Poliția de Frontieră: Documente de identitate româneşti false, depistate la controlul de frontieră

0

În cursul acestui an, poliţiştii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au descoperit la controlul de frontieră 59 cărţi de identitate cu însemnele autorităţilor româneşti ce s-au dovedit a fi false.
Cele mai multe cazuri s-au înregistrat in luna octombrie, când poliţiştii de frontieră au descoperit aproximativ 30 astfel de documente.

Loading...

Cazurile au fost înregistrate la Albiţa şi Sculeni, în baza unor analize de risc pe linia migrației ilegale (prin fraudă documentară), poliţiştii de frontieră descoperind cărţile de identitate româneşti false, care urmau să fie folosite de către cetăţeni din R. Moldova pentru a ocupa locuri de muncă în străinatate.
Documentele false au fost depistate asupra unor cetăţeni din Republica Moldova, dar au fost înregistrate şi cazuri în care au fost implicate persoane cu cetăţenie română, cu vârste cuprinse între 19 şi 52 de ani.
Ca “modus operandi”, persoanele depistate la controlul de frontieră cu astfel de documente false au declarat că le-au achiziţionat de pe teritoriul Republicii Moldova, plătind sume cuprinse între 50 şi 500 euro. După achiziţionarea cărţilor de identitate false, cetăţenii intenţionau să ajungă în state din Uniunea Europeană cu scopul de a-şi găsi locuri de muncă.
Pentru a nu fi depistate la controlul de frontieră, persoanele în cauză se legitimau cu documentele personale, valabile, iar cele false erau ascunse în borsete, portofele, în buzunarele hainelor cu care erau îmbrăcate, dar şi lipite pe corp, în încălţăminte, în husa unui telefon mobil şi a unei tablete prinsă în plafon şi folosită pentru a viziona filme pe timpul călătoriei.
În momentul depistării persoanelor care au recurs la astfel de metode, poliţiştii de frontieră le-au întocmit acte premergătoare pentru săvârşirea infracţiunilor comise: fals material în înscrisuri oficiale sau complicitate la săvârşirea acestei infracţiuni etc.
Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi va continua să întreprindă măsuri ferme, în zona de competenţă, în vederea depistării persoanelor ce uzitează de documente false de călătorie şi luării măsurilor legale ce se impun împotriva acestora.

Purtător de cuvânt al I.T.P.F. Iaşi
Comisar de poliţie LAZĂR DENIS MIHAELA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.