Secția de etnografie și folclor a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, va gâzdui mâine, 2 aprilie 2025, de la ora 11.00, în organizarea Consiliului Județean Vaslui, prin Centrul Cultural Județean, lansarea colecției fonotecii Arhivei de Folclor „Vasile Adăscăliței”, la care o contribuție însemnată a avut-o și regretatul folclorist, cercetător al satelor Văii Tutovei din județul Vaslui.
„L-am cunoscut oe omul de cultură Dan Ravaru, o adevărată enciclopedie, cu o memorie fantastică, care a reușit să pătrundă în inima satului vasluian și să scoată la lumină o serie de documente și realități locale, concretizate în cercetările de folclor și etnografie. Profesorul Ravaru nu va fi dat uitării, iar recunoștința noastră nu poate să omită contribuția domniei sale în valorificarea datinilor și obiceiurilor locale, prin cercetările de teren făcute cu profesionalism”, a spus Ciprian-Ionuț Trifan, președintele Consiliului Județean Vaslui.
Sub genericul „Cântece de demult”, Centrul Cultural Județean Vaslui a realizat nouă volume de CD-uri, care valorifică tematic fonoteca Arhivei de folclor „Vasile Adăscăliței”: cântece de cătănie, de dor și jale, jocuri și cântece de priveghi, cântece și obiceiuri de nuntă, interpretate de solista Raluca Radu.
Evenimentul îi va avea ca invitați pe profesorul Costin Clit și interpreta Simona Maria Beșleagă și va fi moderat de dr. Lucian Valeriu Lefter.
Dan RAVARU (3 aprilie 1941, Bârlad – 28 septembrie 2020, Vaslui) a fost profesor, etnograf, publicist. Și-a făct studiile gimnaziale și liceale la Predeal și Bârlad, cele universitare la Iași, fiind licențiat al Facultății de Filologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, în 1965. Profesor la liceele din Puiești și Negrești, județul Vaslui, folclorist în cadrul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, între anii 1979 și 2018.
Vreme de decenii, Dan Ravaru a fost un reper al activităților culturale desfășurate în comunele județului Vaslui, remarcându-se printr-un discurs elevat în calitate de moderator al simpozioanelor dedicate istoriei și personalităților locale, devenind un reper al acestui gen de manifestări culturale. Cercetarea monografică a satelor, pe care a încurajat-o și a sprijinit-o întotdeauna, venea dintr-o viziune amplă asupra culturii populare, dovedind atât prin studiile sale, cu preocupări etnologice, literare și istorice, cât și, mai ales, prin discurs, reale veleități enciclopedice. Culegătorul de folclor Dan Ravaru a străbătut și cercetat satele vasluiene, mai cu seamă cele de pe Valea Tutovei, în anii 1975-1978, împreună cu cea care i-a fost soție, Silvia Chiper, în acțiunea de tezaurizare a tradițiilor de odinioară, la inițiativa fostului lor profesor, etnologul Vasile Adăscăliței (1929-2007). În aceeași perioadă, a cules și înregistrat folclor în sate din nord-vestul județului Vaslui (Rafaila, Todirești, Dumești) și sud-vestul județului Iași (Dagâța, Tansa, Țibana), în sate din Bucovina (Sucevița, Putna, Straja, în județul Suceava) și din Muntenia subcarpatică (Găujani și Racovița, în județul Vâlcea).
Aceste culegeri de folclor au fost valorificate parțial, în volumele: Datini și obiceiuri de pe Valea Tutovei, 1981; Folclor literar de pe Valea Tutovei, 2001, precum și în studiile: Contribuţii la studiul „vălăretului” în judeţul Vaslui, 1982; Jocuri de priveghi de pe valea Tutovei, 1998; de asemenea, în capitole din monografiile comunelor Alexandru Vlahuță, Epureni și Puiești.
În 1980, a înființat festivalul județean „Datini și obiceiuri de iarnă”, care a ajuns la a XXXVIII-a ediție, în 2019. Dan Ravaru s-a numărat printre puținii intelectuali autentici, care trăiesc pentru a scrie și a citi, iar harul său s-a răspândit în multiple direcții.
Sursa: https://www.monitoruldevaslui.ro/2025/04/in-memoriam-dan-ravaru-la-muzeul-judetean/