Odată cu apropierea iernii, vasluienii de la țară au intrat în febra achiziționării lemnelor de foc. Grijile le-ar fi fost mult mai mici dacă primăriile ar fi trimis Direcției Silvice date privind necesarul de lemne al populației, cum li s-a solicitat, silvicultorii urmând să repartizeze fiecărei localități un ocol silvic, de unde sătenii s-ar fi aprovizionat. Edilii nu au făcut asta, iar acum oamenii bat drumul la oraș, cheltuielilor pentru lemne adăugânduli-se un transport costisitor.

Loading...

Nu se mai apropie nicio campanie electorală, așa că „grija pentru cetățean” a primarilor vasluieni, o expresie pe care ați auzit-o frecvent în 2016, an electoral, a scăzut exponențial.
Pentru a ști care este necesarul de lemne de foc în unitățile administrativ-teritoriale ale județului, Direcția Silvică (DS) Vaslui a notificat din timp toți primarii din județ să trimită date privind necesarul populației. După centralizarea adreselor oficiale transmise de primării, ocoalele silvice din județ urmau să fie anunțate despre nevoile de lemne ale oamenilor și să le fie repartizate fiecăruia primării pentru care să asigure lemne de foc care ar fi fost achiziționate de oameni. Termenul de transmitere a acestor documente de către primari a fost inițial perioada 1 – 15 august. Dar edilii nu s-au conformat cererii DS Vaslui, iar termenul de întocmire a necesarului de lemne a fost prelungit până la 30 august 2017. Însă nici până la noul termen autoritățile locale nu au transmis respectivele date. În această situație, cetățenii care au nevoie de lemne de foc pentru iarnă vor merge direct în parchetele unde sunt tăieri pentru a achiziționa lemne, la cel mai apropiat ocol silvic sau la oraș.
Volumul de masă lemnoasă care va fi tăiat în acest an de silvicultorii vasluieni se ridică la 174.000 de metri cubi.
„De când s-a introdus radarul Pădurii nu mai vine lemn la negru de la munte. În acest fel piața locală nu mai are de a face cu această concurență neloială, iar Direcția Silvică își poate vinde integral arborii tăiați. De asemenea, furturile din păduri s-au redus foarte mult. Procedura este ca primarii să fixeze necesarul de lemn de foc și să transmită aceste date”, a spus Cătălin Idriceanu, directorul DS Vaslui.
Orice transport de lemn care iese pe drumurile publice are nevoie de documente de însoțire. Proprietarul care are o mică pădure trebuie să solicite la primărie o adeverință, din care reiese că el este proprietarul arborilor. Cu această adeverință, cetățeanul merge la ocolul silvic de care aparține și cere marcarea arborilor, adică punerea în valoare. Specialiștii de la ocolul silvic marchează copacii, calculează volumul de lemn, pe care îl verifică și aprobă Garda Forestieră.
„Toate aceste servicii sunt plătite de către proprietar. Fără aceste acte, dacă un privat este depistat pe un drum public, i se confiscă și căruța, și lemnul, și primește și amendă. Este considerat ilegal un transport de material lemnos fără documente. Orice proprietar de pădure nu trebuie să se deplaseze cu lemn pe drumurile publice fără să aibă aceste documente de însoțire. Are dreptul să își exploateze pădurea, dar trebuie să respecte legislația. Noi am avut acțiuni în care am confiscat și lemnul, atelajele, dar fără animale”, a explicat Cătălin Idriceanu.
Pentru anul acesta, DS Vaslui are estimată o cifră de afaceri de 170 miliarde de lei vechi. Anul trecut, programul a fost de 200 miliarde de lei și s-a realizat o sumă de 210 miliarde de lei vechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.