Programul de susținere a culturii de tomate în spații protejate lansat de către guvern se pare că este o adevărată afacere pentru legumicultorii din județul nostru. Din cei 66 de legumicultori înscriși în acest an, 14 și-au primit deja banii, 3.000 de euro, în prima etapă a programului, cea din primăvară. Restul cultivatorilor de roșii în sere sau solarii sunt deja în plin proces de obținere a unei noi producții ce poate deja ieși pe piață, după ce data de începere e programului a fost modificată de la 1 noiembrie la 25 octombrie.

Loading...

Un exemplu de bună practică în cadrul programului de susținere a culturii de tomate este cel unei familii din Solești. Legumicultor cu tradiție, Dănuț Ghiniță are în momentul de față trei solarii cultivate cu roșii, ceea ce înseamnă peste 2.000 de metri pătrați. Începând din primăvară, a plantat peste 7.000 de fire de roșii, ultimele răsaduri fiind sădite în luna iunie tocmai pentru a se putea înscrie în program, iar roșiile să iasă la timp pe piață. Nu a putut estima ce cantitate va ajunge efectiv la vânzare, însă susține că, în acest an, va avea o producție totală de tomate de peste 10.000 de kilograme.

O parte din producție o vând direct în piață, la tarabă, iar surplusul îl dau la en-gros, cu 50 de bani la kilogram sub prețul pieții. Sunt care vin și direct la sere, de unde își culeg singuri roșiile, mulți pentru bulion”, ne-a mărturisit Dănuț Ghiniță.

În ceea ce privește prețul de pe piață, legumicultorul din Solești nu ne-a putut spune cât vom da pe kilogramul de tomate la sfârșitul acestei toamne: ”Prețul o să-l regleze piața. Dacă apar importuri ieftine, evident că o să scadă prețul”.

Soiurile de tomate cultivate de familia Ghiniță sunt Klass F1 și colibri, ambele aduse din Olanda. Depozitate cu tot cu codiță în lăzi, aceste tipuri de roșii se păstrează foarte bine și 30 de zile. În aceste condiții, avem toate șansele să mâncăm în decembrie roșii de la Solești.

Dănuț Ghiniță ne povestește, însă, și de riscurile existente. Unul dintre acestea este vremea nefavorabilă. ”Este o afacere cu riscuri. Astă primăvară, am avut apa până la genunchi în solarii. Au venit cei de la Direcția Agricolă, au constatat și nu s-a mai întâmplat nimic. Nu ne-a despăgubit nimeni. De asemenea, pe perioada verii este riscul furtunii, care ne poate distruge foliile de pe seră”, susține Ghiniță.

Pe lângă tomate, legumicultorul din Solești cultivă și alte legume, de la verdețuri primăvara, ardei și vinete vara, până la varză și rădăcinoase toamna. ”Este o afacere de familie. Soția este asistent medical, însă, după ce termină serviciul, vine și mă ajută. La fel și în cazul copiilor. Chiar dacă sunt elevi, nu se dau în lături de la muncă, cum se spune. Trebuie responsabilizați de mici pentru a ști cum se câștigă cinstit un ban”, este convins Dănuț Ghiniță.

Condițiile impuse de Guvern pentru ”Programul de susținere al tomatelor”

Producătorii agricoli sunt fi susținuți printr-un program guvernamental să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă. Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 13.481,4 lei/ beneficiar/an, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an. Cultivatorii trebuie să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil cu o placă indicator inscripționată “Program susținere tomate, 2017“ și să menționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finanțării. De asemenea, trebuie să obțină o producție de minimum două kilograme de tomate/mp și să valorifice o cantitate de tomate de minimum 2.000 kg, dovedită cu documente justificative, de pe suprafața de teren menționată. Ulterior, în baza acestor acte, își vor primi banii de la stat, prin intermediul Direcției Agricole Vaslui. (Ionuț PREDA)

comments

Sursa: http://estnews.ro/2017/10/27/gata-programul-de-sustinere-tomatelor-aduce-bani-legumicultorilor-din-judet/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.