Ziua a treia din cadrul Sãptãmânii Prevenirii Criminalitãtii a fost dedicatã prevenirii infractiunilor contra patrimoniului. S-au avut în vedere tipurile/genurile de fapte penale care au impact deosebit asupra cetãtenilor: furturile personale, furturile din locuinte, tâlhãriile, înselãciunile comise asupra bãtrânilor prin metodele «Accidentul», «Burlanul», «Taca» etc.

Loading...

Politistii au organizat intalniri cu membrii comunitãtii de la Centrele Medico Sociale ‘Buna Vestire’ si ‘Sf. Nicolae’, din municipiului Vaslui, si cu persoanele varstnice din cartierele Corni, Brosteni, Plopeni si zona Centru, din municipiul Husi. În cadrul acestor intalniri reprezentantii Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui au avertizat cetãtenii sã nu cadã in plasa infractorilor, exemplificand diferite moduri de inselãciune cu care s-au confruntat in activitatea lor. Astfel, celor prezenti li s-a reamintit modul in care infractorii actioneazã, oferind diverse servicii, iar dupã executarea lucrãrilor solicitand un pret mult mai mare pentru munca prestatã fatã de cel stabilit inaintea inceperii lucrãrii, precum si modalitatea prin care infractorii incearcã, si de multe ori reusesc, sã insele anumite persoane prin metoda ßAccidentul’. În ciuda mediatizãrii cazurilor acestor tipuri de inselãciune si a recomandãrilor fãcute de politisti, mai sunt persoane care cad in plasa infractorilor.

Metoda «Accidentul», vedeta inselaciunilor

Victima este aleasã la intamplare, prin formarea unei combinatii de numere din retelele de telefonie fixã, ori dupã studierea si obtinerea unui minim de date referitoare la membrii familiei, numele, locul de domiciliu sau resedintã al acestora. Apelantul afirmã cã este fiul (nepotul) potentialei victime, sustine cã a comis un accident rutier in urma cãruia victima (in general un copil) este rãnitã grav. Motiveazã cã are vocea schimbatã din cauza emotiilor sau rãnilor, cã se aflã la spital ori in arestul politiei, solicitand toti banii care se gãsesc in casã pentru rezolvarea situatiei. În ultimul timp s-au inmultit cazurile in care la domiciliul victimelor se deplaseazã taximetristi, care preiau banii. Acestia sunt in general contactati prin dispecerat si li se dã comandã pentru adresa victimei. Ulterior, dupã preluarea banilor, conducãtorii de taxi sunt trimisi tot prin dispecerat la o altã adresã, unde legãturile infractorilor preiau banii si achitã contravaloarea cursei. Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude, Politia vã recomandã insistent: * În situatia in care sunteti contactati de cãtre persoane care incearcã sã vã convingã, sub diferite pretexte, sã depuneti sume de bani in conturile unor necunoscuti vã recomandãm sã nu dati curs acestor cereri. * Nu dati nimãnui sume de bani, iar dacã ati dat banii retineti semnalmentele celui care i-a primit, numãrul de inmatriculare al autoturismelor, culoarea, marca etc. * Nu furnizati persoanelor necunoscute date despre situatia familiei, locul de muncã, domiciliu, obiceiuri etc. * Infractorii au o atitudine foarte convingãtoare si se bazeazã pe faptul cã victima pe care incearcã sã o insele intrã in panicã la auzul acestor vesti rele si nu reactioneazã rational. * Contactati persoana despre care ati fost informatã cã a fost implicatã in vreun accident; dacã aceasta nu este de gãsit, contactati o altã persoanã in care aveti incredere. Aceasta poate sã vã ofere sprijin, nefiind afectatã emotional in acel moment. * Dacã sunteti contactati de pe un numãr pe care nu il cunoasteti de cãtre o persoanã care se dã drept rudã, cereti cat mai multe detalii, din care sã vã convingeti de identitatea celui in cauzã. * Nu trimiteti date personale sau copii dupã C.I., buletin, cãrti credit/debit, prin e-mail/fax. * În cazul in care primiti un astfel de telefon, anuntati imediat Politia prin apel la 112, asteptati recomandãri din partea unui politist si respectati-le intocmai! Politia apeleazã totodatã la persoanele care au rude apropiate care se incadreazã in profilul victimelor acestui tip de inselãciune sã ia legãtura cu acestea si sã le previnã asupra modului de operare folosit de cãtre infractori, pentru a nu cãdea in plasa acestora.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2017/10/prevenirea-infractiunilor-contra-patrimoniului.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.