta:

Sursa: https://estnews.ro/2024/04/30/proiect-cultural-la-muzeul-judetean-vaslui-urbanscape-vaslui-explorand-realitatea-pe-urmele-graficii-lui-cik-damadian/

Ultimă oră

Același autor