Loading...

NECAZ… Procurorii ieseni care au venit la Husi val-vârtej, ca sã îi bage în arest preventiv pe principalii suspecti de contrabandã dintr-un dosar instrumentat de Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Iasi, nu au reusit sã îsi ducã planul la bun sfârsit. Instanta Judecãtoriei Husi a considerat cã arestul la domiciliu este suficient pentru huseanul Mihai Coca, dar si pentru moldoveanul Melnic Veaceslav. Nemultumiti, anchetatorii care, împreunã cu politistii de frontierã, au trudit sã dea de urma traficantilor cu tigãri, au contestat hotãrârea instantei de la Husi.

Nu a fost usor, spun politistii de frontierã, sã descoase itele încurcate ale unei retele de trafic cu tigãri, avându-se în vedere noua tacticã a contrabandistilor: trecerea prima vamã a cantitãtilor de tutun, mici…dar dese! Dupã ce politistii de frontierã au considerat cã au strâns suficiente probe, sâmbãtã, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi, au trecut la ample perchezitii domiciliare la o parte dintre suspectii din dosar (Coca Mihai, Veaceslav Melnic, Svet Victor, Bujac Vadim, Cioca Vasile, PLãmãdealã Ion, Mocanu Ghenadie, Poparcea Nicolae, Fordea Valeriu, Cruglov Serghei, Caraman Dumitru, Cãpitã Pavel si Scripnic Victor), dar si la martorii Cecman Cristinel, Chirica Elisabeta, Ciolpan Misu, Closcã Ionel, Cristescu Cristinel, Hac Mihai, Harabagiu Mihail, Moraru Gabriela, Munteanu Mariana, Vilceanu Valentin, Romila Robert, Sãlceanu Lidia, Toma Ana, Tosu Dãnut si Negoitã Cristinel. Gurile rele spun totusi cã, desi au avut informatii bune si au stiut exact unde trebuie sã caute, micii comercianti de tutun ilicit au fost putin mai rapizi decât anchetatorii si perchezitiile nu au fost atât de rodnice, precum s-a intuit. Instanta pare sã dea dreptate acestora, mai ales cã pe Coca si pe Melnic, considerati principalii responsabili din retea, nu i-au arestat preventiv, ci i-au lãsat în arest la domiciliu, fãrã posibilitatea de a lua legãtura cu cineva din dosar. “Nu e corect! Muncim, cãutãm, stim despre cine e vorba, strângem date, iar când se actioneazã, ei sunt lãsati în libertate, fapt ce le dã contrabandistilor curaj”, spun politistii de frontierã. Procurorii ieseni au contestat hotãrârea de la Husi, vrând pentru cei doi o mãsurã preventivã mai asprã.

Dosar penal pentru 13 suspecti

Politistii de frontierã din cadrul Sectorului Politiei de Frontierã Husi, sprijiniti de politisti din cadrul Serviciului Teritorial al Politiei de Frontierã Vaslui si Sectorului Berezeni, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângã Curtea de Apel Iasi, au declansat o actiune specificã pentru destructurarea unei retele infractionale care avea preocupãri pe linia contrabandei cu produse din tutun. S-a stabilit cã acestia desfãsurau activitãti de colectare, transport, depozitare si vânzare de produse accizabile supuse marcãrii, cunoscând cã acestea provin din contrabandã, obtind astfel, în mod ilicit, beneficii financiare. Pe parcursul investigatiilor s-a conturat suspiciunea rezonabilã cã acestia au reluat/detinut/vândut cel putin cantitatea de 4.000 pachete cu tigãri provenite din contrabandã. Acestea erau achizitionate în cantitãti mici de cãtre 12 dintre membrii retelei, cetãteni români si din R. Moldova, din tara vecinã sau din magazinele duty-free si erau introduse în tarã în mod repetat, prin P.T.F. Albita, disimulate pe cãlãtori si ascunse în mijloace de transport. Acestea erau achizitionate, depozitate la domiciliul celui de-al treisprezecelea membru al retelei, cetãtean român cu domiciliul în Husi si comercializate pe raza municipiului Husi si a comunei Pãdureni. În data de 13.10.2017, au fost fãcute 12 perchezitii domiciliare, fiind puse în aplicare 6 mandate de aducere la audieri. În urma perchezitiilor desfãsurate au fost ridicate si indisponiblizate în vederea continuãrii cercetãrilor sute de pachete cu tigãri, de provenientã R. Moldova si duty-free, un autovehicul, diferite sume de bani si 4 telefoane mobile. În cauza s-a dispus continuarea urmãririi penale fatã de 13 cetãteni români si R. Moldova sub aspectul savârsirii infractunii de contrabandã”, au precizat reprezentantii STPF Vaslui.

Sursa: http://www.vremeanoua.ro/politistii-si-procurorii-strang-probe-impotriva-contrabandistilor-judecatorii-ii-lasa-in-libertate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.