Prețul kilogramului de grâu panificabil, de 58 până la 61 de bani, mai rar 62, nu-i mulțumește pe producătorii agricoli din județ, care sperau că piața va deveni mai dinamică odată cu venirea toamnei. Nu s-a întâmplat acest lucru nici în privința grâului, nici cu celelalte.
Floarea-soarelui, de pildă, se vinde cu 1,30 lei kilogramul, un preț care nu-i fericește pe cultivatori, cu atât mai mult cu cât recolta a fost sărăcăcioasă din cauza secetei și a arșiței de peste vară.
Situația este și mai “albastră” la porumb, cultură afectată de vremea toridă într-o măsură mai mare. Prețul de 55-56 de bani pe care achizitorii spun că sunt dispuși să-l plătească în această perioadă este primit ca o glumă proastă de fermieri, rămânând de văzut dacă nu cumva se va îngroșa… Probabil că nu pentru că oferta va fi modestă, dar, în orice caz, la ora actuală, piața arată rău pentru producători.
„Prețurile actuale nu-i mulțumesc pe agricultori, iar condițiile pieței îi fac pe cei mai mulți doar să se mențină pe linia de plutire. Cei care au reușit să scoată producții bune de grâu și de rapiță rămân cu un câștig, dar sunt și fermieri care nu reușesc să-și acopere costurile, nemaivorbind de asigurarea finanțării pentru înființarea de noi culturi. Din păcate, nu se simte voința statului de a da un semnal în favoarea producătorilor agricoli. Agricultorul e abandonat, lăsat la mâna achizitorilor, depozitarilor, ba chiar și la bunul plac al samsarilor”, susțin fermierii vasluieni.

Loading...

Sursa: http://obiectivvaslui.ro/probleme-pe-piata-cerealelor/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.