Pentru perioada 31 decembrie 2024 – 7 ianuarie 2025, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui au fost dispuse măsuri de suplimentare a efectivelor, polițiștii având misiunea de a acționa pentru preîntâmpinarea producerii unor evenimente negative.
Astfel, peste 1.025 de polițiști din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigaţii criminale, arme, explozivi și substanţe periculoase, luptători din cadrului structurii de acțiuni speciale precum și celelalte structuri, vor acționa în vederea menținerii unui climat optim de ordine și siguranță publică.
Pentru prevenirea accidentelor de circulație și menținerea unei conduite prudente în trafic, în fiecare zi, în medie, peste 20 de polițiști rutieri vor acţiona pe principalele drumuri publice cu 7 aparate radar, dispozitive pentru măsurarea vitezei depistarea posibilei prezențe a substanțelor psihoactive, pentru prevenirea evenimentelor grave și fluidizarea traficului rutier.
Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui recomandă să vă planificaţi din timp călătoriile, să vă interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să adaptaţi viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic.
Conducătorii auto sunt obligați, prin lege, să-și doteze autovehiculele cu cauciucuri de iarnă pentru a se deplasa, în siguranță, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
Cauciucurile de iarnă sunt fabricate special pentru a face față șofatului în sezonul rece, iar condusul autovehiculelor, în condiții de frig, polei, ninsoare devine riscant pentru viața sau integritatea fizică a participanților la trafic.
Conform Directivei 92/23/CE, pe anvelopele de iarnă trebuie să fie aplicate literele „ M+S ”, „ M.S ” sau „ M&S ”. Aceste marcaje sunt obligatorii și în cazul cauciucurilor de tip “ all season ”. Menționăm faptul că, în legislație, nu este specificată o perioadă anume a anului în care conducătorii auto sunt nevoiți să aibă dotate autovehiculele cu anvelope de iarnă, lanțuri sau alte echipamente antiderapante, obligația fiind impusă de condițiile meteo.
Conform art. 102, alin. 1, pct. 28 din O.U.G. 195/2002 republicată privind circulația pe drumurile publice, „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fără a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate” , este sancționată contravențional cu amendă cuprinsă între 9-20 de puncte sau avertisment.
De asemenea, în cazul prezentat mai sus, certificatul de înmatriculare sau de înregistrare ori dovada înlocuitoare a acestuia, se reţine de către poliţia rutieră, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.
Post navigation
Related Posts
Pentru al treilea an, autoritățile din comuna Gârceni, cu sprijinul Școlii Gimnaziale nr.1 Gârceni, organizează un Târg de Crăciun în…
Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albița au descoperit în bagajul unui cetățean moldovean, pasager într-un…
Doar 16% dintre români se gândesc să cumpere o mașină electrică în următorul an, iar o pondere însemnată, circa 26%,…