Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad vã invitã, sâmbãtã, de la ora 12.00, la prima proiectie de filme din cadrul programului KineDok powered by One World Romania, editia a III-a.

Loading...

Sambãtã, 30 septembrie, de la ora 12.00, in cadrul programului KineDok powered by One World Romania, editia a III-a, Muzeul ‘Vasile Parvan’ vã invitã sã urmãriti documentarul romanesc ‘Cinema, Mon Amour’, in regia lui Alexandru Belc, proiectie ce va fi urmatã de o discutie in prezenta protagonistului filmului, Victor Purice – managerul cinematografului Dacia Panoramic din Piatra Neamt, fost operator proiectionist si cinefil impãtimit. Candva mandria natiunii, cinematografele Romaniei au fost acum abandonate si uitate de toatã lumea. Dacã la inceputul anilor ù90 in tarã functionau mai mult de 400 de sãli de cinema, in ziua de azi existã mai putin de 30. Totusi, aceste locuri sunt incã pline de viatã, iubire si pasiune pentru cinema. ‘Cinema, Mon Amour’ prezintã povestea lui Victor Purice – manager, fost operator proiectionist si cinefil impãtimit, si a celor douã angajate ale sale, Cornelia si Lorena, in lupta lor zilnicã de a pãstra in viatã cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamt. Trãind in ‘epoca de aur’ a cinematografiei, Victor viseazã sã readucã zilele de glorie, dar se strãduieste din rãsputeri sã tinã pasul cu noua si cruda realitate. Într-un cinematograf lipsit de incãlzire, care se degradeazã pe zi ce trece, fãrã niciun ajutor din partea statului care detine clãdirea, aceastã bãtãlie seamãnã cu cea a lui Don Quijote. Desi familia lui Victor trãieste in Italia de mai bine de opt ani, acesta refuzã sã li se alãture deoarece nu se poate despãrti de locul unde si-a petrecut cea mai mare parte a vietii. Este convins cã in momentul in care va pleca, cinematograful va fi inchis si va infrunta acelasi destin ca majoritatea cinematografelor din Romania. Organizatorul local al evenimentului este Muzeul ‘Vasile Parvan’ iar organizatorul national, Asociatia One World Romania. Parteneri – Institute of Documentary Film (Rep. Cehã), Filmtopia (Slovacia), Eclipse Film (Ungaria), ReStart (Croatia), Krakow Film Foundation (Polonia), Bergen International Film Festival ( Norvegia), Activist 38 (Bulgaria), cu sprijinul Programului Europa Creativã al Uniunii Europene, Centrului National al Cinematografiei, BRD – Groupe Societe Generale.

KineDok powered by One World Romania, editia a III-a

În 2015, Asociatia One World Romania a lansat KineDok, un program de distributie alternativã de film documentar ce isi propune sã completeze distributia clasicã si sã aducã filmul documentar mai aproape de public. Programul a fost initiat de Institutul de Film Documentar din Republica Cehã, impreunã cu parteneri din alte patru tãri central si est europene (Slovacia, Ungaria, Croatia si Romania). În 2016, alte douã tãri sau alãturat programului (Polonia si Norvegia), iar noi am incheiat cu succes douã editii KineDok cu un bilant de 492 de proiectii organizate in 37 de locatii din 27 de orase din Romania. În 2017, KineDok se extinde si in Bulgaria. One World Romania continuã programul cu o serie nouã de filme, in mai multe locatii alternative, vechi si noi. Pentru cã, pe de o parte, aceste filme vorbesc despre oamenii de langã noi si problemele lor, iar aceste povesti trebuie spuse. Si, pe de altã parte, pentru cã documentarele ajung rareori in sãlile de cinema, care oricum s-au imputinat, restrangand si mai mult accesul publicului la culturã. O parte importantã din misiunea KineDok este de a merge in orasele mici si de a folosi spiritul local al barurilor, al galeriilor si al altor locuri populare. Aceste locatii oferã o alternativã pentru intalnirea dintre filmul documentar si public si creeazã o atmosferã intimã in care vizionarea si dezbaterea unor probleme curente, alãturi de regizori si experti, devine o experientã. Cea de-a treia editie a programului KineDok powered by One World Romania prezintã 16 documentare incitante produse in tãrile participante, ce vor fi proiectate in peste 20 de spatii neconventionale din Romania.

Sursa: http://www.monitoruldevaslui.ro/2017/09/poftiti-la-cinema-mon-amour.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.